|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Przycinanie - kiedy |
Autor |
Wiadomość |
Arya [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-28, 10:53 Przycinanie - kiedy
|
|
|
Mam kolejne pytanie .Otóż po zakupie , będe chciała drzewku dac kilka dni odpocząć, przesadzić , no i zacząc przycinać . Jednak gdy będe zaczynała go przycinać zacznie się nowy miesiac, wrzesień i otóż ja mam pytanie : od kiedy powinno się przestać przycinać drzewka , gdyż na zime zamierzam wystawić moje bonsai na balkon , zamierzam to zrobić podkoniec października. Lepiej przestac przycinac jeszcze przed wystawieniem na bakon, czy dopieor jak wystawie na balkon to przestać przycinac ? |
|
|
|
|
ogrodnik
Michał Krzyścin
Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 12 Lis 2006 Skąd: Knurów k. Gliwic
|
Wysłany: 2007-08-28, 11:03
|
|
|
Jak chcesz drzewko typu outdoor to lepiej już go wogóle nie tnij. niech się zaaklimatyzuje, przezimuje spokojnie, a wiosną przytniesz, możesz przesadzić. |
_________________ www.mojerosliny.prv.pl |
|
|
|
|
AnnaDorota [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-28, 11:18
|
|
|
Pytanie jeszcze - po co chcesz ciąć. jełśi masz już pojęcie, jaki kształt ma mieć, to OK, na wiosnę działaj. Ale jeśli chcesz przyciąć tylko dlatego, że "tak się robi z bonsai" - to nic błędniejszego! Czasem dla osiągnięcia odpowiedniej formy czy grubości w ogóle nie należy ciąć przez rok, dwa. |
|
|
|
|
Arya [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-28, 15:26
|
|
|
Moje bonsai chce formować na styl Chokkan. Czyli póki co zostawić w spokoju i na wiosne działać ? Tzn. ja chcialabym odczekać aż bonsai nada się do formowania własnie na ten styl, dobrze zrobie ? |
Ostatnio zmieniony przez Arya 2007-08-28, 15:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
pawel18
Paweł Głowiak
Pomógł: 135 razy Wiek: 35 Dołączył: 02 Maj 2007 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 2007-08-28, 17:18
|
|
|
to zależy jaką sadzonke wibierzesz niektóre zaraz po zakupie nadają sie do kształtowania a na niektóre trzeba czekać kilka lat zanim coś bedzie można z nimi podziałać . mieszkasz w krakowie najlepiej jak byś poszła do sklepu bonsai ta ci powinni wszystko doradzić co i jak i zakup sobie jakieś podręcznik do kształcenia bedziesz mogła przez zime nabyć doświadczenia i przysiąść do rożnych zabiegów przynajmniej z podstawową wiedzą .
ps: tutaj załączam ich adres i strone internetową
Studio Bonsai
ul. Piastowska 20
Krakow
tel: (012) 637-74-41
Internet: http://www.studiobonsai.pl
Oferuje: drzewka, donice, ziemia, nawozy, akcesoria, literatura |
Ostatnio zmieniony przez pawel18 2007-08-28, 17:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|