Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
prosze zidentyfikujcie filipka
Autor Wiadomość
rybabonsai
[Usunięty]

Wysłany: 2007-09-22, 12:00   prosze zidentyfikujcie filipka

Zaczne swoja historie tak z bonsaiem... Dostalam swojego przy duzuego bonsaia w spadku po babce mojego eks faceta. I wtedy zaczely sie problemy... CO TO JEST ZA MALENSWO wiem ze fikus ale chyba nie wiem jaki i jak go nie wykonczyc please help! Nierobcie tego dla mnie tylko dla mojego malenstwa o imieniu filipek. serdecznie dzieki

Ostatnio zmieniony przez Olon 2007-10-15, 13:12, w całości zmieniany 2 razy  

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2007-09-22, 12:22   

masz racje jest to fikus a dokladniej fikus retusa

rybabonsai
[Usunięty]

Wysłany: 2007-09-22, 12:45   dzieki

dzieki wielkie :)

mam jeszcze pytanko czy moze orientujes sie w jakiej temp powinno sie go trzymac bo zaczal mi gubic liscie od srodka drzewka.

Mariusz1
[Usunięty]

Wysłany: 2007-09-22, 13:05   

wystarczy trochę poszukać http://www.przyjacielebonsai.pl/retusa.htm

Jacek Grzelak 
Honorowy Członek Mod-Team'u

Wysłany: 2007-09-22, 13:18   

Zapewnij mu w miarę stałą temperaturę 18-24st.C. jak najwięcej światła (w głębi pomieszczenia jest go stanowczo za mało w okresie jesienno zimowym ) i jeszcze bardzo ważna rzecz ogranicz podlewanie , czyli podlewaj go dopiero gdy widać że tego potrzebuje ,ale nie przesusz jednocześnie nadmiernie , jeśli ziemia jest stale wilgotna na powierzchni zaczynają gnić korzenie i może odrzucić wszystkie liście i nie martw się jeśli w okolicy grudnia zostanie ich nawet 1/3 tego co jest teraz , wiosną się odrodzi :roll: :-) ;-)

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2007-09-22, 17:28   

rybabonsai napisał/a:
mam jeszcze pytanko czy moze orientujes sie w jakiej temp powinno sie go trzymac bo zaczal mi gubic liscie od srodka drzewka
jeżli chodzi o gubienie liści to może to być spowodowane również aklimatyzacją drzewka interesuje mnie od kiedy masz to drzewka ?? i jeszcze jedno tak jak pisał Pan Jacek najlepiej jak go postawisz na parapecie od strony pałudniowej w tym okresie nie musisz się bać o zbyt ostre słońce i o przypalenie liści a od tej strony będzie miał najwięcej swiatła czyli tego czego mu potrzeba
Ostatnio zmieniony przez pawel18 2007-09-22, 17:30, w całości zmieniany 1 raz  

rybabonsai
[Usunięty]

Wysłany: 2007-09-23, 17:10   

mam go od jakis 2 tyg , ale wczesniej wygladal na zdrowego. Postawilam go na stoliku kolo okna takze bedzie mu cieplej :) mam nadzieje ze malemu nie szkodzi dym tytoniowy? ale dlaczego od srodka mu zolkna liscie???? nie powinno isc to po calosci drzewka? jesli chodzi o podlewanie to go zraszam codziennie z ziemia wlacznie ok 250 ml to wystarczy? bo ciezko mi go podlewac bo ma te korzenie powietrzne. no i jeszcze jedno pytanko on ma ok 70 cm czyli jak na drzewko bonsai w domu to juz nie powinnien rosnac?? obciac mu storzek wzrostu??

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2007-09-23, 17:32   

obawiam się że jeżeli bedzie tego dymu zbyt wiele to moze mu to zaszkodzić jesli chodzi o miejsce to tez nie ejst za obre wiem ze jest to duże drzewjko ale chyba najlepiej by było jak byś znalazła dla niego miejsce na parapecie przy oknie najlepiej od południa bo tam jest tego swiatła pod dostatkiem jedynie w lecie do którego jeszcze daleko bedziesz musiała przy dużych upałach czyms osłonić drzewko aby uniknąć poparzeń od promieni słonecznych jeśli chodzi o podlewanie to ja podlewam wtedy gdy wierzchnia warstwa lekko przeschnie i podlewam tak żeby dziurami wrenażowymi spłynęła część wody co do wzrosty to zależy tylko od ciebie jezeli chcesz żeby drzewko było jeszcze wieksze to pozwól mu rosnąć natomiast jeżeli już ci wystarczy to systematycznie go przycinaj

Jacek Grzelak 
Honorowy Członek Mod-Team'u

Wysłany: 2007-09-23, 20:04   

Gubi liście od środka , czyli wewnątrz korony , dlatego że ma tam mało światła , jeszcze teraz jest go dość sporo , ale pomyśl co będzie w listopadzie , czy grudniu , gdy dni będą krótsze od nocy , wówczas roślina może stracić wszystkie liście , jeśli nie zapewnisz jej choć minimum oświetlenia , tu konieczne jest wystawienie go na parapet , lub doświetlanie sztuczne i jak pisałem wcześniej , ogranicz podlewanie , nie można wyznaczyć systematyki podlewania , bowiem na to składa się zbyt wiele czynników , kondycja rośliny , temperatura otoczenia , intensywność oświetlenia , jakość mieszanki glebowej itp.itd. Roślina musi sama Ci pokazać kiedy należy ją podlać , tj. kiedy wierzchnia warstwa gleby zacznie przesychać , nadmiar troski i opieki także bywa szkodliwy , a dym nikotynowy , owszem jest szkodliwy dla roślin , jednak ja palę (paliłem) w mieszkaniu , a rośliny jeszcze jakoś żyją :roll: :-) ;-)
Ostatnio zmieniony przez Jacek Grzelak 2007-09-23, 20:05, w całości zmieniany 1 raz  

rybabonsai
[Usunięty]

Wysłany: 2007-12-18, 17:51   

:jupi: pomimo ze moj filipek stracil wszystkie liscie i myslalam ze go stracilam po 2 miesiacach zaczal odzyskiwac sily odrastaja mu juz listki. udalo mi sie go wyrwac ze szpon depresji:)

wally
[Usunięty]

Wysłany: 2007-12-18, 18:06   

mam podobnie, widze ze dobre efekty, jesli chodzi o podlewanie, przynosi stolik pod doniczke ( jest bardzo duza) ktory kupilem od "przyjaciol bonsai" - polecam

Odpowiedz do tematu