Grubosz - jak uformować |
Autor |
Wiadomość |
e_kar [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-10-17, 13:36 Grubosz - jak uformować
|
|
|
Witam,
mam prośbę o pomoc w ukształtowaniu dwóch drzewek grubosza.
Może zdziwi Was fakt, ale znalazłam je na ... śmietniku.
Nie wiem ile mają lat, ale może obwód pnia pomoże w określeniu ich wieku
1. obwód pnia 12 cm, wysokośc od ziemi 50 cm.
2. obwód grubszego pnia 10 cm, cieńszego 9cm, wysokośc od ziemi 48 cm.
Drzewka są w "oryginalnych" doniczkach, są bardzo niestabilne (stąd kamień podtrzymujący ich ciężar) i moje koleje pytanie jak głebokie powinny być donice, by ta stabilnośc utrzymać, a drzewka są dosyć ciężkie.
Wszelkie rady są mile widziane.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2007-10-17, 17:10
|
|
|
napewno powinny być dużo szersze i to o wiele żeby była jakaś równowaga . skoro mają być z tego drzewka bonsai to donica wcale nie bysi być głeboka . co do pytania w temacie to grubosze formuje się jedynie za pomocą cięcia gałęzi , pod żadnym pozorem ich nie drutujemy |
|
|
|
|
Olon
Olek Ochlak
Pomógł: 17 razy Wiek: 51 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2007-10-18, 08:50
|
|
|
Fakt, że donica nie musiałaby być z powodów wizjologicznych zbyt głęboka (grubosze mają skąpy system korzeniowy). Jednak Krassule są optycznie "ciężkie" i wg mnie zdecydowanie lepiej wyglądają w pojemnikach nieco głębszych. Kilka fotek dla porównania.
Jak pojemnik będzie ceramiczny (a więc ciężki ) to zniknie problem przeważania doniczki. Istotne będzie dobre umowcowanie rośliny w pojemniku.
|
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
|
Wysłany: 2007-10-18, 14:06
|
|
|
mimo że nie przepadam za gruboszami to tenostatni całkiem ciekawy , a jaka płaska doniczka |
|
|
|
|
Olon
Olek Ochlak
Pomógł: 17 razy Wiek: 51 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2007-10-18, 14:41
|
|
|
Właśnie po to go dodałem (dla porównania), żeby pokazać dysonans pomiędzy pojemnikiem a drzewkiem, jaki mnie poraził patrząc na nie. No ale o gustach ponoc się nie dyskutuje |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
|
Wysłany: 2007-10-18, 14:57
|
|
|
on musi mieć sporo lat skoro ma już tak kore spenkanął . nie pisało gdzieś koło fotki ile ma lat |
|
|
|
|
|