|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Świerk nie otwiera pąków, brązowieją igły |
Autor |
Wiadomość |
Nitager [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-17, 14:05 Świerk nie otwiera pąków, brązowieją igły
|
|
|
Mam w kolekcji bardzo ładne Jamadori z świerku. Prawie nie wymagało kształtowania - przyciąłem jedynie kilka gałązek. Wykopałem go w zeszłym roku, razem z innym świerczkiem ("zapasowym"). Przez całe lato pięknie rósł, późną jesienią umieściłem go w inspekcie, razem z innymi drzewkami. Po odhibernowaniu jakoś nie może się obudzić. Dostał wprawdzie pąki na końcach, ale jakoś nie chcą one pęknąć i wypuścić odrostów. tymczasem "zapasowemu" już pąki popękały i pięknie się zazielenił...
Dolne gałązki zaczęły mu brązowieć i pokryły się czymś, co wygląda jak drobna kaszka - ledwo zauważalna, dlatego nawet nie próbuję załączyć obrazka, bo i tak nic nie będzie widać. Co to może być? I skąd się wzięło?
Drzewko nie jest martwe - sprawdziłem, zdrapując korę - ale boję się, że jeśli czegoś nie zrobię, to niebawem takie się stanie...
Warunki ma chyba dobre - nie brakuje mu ani wody, ani swiatła. To moje ulubione drzewko, więc nie żałuję mu niczego. Nawożony jeszcze w tym roku nie był.
Proszę o radę - może ktoś z Was wie, co robić? |
Ostatnio zmieniony przez szef 2013-02-28, 20:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Olon
Olek Ochlak
Pomógł: 17 razy Wiek: 51 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2007-04-17, 20:39
|
|
|
Na wstępie zaznaczę, że różnice w czasie nasilania się objawów wegetacji u drzew są powszechnie spotykane i czasami dotyczą wręcz sąsiadujących ze sobą egzemplarzy, więc być może nie ma się czym przejmować, no ale polegając na Twojej intuicji, zastanówmy się...
Spowolnienie wegetacji to typowy objaw żerowania mszyc których wiele gatunków preferuje świerki (szczególnie ochojniki), tak więc pierwszy strzał to początek aktywności mszyc. Nie pasuja dotego białe plamki, i szczerze mówiąc, mimo że jest ładne kilka grzybków, które atakują świerki, to żaden z nich nie daje takich jak Twój objawów. Skupiłbym się więc na razie na profilaktyce przeciw mszycom, i bacznej obserwacji pnia (żeby nie zaczęły występować objawy nekrozy ).
Zastosuj oprysk PROMANAL'EM 60 EC 2.0% (jak najszybciej) i odczekaj. To taki "dusiciel" wśród preparatów. Działa w ten sposób, że pokrywa cienkim filmem owady, jajeczka i larwy, i w efekcie je dusi.
W razie gdybyś zauważył objawy żerowania mszyc (powyginane igiełki, drobne brązowe plamki, powstające galasy, biały proszek) to dowal im DECIS'EM 2,5 EC 0.05% . Zrób jednak odstęp pomiędzy preparatami (minimalny - 7 dni)
Gdybyś chciał podmuchać na zimne i profilaktycznie zastosować coś w miarę uniwersalnego na grzybki, to zastosuj SARFUN 500 SC 0.1% lub BRAVO 500 SC 0.2% ( odradzam preparaty TOPSIN. Mam z nimi przykre doświadczenia ). Tu również musisz zachować 7 dni odstępu.
|
|
|
|
|
Nitager [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-04-18, 07:01
|
|
|
Dzięki za podpowiedź - spróbuję na razie z tym pierwszym. Wprawdzie żadnych żyjątek na nim nie zauważyłem, ale może po prostu nie wiem, czego szukać.
A'propos objawów: to nie są białe plamki, tylko drobne, bardzo drobne kropki, widoczne dopiero pod lupą. Występują na dolnych gąłązkach, które brązowieją, lub już zbrązowiały - od spodu znacznie więcej niż na górze.
Jeszcze wczoraj zafundowałem mu obfity prysznic, dość silnym strumieniem, pozwalając na to, żeby krople wody pozostały miedzy igłami (ma bardzo gęste i drobne igły, znakomicie utrzymujące wodę).
Tak czy inaczej, spróbuję kuracji, zapisanej przez doktora Olona
Dzięki |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|