Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Czemu tak duze liscie?
Autor Wiadomość
arth
[Usunięty]

Wysłany: 2007-07-29, 09:14   Czemu tak duze liscie?

Witam i pozdrawiam forumowiczow; mam pytanie: czemu mojej brzozie wyrastaja coraz to wieksze liscie? Staram sie robic wszystko poprawnie tzn. przycinam nowe pedy, by liscie z czasem malaly a tu efekt odwrotny :-( Jezeli mozecie cos podpowiedziec, bede wdzieczny :prosze:

Z gory dziekuje

Senemorion
[Usunięty]

Wysłany: 2007-07-29, 10:50   

Brzoze postaw gdzieś na południowy wschód, południe. Sam mam tam moją i ma naprawdę niewielkie liście. Brzozy to bardzo wdzięczny materiał. Największe liście przycinaj tak by został kawałek ogonka, wtedy po jakimś czasie on odpadnie i na jego miejscu wyrosną nowe, mniejsze.

Mariusz_M
[Usunięty]

Wysłany: 2007-07-29, 10:56   

Z tego co wiem, należy też chronić przed ostrym słońcem, bo liście zaczną brązowieć - jak sam się boleśnie przekonałem... :oops:
Mógłby ktoś bardziej doświadczony zweryfikować tę informację?

Senemorion
[Usunięty]

Wysłany: 2007-07-29, 11:17   

Zależy jakie drzewo, brzozy lubią bardzo dużą ilość słońca.

arth
[Usunięty]

Wysłany: 2007-07-29, 12:00   

dzieki :-D

Jacek Grzelak 
Honorowy Członek Mod-Team'u

Wysłany: 2007-07-29, 13:30   

Wielkie liście rosną gdy roślina ma niedostateczne oświetlenie , gdy mieszanka glebowa jest nazbyt bogata i w końcu , gdy mają dostateczną ilość wilgoci w glebie (dobrze się rozwijają ) nie powinno Cię to martwić w tym stadium rozwoju rośliny , wręcz przeciwnie , im jest zdrowsza , tym lepiej się rozwija i tym samym efekt końcowy (formy doskonałej ) uzyskasz szybciej niż na roślinie z niedostatkami :roll: :-) ;-)

sebageniusz
Gość
Wysłany: 2007-08-26, 22:01   

Jacku, pamietaj jednak, że liściaste gatunki bonsai lepiej wyglądają z gęstą koroną i z miniaturowymi listkami, niż jakby miały urosnąć liście wielkością dorównujące liściom z lasu. Po to stosuje się rózne zabiegi zmniejszające liście min. podcinanie gałązek i ścicnanie samych liści żeby bonsai nie wyglądało jak krzak w ogrodzie tylko jak prawdziwe bonsai.

Qbik
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-27, 06:42   

Zgadza się tyle że jeśli zaczniemy stosować zabiegi powodujące zmniejszanie samej blaszki liściowej należy doprowadzić roślinę do pożądanej formy. Zabieg defoliacji powinno zostawić się na sam koniec kształtowania bonsai.

Jeżeli zaczniemy wszystkie zabiegi prowadzące do zmniejszenia liści w momencie gdy roślina jest w trakcie przyrostu na masę lub grubienia pnia i gałęzi to i te procesy zostaną wstrzymane.

Więc defoliacje zostawmy na ostatni etap formowania. Oczywiście w międzyczasie innych zabiegów prowadzonych na roślinie np. wiosenne przycinanie korzeni także przyczyni się do zmniejszenia blaszki liściowej.

seba.dawi
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-29, 06:52   

Jeszcze jedna uwaga - brzoza ma to do siebie (zaobserwowane w naturze) iż na wszystkich pędach które rosną pierwszy rok bezpośrednio z pnia (po usunięciu z pnia innych gałęzi) pojawiają się duże i wyraźnie omszone liśccie. W roku przyszłym na tym pędzie pojawią się już znacznie mniejsze liście i nie będą pokryte "takim meszkiem". Widać to wyraźnie na przedstawionym zdjęciu (te wielkie liści na samej górze). Widać również iż pień drzewka został pozbawiony "starych" pędów bocznych i te liści pojawiają się na zupełnie nowym pędzie. Cierpliwości w przyszłym roku będzie znacznie lepiej.
Ale mimo wszystko wpierw zadbaj o formę i układ gałęzi a później martw się wielkością liści.

Odpowiedz do tematu