Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
wiąz
Autor Wiadomość
Trium
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-20, 17:26   wiąz

cze jaki mam nadać kształt temu bonsaiowi tzn jak mu korone ukształtować

mexicoman
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-20, 17:28   

Zostaje ci chyba tylko miotlasty, poszukaj na forum

Trium
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-20, 17:35   

a mógł byś to zrobić w paincie tak w przybliżeniu jak by to miało wyglądać był bym Ci bardzo wdzięczny a może dało by się jakiś inny styl niż mitolasty
Ostatnio zmieniony przez Trium 2008-01-20, 17:38, w całości zmieniany 1 raz  

Jacqueline
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-20, 20:33   

innego stylu tu się nie da zrobić gdyż masz całkowicie prosty pień którego kształtu już nie zmienisz.Obecny kształt wskazuje na to,że ktoś ''kształtował" to drzewko w stylu miotlastym tylko że teraz ma przyrosty które po prostu trzeba przyciąć tak żeby uzyskać satysfakcjonujący efekt :-)

Jacek Grzelak 
Honorowy Członek Mod-Team'u

Wysłany: 2008-01-20, 21:54   

Da sie zrobić , ale musiał by wpaść w moje ręce , paint tu nic nie pomoże , to chodzi o wyczucie rośliny , odpowiednie , dokładne drutowanie i ułożenie rośliny bo teraz wygląda jak szopen po koncercie :-P :roll: :-) ;-)

Trium
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-21, 11:21   

tak wiem że z pniem się już nic nie da zrobić tylko chodzi mi o koronę czy ją można w jakimś innym kształcie niż tzw kulę możliwe że jak by wpadł w twoje ręce to by się dało z nim coś zrobić więcej ale ja jestem amatorem chyba że mieszkasz w czewie to mogę :-P Ci go p[odrzucić :-D :-P

AnnaDorota
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-21, 11:32   

Oczywiście ze koronę można formować inaczej niż na kulkę!

Jacqueline nie ma racji: tego drzewka nikt wcześniej nie formował, a już na pewno nie na miotłę! Po prostu odcięto kawałek i pozowlono mu wypuszczać pędy. I tyle. Miotła natomiast to nie jest (jak myślą początkujący) najłatwiejszy kształt który się sam formuje: muszą być spełnione pewne warunki, które wcale niełatwo osiągnąć. Krótko mówiąc: musi to być "miotła" właśnie: jednakowej grubości gałązki wyrastają z samego końca drzewka i układają się harminijnie w uporządkowanę koronę.

Co do drzewka na zdjęciach: chociaż trudno ocenić to ze zdjęć, wydaje się że najlepiej byłoby rozchylić gałęzie, próbując uzyskać miniaturę drzewa roznącego na wolnej przestrzeni. Coś podobnego doradzałam niedawno komuś na forum Kamcia.

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2008-01-21, 11:59   

moze sprobuj dazyc do czegos takiego

Trium
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-21, 14:53   

Anna dziękuje że mnie bronisz i piszesz że to nie miotła po prostu jak kupiłem to drzewko było w fatalnym stanie więc zaopiekowałem się i pozwoliłem mu się rozrastać. Paweł spróbuje formowa na takie coś ale nie wiem czy mi się uda a muszę to drzewko jakoś drutować czy tylko p[odcinać na takie coś. Anno mogła byś podać jakąś przykładową fotke drzewka rosnącego na przestrzeni tzn bonsaia ale w taki kształt formowanego
Ostatnio zmieniony przez Trium 2008-01-21, 14:55, w całości zmieniany 1 raz  

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2008-01-21, 15:40   

bez drytowania sie nie obejdzie , zeby stworzyc cos naprawde porzadnego musisz zadrutowac .

Trium
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-21, 18:35   

a jak bym zrobił fotkę gałęzi wewnątrz to byś przerobił to w paincie i wstawił obrazek jak powinno być zadrutowane tzn w którym miejscu powinna być gałązka pozadrutowaniu
Ostatnio zmieniony przez Trium 2008-01-21, 18:38, w całości zmieniany 1 raz  

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2008-01-22, 11:59   

mozesz wkleic ale ja nie umiem virtow robic , zreszta w paincie zle wirtu sie robi najlepiej miec cos takiego jak fhotoshop . wklej moze sie ktos pokusi o zrobienei czegos pozadnego , a ty poczutaj sobie jak powinno wygladac wlasciwe grutowanie , bo tez trzeba zachowac pare podstawowych zasad

AnnaDorota
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-22, 12:46   

http://bonsai.kamcio.com/viewtopic.php?t=4397

To jest link do postu o podobnym problemie.

Virta nikt ci nie zrobi tak żebyś sobie go swobodnie wykorzystał, bo nie sposób oddać tego trójwymiarowo.

Trium
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-22, 15:58   

ok dz za propozycje pawel a ja juz chyba wiem jak to zrobic wiec nie zamieszczam fotek

samimnich1
[Usunięty]

Wysłany: 2008-01-23, 09:04   

Nie bede zakładal nowego tematu więc zapytam tutaj: jakie style proponujecie dla mojego wiąża drobnilistnego

Odpowiedz do tematu