Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie drzewko jak głęboka doniczka itp
Autor Wiadomość
Radziu88
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-11, 17:11   

Hmmm a jaka gróbośc gałezi jest juz ze tak powiem "dojżała" i w miare lub łątwa w kształtowaniu z mozliwościa manipulacji z ich ze tak powiem "parametrami".

esbart
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-11, 17:33   

Uważam, że każdy gatunek ma "swoje parametry". Więc jedno drzewko będzie miało sztywne gałęzie przy d=3cm, inne przy d=5cm.

Powiem Ci w ten sposób - Najpierw zdecyduj się na jakiś konkretny gatunek, potem przejrzyj na jego temat informacje. Jak będziemy rozmawiać o konkretnym gatunku będzie Nam zdecydowanie łatwiej. Wtedy może dołączy się do dyskusji ktoś, kto giął takie drzewko i podzieli się swoimi spostrzeżeniami praktycznymi (jak wiadomo, każdy zauważa co innego).

Radziu88
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-11, 18:20   

przejzałem indoor na przyjacielebonsai.pl no i najbardziej do gustu przypadła mi Karmona drobnolistna teraz pytnie czy ciezko dostac czy w zwykłym ogordniczym dostane takową ? no i cała inna związana z krzształtowaniem :)
Ostatnio zmieniony przez Radziu88 2008-03-11, 18:21, w całości zmieniany 1 raz  

Bix
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-12, 06:02   

Wiązy drobnolistne, karmony, sageretie czy pieprzowce dostaniesz tylko jako "bonsai" - poszę to w cudzysłowie, bo są to w ogromnej wioększości rośłiny jedynie przypominające bonsai, zapuszczone, ale dobrze nadające się do ćwiczeń. W zwykłych kwaiciarniach jako zwykłe rośliny doniczkowe ich nie dostaniesz, nikt ich w takiej formie nie sprowadza.

Radziu88
[Usunięty]

Wysłany: 2008-03-12, 19:02   

no to raczej duzego wyboru nie bede miał bede musiał przejsc cie po ogrodniczych dwuch któe moja miejscowosc oferuje bo zadnych takich sklepów duzysch nie ma budowlanych typu ten francuski nie wiem jak to sie pisze inicjały L.M. :) hehe

Odpowiedz do tematu