Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dacie jakąś opinie??:)
Autor Wiadomość
krzysiek_custo
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-28, 22:49   Dacie jakąś opinie??:)

Jakiś czas temu kupiłem jednego ficusa z trzema konarami z zamiarem uformowania go jako bok do miniaturowego lasku. Tak wygląda to po zadrutowaniu i przycięciu. Proszę o jakieś opinie i uwagi bo mam jeszcze wiele do nauki. Nie piszcie tylko, że mam popracować nad pniem a tylko jak to zrobić najlepiej. Doniczka jest dosyć spora.

AnnaDorota
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-29, 07:42   

Drzewo o trzech pniach powinno te pnie mieć proste - w środku grupy nie będzie gałęzi. Poobserwuj lipy na dworze - korony ustawiają się właśnie bardzo podobnie.

Przycięłabym jeszcze te rośliny, przynajmniej o 1/3, posadziła do JESZCZE wiekszej donicy i czekała, aż zmężnieją.

Leniwiec
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-29, 09:51   

Ja bym sie troche niestety przyczepil do drutowania. Po pierwsze, to jakis pociety przewod elektryczny (w izolacji)? Do tego w niektorych miejscach drut sie krzyzuje, a tak nie powinno byc.

krzysiek_custo
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-29, 10:54   

To moje pierwsze drutowanie i nie miałem innego drutu. Jak przyjdzie mi robić inne drzewko to najpierw kupię drut i wiem, że to źle. Co do tego kształtu to chciałem uzyskać wrażenie, że to środkowe drzewko rozpycha pozostałe:) Nie wiem czy to właśnie z tego wyjdzie :-| .

Mam takie pytanie skoro mam skrócić jeszcze te drzewka(najwyższy ma 27cm) to czy to nie zepsuje wyglądu jak w stylu z laskiem albo chociaż z 3 drzewkami.:).

Skoro ta doniczka jest za mała to jaki powinien być jej rozmiar. Ta ma 14 cm średnicy i 11 cm wysokości. Wsadziłem do największej jaką mam, ale mógłbym wsadzić do szerszej, ale niższej. Czy to byłoby dobre??

ogrodnik 
Michał Krzyścin

Wysłany: 2007-08-29, 11:00   

Doniczka szersza, o wiele szersza, nawet pół metra średnicy. Wysokość ta sama lub nie więcej niż 15cm. I po kolei ściągnąć druty (ciąć na kawałki) i zostawić drzewko do maja przyszłego roku. W maju ciachnięcie do samych pieńków i max. światła przez 2 miesiące. Potem możesz wybrać sobie główne konarki i jak urosną odpowiednio grube to skracasz. Następnie zagęszczasz zieleń na konarach. Za 2 lata coś już będzie widać. Za 3 lata jeśli liście będą duże można będzie albo mocno przyciąć roślinki albo przeprowadzić defoliację. No i za te 3-4 latka jako-taki efekt będzie widać i będzie można te 3 drzewka nazwać bonsaipodobnymi :lol:

Anarhis 

Wysłany: 2007-08-29, 11:01   

Kup plastikową donicę 3 razy większą od tej za podejrzewam 1 zeta i po sprawie. Przecież to drzewko nie idzie na wystawe za tydzien wiec nie musi być w ładnej donicy. Daj mu przestrzeń do życia.

00seba
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-29, 18:02   

O w mordę ale masakra, :wow: mi to wygląda na styl New Age :lol: :-( :-| . zacznij od czytania i nie drutuj roślin tylko po to żeby było widać że jest zadrutowana, przecierz te kabelki nic nie dają tylko niepotrzebnie męczysz roślinę. zastosuj się do rady michała - w skrucie ci to opisał. zaopatrz się w zalecany drut jeżeli masz już zamiar coś drutować, a w szczególności nawiąż kontakt z ludzi z twojego woj. jest ich wielu na pewno ci pomogą w stawianiu pierwszych kroków.

krzysiek_custo
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-29, 20:18   

Ciachnięcie do samych pieńków czyli na łysy patyk czy po prostu same liście??

Na dowód tego, że to zrobiłem zdjęcie :spoko: będzie looz

Doniczkę mam większą, trudno, że z plastiku, jakoś przeżyję nie chciałem tylko takich stawiać w pokoju, ale jakoś będzie.

Powiedzcie mi abym przy zakupie nowych ficusików nie popełnił kolejnego błędu, co mam zrobić po zakupie?? Wsadzić do dużej doniczki i zostawić na jakieś pół roku aby rozrósł się pień. Potem jakoś ogolić i czekać przy już odpowiednio grubym pniu?? Odpowiedzcie proszę bo trochę mnie to nurtuje.

Anarhis 

Wysłany: 2007-08-29, 20:35   

Sprawa 1 - nie pogrubisz zadowalająco pnia w pół roku nawet u fikusa. Więc musisz uzbroić się w cierpliwość.
Sprawa 2 - co masz robić po zakupie - to zależy głównie od samego drzewka i terminu (pory roku). Niema na to recepty. Musisz po prostu poczytać co kiedy można robić i kiedy nie można i dlaczego. Jedno jest pewne - że po zakupie najlepiej nic nie robić przez pierwsze kilka tygodni.

krzysiek_custo
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-29, 20:46   

Zapomniałem o zdjęciu oto ono

AnnaDorota
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-30, 07:52   

O kurczę! Obciąć to nie znaczy ogolić na łyso! Mnie na przykład chodziło o przycięcie GÓRY!!!

krzysiek_custo
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-30, 08:59   

No właśnie bo kupiłem jakieś drzewko w markecie i ono ma zgolone pnie jakieś 10 cm od ziemi i jego małe odrosty nie zakrywają cięcia. Dobra na razie zostawię drzewko w spokoju a potem w maju zacznę przycinać, ale zanim to zrobię jeszcze napiszę na forum:) Po co mam znowu walić kichę. :-/ :-/ . Dzięki za wszystkie rady. pzdr

00seba
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-30, 09:23   

Anarhis, odpowiednia doniczka (b.duża), podlewanie i naworzenie = przyrost nawet o drugie tyle w ciągu pół roku (dotyczy się młodych fikusów takich op których mówimy w tym poście ) wiem z własnego doświadczenia tak więc nie wprowadzaj w błąd, fikusy rosną bardzo szybko kiedy stworzy im się odpowiednie warunki.

Anarhis 

Wysłany: 2007-08-30, 09:47   

Ależ nie wprowadzam w błąd. Z całym szacunkiem ale jakbyś przeczytał dokładnie co napisałem "nie pogrubisz ZADOWALAJĄCO pnia w pół roku NAWET U FIKUSA" to wiedziałbyś co chciałem przekazać. W tym przypadku przyrost nawet o drugie tyle nie jest wg mnie zadowalającym efektem. Ale to dobry początek.

Odpowiedz do tematu