Fikus - jakie kroki podjąć najpierw ? |
Autor |
Wiadomość |
zon [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-12-09, 22:27 Fikus - jakie kroki podjąć najpierw ?
|
|
|
Mam problem bo nie wiem co mam zrobic z tym drzewkiem nic nie przychodzi mi do glowy i nie wiem czy w ogole jest sens cos z tym robic. prosze o pomoc
ADMIN jr: Pytająć o kształtowanie, plan działania, dla konkretnego okazu nie podczepiamy się pod inny wątek takiego samego typu. W tym wypadku każde drzewko trzeba omawiać w osobnym wątku. Podzielono. |
|
|
|
|
ogrodnik
Michał Krzyścin
Pomógł: 20 razy Wiek: 34 Dołączył: 12 Lis 2006 Skąd: Knurów k. Gliwic
|
Wysłany: 2007-12-10, 16:44
|
|
|
Poczekaj aż podrośnie. Poczytaj na forum jak stworzyć mu najlepsze warunki do wzrostu. |
_________________ www.mojerosliny.prv.pl |
Ostatnio zmieniony przez ogrodnik 2007-12-10, 17:06, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Bix [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-12-11, 06:39
|
|
|
Najlepiej kupować rołśiny z porządnym, grubym pniem - w tym przypadku musisz czekać co najmniej 2-3 lata, a poza tym jest to fikus który ma spore liście: lepeij postarać się o jedną z drobnolistnych odmian, naprawdę często dostępnych nawet w marketach typu Real - na stoisku z kwiatami doniczkowymi. mją pnie grubosci ołówka, przy wysokości rośłiny ok 20 cm to nieżle. |
|
|
|
|
zon [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-12-17, 18:31
|
|
|
dzieki teraz zamiezam kupic cos wstepnie uksztaltowanego |
|
|
|
|
Maciek [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-12-23, 14:42
|
|
|
Zon dobra rada nie kupuj tylko drzewek wstępnie ukształtowanych które możesz dostać w supermarkecie albo w kwiaciarni bo gwarantuje ci ze te drzewka nie są dobrym materiałem na bonsai tylko stracisz czas i swoje nerwy |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2007-12-23, 17:40
|
|
|
Macku bierz pod uwage to ze nie zawsze tak jest . od czasu do czasu trafiaja sie na prawde dobre materialy i wystarczy je tylko dopracowac |
|
|
|
|
Maciek [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-12-23, 18:03
|
|
|
Nie twierdzę że nie, z bonsai zakupionych w supermarkecie można np. zrobić ciekawy las bonsai ale trzeba się znać się na drzewkach i umieć rozpoznać roślinki zdrowe a mamy tu doczynienia z początkującym ogrodnikiem |
|
|
|
|
|