wiąz |
Autor |
Wiadomość |
Trium [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-01-20, 17:26 wiąz
|
|
|
cze jaki mam nadać kształt temu bonsaiowi tzn jak mu korone ukształtować
|
|
|
|
|
mexicoman [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-01-20, 17:28
|
|
|
Zostaje ci chyba tylko miotlasty, poszukaj na forum |
|
|
|
|
Trium [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-01-20, 17:35
|
|
|
a mógł byś to zrobić w paincie tak w przybliżeniu jak by to miało wyglądać był bym Ci bardzo wdzięczny a może dało by się jakiś inny styl niż mitolasty |
Ostatnio zmieniony przez Trium 2008-01-20, 17:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Jacqueline [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-01-20, 20:33
|
|
|
innego stylu tu się nie da zrobić gdyż masz całkowicie prosty pień którego kształtu już nie zmienisz.Obecny kształt wskazuje na to,że ktoś ''kształtował" to drzewko w stylu miotlastym tylko że teraz ma przyrosty które po prostu trzeba przyciąć tak żeby uzyskać satysfakcjonujący efekt |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2008-01-20, 21:54
|
|
|
Da sie zrobić , ale musiał by wpaść w moje ręce , paint tu nic nie pomoże , to chodzi o wyczucie rośliny , odpowiednie , dokładne drutowanie i ułożenie rośliny bo teraz wygląda jak szopen po koncercie |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
Trium [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-01-21, 11:21
|
|
|
tak wiem że z pniem się już nic nie da zrobić tylko chodzi mi o koronę czy ją można w jakimś innym kształcie niż tzw kulę możliwe że jak by wpadł w twoje ręce to by się dało z nim coś zrobić więcej ale ja jestem amatorem chyba że mieszkasz w czewie to mogę Ci go p[odrzucić |
|
|
|
|
AnnaDorota [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-01-21, 11:32
|
|
|
Oczywiście ze koronę można formować inaczej niż na kulkę!
Jacqueline nie ma racji: tego drzewka nikt wcześniej nie formował, a już na pewno nie na miotłę! Po prostu odcięto kawałek i pozowlono mu wypuszczać pędy. I tyle. Miotła natomiast to nie jest (jak myślą początkujący) najłatwiejszy kształt który się sam formuje: muszą być spełnione pewne warunki, które wcale niełatwo osiągnąć. Krótko mówiąc: musi to być "miotła" właśnie: jednakowej grubości gałązki wyrastają z samego końca drzewka i układają się harminijnie w uporządkowanę koronę.
Co do drzewka na zdjęciach: chociaż trudno ocenić to ze zdjęć, wydaje się że najlepiej byłoby rozchylić gałęzie, próbując uzyskać miniaturę drzewa roznącego na wolnej przestrzeni. Coś podobnego doradzałam niedawno komuś na forum Kamcia. |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2008-01-21, 11:59
|
|
|
moze sprobuj dazyc do czegos takiego |
|
|
|
|
Trium [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-01-21, 14:53
|
|
|
Anna dziękuje że mnie bronisz i piszesz że to nie miotła po prostu jak kupiłem to drzewko było w fatalnym stanie więc zaopiekowałem się i pozwoliłem mu się rozrastać. Paweł spróbuje formowa na takie coś ale nie wiem czy mi się uda a muszę to drzewko jakoś drutować czy tylko p[odcinać na takie coś. Anno mogła byś podać jakąś przykładową fotke drzewka rosnącego na przestrzeni tzn bonsaia ale w taki kształt formowanego |
Ostatnio zmieniony przez Trium 2008-01-21, 14:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
|
Wysłany: 2008-01-21, 15:40
|
|
|
bez drytowania sie nie obejdzie , zeby stworzyc cos naprawde porzadnego musisz zadrutowac . |
|
|
|
|
Trium [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-01-21, 18:35
|
|
|
a jak bym zrobił fotkę gałęzi wewnątrz to byś przerobił to w paincie i wstawił obrazek jak powinno być zadrutowane tzn w którym miejscu powinna być gałązka pozadrutowaniu |
Ostatnio zmieniony przez Trium 2008-01-21, 18:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
|
Wysłany: 2008-01-22, 11:59
|
|
|
mozesz wkleic ale ja nie umiem virtow robic , zreszta w paincie zle wirtu sie robi najlepiej miec cos takiego jak fhotoshop . wklej moze sie ktos pokusi o zrobienei czegos pozadnego , a ty poczutaj sobie jak powinno wygladac wlasciwe grutowanie , bo tez trzeba zachowac pare podstawowych zasad |
|
|
|
|
AnnaDorota [Usunięty]
|
|
|
|
|
Trium [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-01-22, 15:58
|
|
|
ok dz za propozycje pawel a ja juz chyba wiem jak to zrobic wiec nie zamieszczam fotek |
|
|
|
|
samimnich1 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-01-23, 09:04
|
|
|
Nie bede zakładal nowego tematu więc zapytam tutaj: jakie style proponujecie dla mojego wiąża drobnilistnego |
|
|
|
|
|