Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Mój jałowczyk-czy zrobić jiny?
Autor Wiadomość
ogrodnik 
Michał Krzyścin

Wysłany: 2007-05-20, 18:58   Mój jałowczyk-czy zrobić jiny?

Oto zdjęcia (to po formowaniu nie najlepsze) mojego jałowca przed i po formowaniu na dzisiejszym spotkaniu Śląskiej Grupy Entuzjastów Bonsai.
Podczas formowania zastanawiałem się czy zostawić 2 dolne gałązki na jiny czy nie. Na razie je zostawiłem, bo przecież później nie dokleję, ale czy ich nie usunąć, a zrobić tylko jednego jina u góry :?:
Ostatnio zmieniony przez ogrodnik 2007-05-20, 19:02, w całości zmieniany 2 razy  

Olon 
Olek Ochlak

Wysłany: 2007-05-20, 21:12   

Mnie jakoś od początku nie pasowały. Usunąłbym obydwa dolne, a w przyszłosci wyeksponował jedynie ten górny.
:prosze:

lasek
[Usunięty]

Wysłany: 2007-05-20, 21:17   

tyak wlasnie mozna obrócic o kilkanaście stopni drzewko i przy następnym drutowaniu usytuowac odpowiednio gałązki bo teraz ten niby jin na gorze psuje harmonię tego drzewka... te dwa dolne też...

00seba
[Usunięty]

Wysłany: 2007-05-20, 22:46   

te dwa dolne do wycięcia, w ogóle nie pasują do całości bo są zbyt drobne. mi sie podoba pomysł z pozostawieniem tej gałązki na górze i zrobienia z niej jina a może nawet pociągnąć niżej po pniu tworząc ciekawe shari które doda dramaturgii . ogólnie całkiem ciekawy literat.

Angel_of_Death
[Usunięty]

Wysłany: 2007-05-21, 17:52   

ogólnie to mało ciekawy literat - czemu? Bo jest za młody ... Pojedyncze ledwo co zdretwiałe gałazki jako konary główne , czubek za bardzo wyciągniety do góry... Jiny - bez sensu na takim młodym drzewku...

Odpowiedz do tematu