|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Jaka to roślina? |
Autor |
Wiadomość |
Michal [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-09-25, 14:41 Jaka to roślina?
|
|
|
Nie wiem czy to nawet roślina owadożerna czy może mięsożerna(ale raczej jakaś z tych dwóch), ale była bardzo ładna. Miała sporo czerwonych kielichów, była już bardzo dobrze rozwinięta, jedyne co zapamietałem to zwiszające, czerwone kielichy. co to może być za roślinka? |
|
|
|
|
ogrodnik
Michał Krzyścin
Pomógł: 20 razy Wiek: 34 Dołączył: 12 Lis 2006 Skąd: Knurów k. Gliwic
|
|
|
|
|
Arya [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-09-25, 15:54
|
|
|
A moze rosiczka ?> |
|
|
|
|
ogrodnik
Michał Krzyścin
Pomógł: 20 razy Wiek: 34 Dołączył: 12 Lis 2006 Skąd: Knurów k. Gliwic
|
|
|
|
|
Arya [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-09-25, 17:10
|
|
|
Rosiczke tak( choć troche danwo;P
), dzbanecznika nie |
|
|
|
|
Michal [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-09-25, 19:04
|
|
|
a ma ktoś fote całrgo tego dzbanecznika?
Bo w googlach całego dzbanecznika nie znalazłem... |
|
|
|
|
Senemorion [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-09-25, 19:59
|
|
|
Nepenthes 'Ventrata' (N. alta x ventricosa)
Najpopularniejszy, najprostszy i dzbanecznik nie do zajechania ...
No chyba, że widziałeś nie wiadomo w jaki sposób dzbanecznika N. diatias, albo jakiegoś innego
Niestety musiałbyś być w Nepenti a w to wątpię |
|
|
|
|
zabolekk [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-09-30, 14:11
|
|
|
Są jeszcze inne owadożery z kielichami ale nie pamiętam jak się nazywają
ADMIN jr: To po co zaśmiecasz forum postami bez wartości? |
|
|
|
|
Senemorion [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-09-30, 19:45
|
|
|
Są, ale jest zasadnicza różnica ... Dzbanecznik jest jedynym owadożerem mającym pułapki w kształcie dzbanków, będąc jednocześnie pnączem (wyjątek może stanowić N. lowii, który jest uważany przez niektórych za odrębny gatunek, oficjalna wersja utrzymuje, że to jedynie kultywar)... Inne owadożery o dzbankowatych pułapkach to : heliamphora, sarracenia, cephalotus, darlingtonia kalifornijska (nie znam łacińskiej nazwy niestety). Poza tym można też zaliczyć mikro-pułapki, które są dzbankami, choć ich nie widać : Ultularia, Stylidium, Genlinsea i chyba wsio O niczym nie zapomniałem mam nadzieję ... Mogą wystąpić błędy w zapisie, niestety mylą się mi bardzo łacińskie nazwy z angielskimi i stąd owe błędy ... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|