|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
cytrynka, ale co dalej |
Autor |
Wiadomość |
mexicoman [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-01-01, 17:31 cytrynka, ale co dalej
|
|
|
Oto moja cytrynka. Ma już 2 latka i jak widać ma trochę liści Planowałem na wiosnę trochę podciąć i przesadzić. Więc nasuwa mi się pytanie czy czekać jeszcze aby sobie porosła czy już zacząć wiosenne działanie. Planowałem hokidashi, ale czy się nadaje??
A oto ona. Troszkę pień niewyraźny...
I jeszcze jedno, tak na przyszłość, czy jakoś zabezpieczać rany po cięciu ? |
|
|
|
|
carol1
|
Wysłany: 2008-01-01, 18:07
|
|
|
Drzewko jest wysokie, ma chudy pień i duże liście. )W sumie cytryna powinna mieć małe szpiczaste liście, ale mojej też się robią takie okrągłe i nie wiem o co kaman.) Ogólnie drzewko musiało by zrobić się grubsze, nie widzę sensu w kształtowaniu go teraz bo, musiałbyś przyciąć bardzo nisko a liść byłby o wiele większy od pnia.
Tak rany trzeba zabezpieczać specjalną maścią na rany, którą można kupić w ogrodniczym. |
Ostatnio zmieniony przez carol1 2008-01-01, 18:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2008-01-02, 15:12
|
|
|
jeszcze nie spotkalem sie z cytryna o malych lisciach . jezeli chcesz zrobic bonsai z cutryuny to bedzie to musiala byc duza roslina . mniej wiecej 100 cm zeby jakos liscie zgraly sie z pniem . co prawda mozna pomniejszyc liscie ale nie za wiele wiec poki co nic z nia nie rob , niech sobie rosnie . |
|
|
|
|
mexicoman [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-01-03, 15:34
|
|
|
Tak nawiasem zauważyłem, że ona wolniej rośnie. Więc chyba powinienem ją przesadzić? Tylko w jakie podłoże? Są jakiejś mieszanki dla cytryn? |
Ostatnio zmieniony przez mexicoman 2008-01-03, 18:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Maciek [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-01-04, 21:25
|
|
|
tak po 2 to z cytryn ciężko zdrobić bonsai po 2 rany można smarować pastą miękką twardą oraz specjalnymi lakami ale powiem ci że najlepiej jeżeli roślina wypuści sama sok który zasklepi ranę |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|