|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Dąb |
Autor |
Wiadomość |
ender [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Qbik [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-02-19, 23:33
|
|
|
Dęba jak nie musisz to nie ruszaj. Bardzo wolno rośnie, a ten nie jest jakiś specjalny jak na razie. Nie ujął mnie. |
|
|
|
 |
Olon
Olek Ochlak

Pomógł: 17 razy Wiek: 51 Dołączył: 27 Cze 2006 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 2007-02-20, 18:08
|
|
|
Szczerze mówiąc, nic do mnie ten korzeń nie przemawia.
Bardzo ciężko będzie tutaj osiągnąć w przyszłosci coś trójwymiarowego (ech, gdyby tam jeszcze przynajmniej jedna "noga" wrastała w ziemię... )
Gdyby był mój, wkopałbym go bardziej w podłoże i stymulował do wzrostu świeże korzenie ponad tym "rozdwojeniem", od razu puszczając wyrastające na płasko, przy następnym przesadzaniu. Dolny odcinek pnia nadawałby się wraz z tą prostą gałęzią na zaczątek moyogi. Samą gałąź możesz po prostu skrócić o 1/3 i zabezpieczyć końcówkę pastą na rany, aby nie wyschła. Dbrze by byo już teraz zastosować jakiś odciąg i delikatnie wygiąć tę gałąź bardziej ku poziomowi. Ze wględu na twardze drewno dębu trzeba to jednak robić ostrożnie i rozłożyć na etapy, (odginać po małym kawałeczku co parę miesięcy) jeśłi będzie stawiała zbyt duży opór .
Pamiętaj o tym, że dąb baaardzo wolno rośnie i dopiero za kilka lat zobaczyłbyś efekt zabiegów jakie Ci proponuję.
|
|
|
|
 |
ender [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-02-20, 21:33
|
|
|
może o za dużo proszę ale czy mógłbyś to zobrazować w postaci prostego szkicu w paincie choćby bo nie łapie do końca
a tak w ogóle to jestem cierpliwy i jeżeli twój pomysł zastosuje to spokojnie poczekam te parę lat:) dzięki |
Ostatnio zmieniony przez ender 2007-02-20, 21:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|