Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
fukinagashi z fiskusa
Autor Wiadomość
Yokai
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-26, 23:23   fukinagashi z fiskusa

Witam
to mój 1 post ale czytam posty na forum już parę godzinek :-) chodzi o moje 1 bonsai tradycyjnie beniaminek ;-) pracuje nad nim od kilku lat ale moje dotychczasowe prace nad nim polegały na obcinaniu przyrastających gałązek w celu pogrubienia pnia i nie ingerowałam prawie w kształt korony drzewka
zawsze marzyłam o stworzeniu fukinagashi
uważacie że to dobry pomysł dla fikusa benianina??
proszę o radę kogoś bardziej doświadczonego (czyli prawie każdego na tym forym hihi)

lasek
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-27, 20:30   

fukinagashi jest bardzo trudnym i ciezkim stulem rzadko stosowanym. muysisz sie duzo nauczyc zanim stworzysz drzewko w tym stylu. polecam dla fikusa jakies formy pochylone nieregularne wzniesione lub inne dość latwe na poczatek a na fukinagashi przyjdzie czas. pozdrawiam

Yokai
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-28, 13:40   

kurcze, najwyżej nie będzie mistrzostwem świata, ale wyhodowałam go od urwanej gałązki z 3 listkami z myślą, że będzie niesamowity (najwyżej tylko dla mnie ;-) ) jak dorwę cyfrówkę to pokarzę co mam, ale dziękuję za odpowiedź

AnnaDorota
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-28, 14:12   

Nawiasem mówiąc, obcinanie gałazek nie służy pogrubianiu pnia - wręcz przeciwnie.

Yokai
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-28, 16:16   

nom teraz to wiem :oops: ale kiedy to robiłam nie miałam dostępu do netu ani nie sięgałam do literatury (niestety) i to były działania bardziej chaotyczne niż przemyślane :cry:
ale pracuje nad sobą :-> i mam nadzieję że w przyszłości nie będę robiła takich głupot :)

lasek
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-28, 23:28   

wieksza doniczka dla pogrubienia pnia

Yokai
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-29, 13:56   

akurat to robiłam dobrze :-D
duża płaska ale nie za bardzo, ale o dużej średnicy
pomogło, a przez przycinanie uzyskałam coś dodatkowego liście z 7 cm zmniejszyły sie do 3
:-> a pień u nasady ma już 7 cm w obwodzie (jak sadziłam mój badylek miał ok 3 mm) więc myślę, że tak całkiem źle nie robiłam ;-)

Yokai
[Usunięty]

Wysłany: 2007-08-31, 16:09   

a może ktoś z forumowiczów robił beniamina w takim stylu?? chętnie wysłucham o doświadczeniach ;-) a jeszcze chętniej fotki pooglądam :prosze:

Odpowiedz do tematu