fukinagashi z fiskusa |
Autor |
Wiadomość |
Yokai [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-26, 23:23 fukinagashi z fiskusa
|
|
|
Witam
to mój 1 post ale czytam posty na forum już parę godzinek chodzi o moje 1 bonsai tradycyjnie beniaminek pracuje nad nim od kilku lat ale moje dotychczasowe prace nad nim polegały na obcinaniu przyrastających gałązek w celu pogrubienia pnia i nie ingerowałam prawie w kształt korony drzewka
zawsze marzyłam o stworzeniu fukinagashi
uważacie że to dobry pomysł dla fikusa benianina??
proszę o radę kogoś bardziej doświadczonego (czyli prawie każdego na tym forym hihi) |
|
|
|
|
lasek [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-27, 20:30
|
|
|
fukinagashi jest bardzo trudnym i ciezkim stulem rzadko stosowanym. muysisz sie duzo nauczyc zanim stworzysz drzewko w tym stylu. polecam dla fikusa jakies formy pochylone nieregularne wzniesione lub inne dość latwe na poczatek a na fukinagashi przyjdzie czas. pozdrawiam |
|
|
|
|
Yokai [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-28, 13:40
|
|
|
kurcze, najwyżej nie będzie mistrzostwem świata, ale wyhodowałam go od urwanej gałązki z 3 listkami z myślą, że będzie niesamowity (najwyżej tylko dla mnie ) jak dorwę cyfrówkę to pokarzę co mam, ale dziękuję za odpowiedź |
|
|
|
|
AnnaDorota [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-28, 14:12
|
|
|
Nawiasem mówiąc, obcinanie gałazek nie służy pogrubianiu pnia - wręcz przeciwnie. |
|
|
|
|
Yokai [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-28, 16:16
|
|
|
nom teraz to wiem ale kiedy to robiłam nie miałam dostępu do netu ani nie sięgałam do literatury (niestety) i to były działania bardziej chaotyczne niż przemyślane
ale pracuje nad sobą i mam nadzieję że w przyszłości nie będę robiła takich głupot |
|
|
|
|
lasek [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-28, 23:28
|
|
|
wieksza doniczka dla pogrubienia pnia |
|
|
|
|
Yokai [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-29, 13:56
|
|
|
akurat to robiłam dobrze
duża płaska ale nie za bardzo, ale o dużej średnicy
pomogło, a przez przycinanie uzyskałam coś dodatkowego liście z 7 cm zmniejszyły sie do 3
a pień u nasady ma już 7 cm w obwodzie (jak sadziłam mój badylek miał ok 3 mm) więc myślę, że tak całkiem źle nie robiłam |
|
|
|
|
Yokai [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-08-31, 16:09
|
|
|
a może ktoś z forumowiczów robił beniamina w takim stylu?? chętnie wysłucham o doświadczeniach a jeszcze chętniej fotki pooglądam |
|
|
|
|
|