|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Jeszcze jeden fikus |
Autor |
Wiadomość |
S. Smolińska [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-07-23, 15:09 Jeszcze jeden fikus
|
|
|
Jakiś czas temu zakupiłam fikusa, który wyglądał tak (ten fatalny drut to nie mój, już dawno ściągnięty):
Rósł sobie jakiś czas, a ostatnio wpadłam na pomysł, żeby posadzić go nieco inaczej:
jeszcze niczego nie cięłam, poniżej roślinka z różnych stron - i prośba o poradę - czego się pozbyć? co ewentualnie zadrutować? ż góry dzięki za sugestie
|
|
|
|
|
00seba [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-07-24, 08:08
|
|
|
witaj
świetny pomysł Sylwia Ja bym go jeszcze bardziej nachylił w dół przy następnym przesadzeniu i formował na kaskadę, sam miałem kiedyś ochotę na coś takiego aczkolwiek nie mogłem trafić odpowiedniego materiału. co do twojego pytania co wyciąć to nie sugeruj się tym co ci ktoś napisze na forum bo to ty mając go przed sobą najlepiej zdecydujesz jak go uformować, zdaj się na intuicję Zapowiada się świetny mały bonsai. (super wygląda na zdjęciu 5 od góry) tak o propos jakiej jest wysokości??
Pozdrawiam Sebastian |
Ostatnio zmieniony przez 00seba 2007-07-24, 08:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
S. Smolińska [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-07-24, 08:26
|
|
|
Wysokość w obecnym nasadzeniu ok 15cm, "długość" ok 21cm. Myślałam o wycięciu gałązki rosnącej do góry i jeszcze jednej z boku (jest twarda i trudno ja wygiąć, ale może jeszcze spróbuję) i skierowaniu w dół jeszcze kilku, np :
Mało co widać na fotkach, bo zarósł bardzo. ale wydaje mi się, że wygląda lepiej niz "w pionie", zresztą kilka dni ustawiałam w doniczce pod różnymi kątami i sprawdzalam, jak będzie lepiej. Chyba jeszcze bardziej go nie przechylę, bo sprawia wrażenie, jakby się przewracał. No ale w trakcie formowania się okaże, czy mam rację. |
|
|
|
|
ogrodnik
Michał Krzyścin
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 12 Lis 2006 Skąd: Knurów k. Gliwic
|
|
|
|
|
S. Smolińska [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-07-30, 20:18
|
|
|
Trochę podziałałam z roślinką, w realu wygląda to lepiej niż na fotkach.Ale wklejam, a niech tam, najwyżej ktoś mnie zjedzie
|
|
|
|
|
ogrodnik
Michał Krzyścin
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 12 Lis 2006 Skąd: Knurów k. Gliwic
|
Wysłany: 2007-07-30, 20:23
|
|
|
Trochę mi nie pasuje ogólny kształt masy zielonej, bo ani w 5 ,ani w 9 nie widzę żadnego zarysu trójkąta lub jakiejś naturalnej formy. |
_________________ www.mojerosliny.prv.pl |
|
|
|
|
S. Smolińska [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-07-30, 20:29
|
|
|
Co racja, to racja, ale na razie nie cięłam więcej, niech się powoli przyzwyczaja. Z ułożeniem gałązek mam nie lada kłopot, bo są bardzo grube a krótkie i ciężko sie dostać do niektórych. Poza tym kiepsko je wyginać, normalnie nie ma jak złapać. Na razie porośnie sobie jak jest. Dolne gałązki planuję jeszcze nieco rozbudować, również tą na górze. Może wtedy będzie lepiej.
...........................
31. 07.07
Poprawiłam jeszcze trochę, cudo to z niego nie jest, ale...
|
Ostatnio zmieniony przez S. Smolińska 2007-07-31, 12:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
wally [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-11-08, 17:43
|
|
|
ja mam cos takiego, bardzo mi sie podoba z Twojego wyrosnie ladniejszy
|
|
|
|
|
jakistam [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-11-10, 14:42
|
|
|
No kaskady z tego nie bedzie.....drzewko sie przewraca i nie widac ruchu pnia, pierwotna wersja byla lepsza |
|
|
|
|
wally [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-11-10, 17:33
|
|
|
to czy kaskada z niego bedzie zalezy tylko od wlasciciela. Zgrubienie w srodku pnia w przypadku kaskady bedzie plusem, w innych stylach raczej wada imho |
|
|
|
|
jakistam [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-11-12, 10:34
|
|
|
W przypadku zadnej kaskady zgrubienie pnia w środku nie bedzie plusem. Nie masz bladego pojecia o kaskadach |
|
|
|
|
S. Smolińska [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-11-12, 18:42
|
|
|
Drogi kolego jakistam , jeśli chcesz coś sensownego poradzić, a jeszcze lepiej zaprezentować (oczywiście najlepiej fotki wlasnych roślin), to bardzo proszę, ale to jest wątek o moim fikusiku, a nie pyskówka. Moje drzewko ósmym cudem świata nie jest i być może nie będzie, ale je lubię i spróbuję z niego wyciągnąć co się da. A przy okazji - ono nie ma zgrubienia w srodku pnia, fotki trochę przekłamują. A pierwotna wersja niestety nie była lepsza, przynajmniej dla mnie. Pozdrawiam wszystkich tu zaglądających i proszę o dalsze komentarze, krytykę itd, aby z kulturą |
|
|
|
|
wally [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-11-18, 20:23
|
|
|
kolego jakistam, jak mi na poczatku doradzono tak dzisiaj zrobie:
"espeszjaly for ju" ignore mode on, i na koniec, zdedykacja dla Ciebie ( duza literka oznacza grzecznosc, nie mylic z szacunkiem) moj podpis z innego forum " nie dyskutuj z glupkiem, najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu a potem pokona doswiadczeniem"
S.Smolinska, czasem fotki przeklamuja, tak czy siak moim zdaniem drzewko ma przyszlosc
pozdrawiam |
|
|
|
|
d_y_n_i_a [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-11-18, 20:34
|
|
|
pytanko bo meni nurtuje. kolega jakistam napisal ze "nie widac ruchu pnia". czy mogl by mi ktos wytlumaczyc o co chodzi? albo jakos przedstawic na rysunku w paincie jesli tzreba |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2007-11-19, 22:11
|
|
|
Wygięcia na pniu powinny eksponować jakąś ekspresję , innymi słowy mówiąc , historię rozwoju (wzrostu ) rośliny , zmaganie z siłami natury |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|