|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
OKREŚLANIE WIEKU U SOSNY |
Autor |
Wiadomość |
Qbik [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-07-12, 19:59 OKREŚLANIE WIEKU U SOSNY
|
|
|
( Wątek z 11.06.2006, ze starej wersji forum. Ewentualne wyjaśnienia oznaczono brązową kursywą ).
Czy może ktoś wie w jaki sposób można określić wiek sosny nie przecinając jej na pół!!!
Słyszałem że u niektórych gatunków drzew da się to obliczyć. |
|
|
|
|
White_mtb [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-07-12, 19:59
|
|
|
ja słyszałem że to określa sie po sposobie rośniecia igieł w szypółkach,świecach (czy jak to tam nazwać ) -im bardziej wysuniete od gałązki tym starsze -bynajmiej tak jest z modrzewiami |
|
|
|
|
Qbik [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-07-12, 20:00
|
|
|
No co nikt nie ma jakiegoś trafnego patentu!!! |
|
|
|
|
PatrykRadulak [Usunięty]
|
|
|
|
|
Qbik [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-07-12, 20:01
|
|
|
Dzięki za stronki ale do bonsai to raczej nie da się tego zastosować! |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2006-07-12, 20:01
|
|
|
Nie da się określić dokładnie wieku roślin bonsai , można jedynie pokusić się o mniej , lub bardziej trafne określenie wieku rośliny po korze , lub podczas przesadzania , o ile roślina ma jeszcze korzeń palowy na tyle duży , że jest tam co ciąć , jednak wszystkie te sposoby są tylko określeniami przybliżonymi , dokładniej można określić wiek rośliny , jeśli jest pozyskiwana z jakiegoś drzewostanu , pod warunkiem że nie jest to samosieja , po prostu nie ma 100% pewności co do wieku |
|
|
|
|
Qbik [Usunięty]
|
Wysłany: 2006-07-12, 20:02
|
|
|
Dzięki Jacku. Byłem prawie przekonany że jest właśnie tak jak napisałeś. Jednak chciałem się upewnić że nie ma w 100% pewnego sposobu!!! |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|