|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Ficus Retusa.....Biały osad na ziemi a podlewanie |
Autor |
Wiadomość |
AliG [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-10-13, 07:50 Ficus Retusa.....Biały osad na ziemi a podlewanie
|
|
|
Witam. Zaobserwowalem ostatnio ze na ziemi od mojego ficusa pojawil sie miejsacmi bialy osad. Nie wiem co to jest. Czy jest to jakis grzyb czy moze pojawia sie mech?? Prosze o pomoc. |
Ostatnio zmieniony przez szef 2013-03-03, 22:29, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Olon
Olek Ochlak
Pomógł: 17 razy Wiek: 51 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2007-10-13, 08:12
|
|
|
Ten biały osad to pleśń. Obecny okres sprzyja jej powstawaniu na powierzchni podłoża. Nie musisz się nią przejmować , jednak nie znaczy to, że możesz dać jej swobodnie się rozwijać. Prawdopodobnie dość często podlewasz. Pozwalaj wierzchniej warstwie podłoża dostatecznie przeschnąć zanim podlejesz kolejny raz, podlewaj nieco oszczędniej, a pleśń sama ustąpi. Tę istniejącą, z powodów estetycznych, możesz zlikwidować przekopując patyczkiem powierzchnię podłoża. |
|
|
|
|
AliG [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-10-13, 08:33
|
|
|
Aha dziekuje za odpowiedz. A teraz przy obecnych warunkach atmosferycznych to co ile podlewac I co ile zraszac liscie Prosze o odp |
|
|
|
|
stahullah [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-10-13, 09:03
|
|
|
ja swojego fikusa podlewam raz w tygodniu mocniej i dodatkowo codziennie zraszam całe drzewko wraz z wierzchnią warstwą ziemi, mam tego fikusa już od roku i rozwija się bardzo dobrze, musisz wyczuć z tym podlewaniem bo na to ma wpływ więcej czynników, bo jeśli np drzewko masz na parapecie nad kaloryferem to oczywiste, że będzie się szybciej przesuszać |
|
|
|
|
AliG [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-10-13, 09:10
|
|
|
Ooo dzieki teraz juz rozumiem. Dzieki |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2007-10-13, 09:41
|
|
|
zależy to też od podłoża ja swojego trzymam w samej akadamie i podlewac dość często nawet 3-4 razy w tygodniu zwłaszcza że jest tak jak pisał Darek stoi nad kaloryferem i akadama ma to do siebie że szybko przesych twój pewnie stoi w zwykłej mieszance sklepowej czyli torf z piaskiem i z tego co pamiętam to ta mieszanka też szybko przesycha i będzie tak że będziesz musiał podlewać nawet co drugi dzień albo i codziennie zwłaszcza gdy mieszanka jest już stara i zbita co do zraszania ja swoje drzewka indoory zraszam nawet 2 razy dziennie zwłaszcza gdy jest syche powietrze w domu i chyba im to sprzyja bo bardzo dobrze się rozwijają |
|
|
|
|
Olon
Olek Ochlak
Pomógł: 17 razy Wiek: 51 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2007-10-13, 11:49
|
|
|
Ważne jest w każdym razie aby uświadomić sobie, że podlewanie nie jest jakimś zabiegiem "ubranym" w sztywne ramy czasowe. Dlatego właśnie piszę, że podlewać należy po stwierdzeniu przeschnięcia wierzchniej warstwy podłoża, a nie co 2 , 4, czy 7 dni. Wystarczy, że coś się zmieni w otoczeniu twojej roślinki (pojawi się silniejsze słońce, wyłączysz lub włączysz kaloryfer, nawilżysz powietrze w pomieszczeniu itp), a już cały sztywny plan podlewania weźnie w łeb. Powtarzam więc ponownie - samo podłoże mówi Ci o tym kiedy podlać drzewko. Pojawienie się pleśni jest właśnie sygnałem że nie stosowałeś takiego podejścia i lałeś wody za dużo (a właściwie za często).
Zraszanie również trzeba dopasować do potrzeb rośliny. Ważne by w ogóle utrzymywać jako taka wilgotność powietrza wokół niej. Szczególnie w zimie. Zraszanie ma jednak efekt bardzo krótkotrwały. Zdecydowanie lepsze jest postawienie doniczki na tacy wypełnionej keramzytem i zwilżanym co jakiś czas wodą.
Po szczegóły zerknij tutaj...
http://www.przyjacielebon...p?p=11995#11995
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|