Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Mój kolejny jałowiec
Autor Wiadomość
lui.jbc
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-05, 22:35   Mój kolejny jałowiec

Witam ponownie tym razem z kolejnym materiałem na moje bosai. jestem chyba przywiązany do jałowców bo mam kolejnego oto fotki przed i po pierwszym formowaniu. jest jeszcze przy nim sporo pracy poniewż posiada dużo marwego i juz suchego drewna z którego postaram sie zrobić jiny i powinny takze powstać piekna shari ale to w swoim czasie narazie dam mu spokuj niech sie oswoi z nowym "wyglądem" a po drógie to nie mam jeszcze płynu do zabezpieczenia jinów:-( ale to kwestia czasu:-) moze przy najbliższych warszctatach postaram sie go kupic. a oto moj jałowczyk:
PRZED:

PO:

czekam tylko jak posypie się OSTRA krutyka :oops: ale ja sie nie poddam jak wam jeszcze pokaze ;-)

MOD: Lui, stosuj zasadę - NOWE DRZEWKO - NOWY WĄTEK

PatrykRadulak
[Usunięty]

Wysłany: 2007-04-06, 21:18   

1. Nebari (nasada pnia ) - najważniejszy czynnik,przy stylizowaniu dobrego drzewa, ale także bardzo trudny do poprawy. Układ korzeni na powierzchni odgrywa istotną rolę przy wyborze frontu bonsai.
Sędzia musi zwrócić uwagę na to, czy krzyżujące się nad ziemią korzenie zostały poprawnie usunięte.
Jest bardzo możliwe, że materiał nie posiada żadnych korzeni powierzchniowych, czy też nawet ukazuje przewężenie przy nasadzie pnia. Kandydat powinien, w każdym przypadku, ocenić nasadę pnia i dokonać próby odsłonięcia gleby w celu polepszenia wyglądu.
Jeżeli zawodnik nie próbuje odsłonić, lub wyeksponowac nasady pnia powinien otrzymać 0 punktów.
W przypadku wystąpienia słabej nasady pnia w materiale - powinno się stosować średnią ilość punktów (aby nie karać za to uczestnika konkursu).

2.Tachiagari (pień)- sedzia ocenia, czy front drzewka został tak wybrany, aby w jak najlepszy sposób ukazywac linię pnia, czy jest on spójny z wyglądem nebari i ułożeniem głownych konarów.
Pień powinien być wyczyszczony i odsłonięty w odpowiednich miejscach.
Jezeli pien jest nieciekawy - powinno sie stosowac srednia iliośc punktów.

3.Konary - ocenie podlega wyodrębnienie sashi-eda (głównej największej gałęzi) oraz uke-eda (gałęzi będącej przeciwwagą).
Należy zwrócić uwagę na poprawne rozmieszczenie gałęzi, bez nachodzenia na siebie i zasłaniania się.
Ważne są puste przestrzenie między gałęziami. Forma gałęzi powinna logicznie łączyć się ze stylem i linią pnia.
Istotną rzeczą jest dobre zdefiniowanie wierzchołka.

4. Techniki

Drutowanie - zwraca się uwagę na to, czy drut został nałożony poprawnie, nie nadmiernie, ale na tyle mocno, aby utrzymać gałęzie na miejscu. Czy nie została uszkodzona kora?

Przycinanie - ocenia się poprawność cięć, usunięcie kikutów. Sprawdza się, czy cięcie nie było nadmierne.

Jin, Shari, Uro - bierze się pod uwagę wygląd, czy nie ma zbyt wyeksponowanej rzeźby, nie może być śladów narzędzi.
Jezeli bonsaista usuwał duże fragmenty kory, powinien wcześniej oznaczyć te miejsca kredą.

5. Zdrowie

Zdrowie - sędzia decyduje, czy na drzewku nie została wykonana nadmierna praca, zgrażająca jego przetrwaniu przez pierwszy sezon. Jeżeli istnieje takie ryzyko - punkty powinne być odjęte.

6. Estetyka

Projekt - czy projekt jest zgodny z ogólnie ustalonymi stylami.

Glebia - ocenia się czy roślina nie sprawia wrażenia, że jest płaska, czy układ i struktura gałęzi daje poczucie głębi.

Naturalny wygląd - patrząc na roslinę powinno się mieć wrażenie, że atrysta tylko podkreślił urodę rośliny.

Równowaga - chociaż drzewo nie jest sadzone w typowej doniczce do bonsai, powinno zostać zaprezentowane w docelowej pozycji. W takim ustawieniu wszystkie elementy muszą byc w równowadze.

Żródło: http://www.bonsai.pl/pab.php
Sam oceń sobie roślinkę :-P

Odpowiedz do tematu