zimowanie wiąza |
Autor |
Wiadomość |
ania24 [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-10-20, 09:05 zimowanie wiąza
|
|
|
Witam!!
Wiem że już było dużo tematów na ten temat, ale mam jedno pytanko. Mianowicie czytałam że można wsadzić wiąza do terkturowego pudła i zasypać wiórami lub styropianem, i wystawić na balkon gdzie nie ma wiartu ale ja ten balkon mam zasłonięty i raczej słońce nie będzie padać bezpośrednio na drzewko- czy to źle?? w zimie i tak raczej nie dużo słońca, więc może mu to nie zaszkodzi!? |
|
|
|
|
Radolos [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-10-20, 12:59
|
|
|
Ja np. czytałem, nie na forum, że wiąz powinien stać w widnym miejscu. |
|
|
|
|
Mnich
Mariusz
Pomógł: 5 razy Wiek: 45 Dołączył: 16 Paź 2008 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2008-10-20, 13:55
|
|
|
Mam takie same problemy jak ty mi słonko na drzewko świeci tylko 4 godziny dziennie od 9 do13 14 popołudniu. Latem jest troche lepiej ale mimo wszystko rośnie i to dobrze. A zimą myśle za takie duze światło nie jest potrzebne do wszystkie liscie raczej opadną. Pa |
_________________ Pozdrawiam Mnich! |
|
|
|
|
Krystian P. [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-10-20, 16:42
|
|
|
sorry, że podepnę pod temat ale mam krótkie pytanie dotyczące też wiąza, a mianowicie, czy może zimować w miarę jasnym ponieszczeniu o temp. 6-10*C? jak nie to o jakiej temp.? |
|
|
|
|
Sverting [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-10-20, 16:48
|
|
|
wiąz powienien mieć temperature taka jak na dworze.. najlepiej zeby zimęspędziły pod folią/szkłem. |
|
|
|
|
Krystian P. [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-10-20, 16:53
|
|
|
aha, czyli jak rodzice mają dosyć durze namioty foliowe, w których rosną sadzonki iglaków, to mogę tam dać wiąza i inne moje drzewka? |
|
|
|
|
Sverting [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-10-20, 17:01
|
|
|
tak |
|
|
|
|
Rob
Grzegorz Matusiak
Pomógł: 30 razy Wiek: 38 Dołączył: 27 Kwi 2007 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2008-10-20, 17:06
|
|
|
Cytat: | mogę tam dać wiąza i inne moje drzewka |
Tak o ile są to drzewka outdoor, żeby nikt nie wpadł na pomysł zimowania w ten sposób np. fikusów |
_________________ Grzegorz M.
http://bonsaibielsko.blogspot.com/ |
|
|
|
|
Krystian P. [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-10-20, 17:14
|
|
|
Rob napisał/a: | żeby nikt nie wpadł na pomysł zimowania w ten sposób np. fikusów |
to chyba oczywiste
jeszcze raz sorry za odejście od tematu, ale dzięki za odpowiedzi:) |
|
|
|
|
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 52 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2008-10-21, 23:57
|
|
|
Jednakże , warunkiem jest dość łagodna zima , podczas takiej zimy jaka nawiedziła nas 3-4 latka temu wszystkie wiązy padną nawet w szklarni |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
|
Krystian P. [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-10-22, 18:07
|
|
|
ok ,to jakby było za zimno to przeniosę ewentualnie do tego pomieszczenia o temp. 6-10*C. |
|
|
|
|
grzesiq
Grzegorz Kapica
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Cze 2008 Skąd: Kettering Anglia
|
Wysłany: 2008-10-28, 20:40
|
|
|
Witam i mam pytanie w zwiazku z zimowaniem wiaza. Mam drzewko od jakis 4 miesiecy stoi na parapecie ma sie dobrze lecz zaczynam sie zastanawiac co z tym zimowaniem czy moze stac cala zime na tym parapecie temperatura jakies 21 czy mam przeniesc do zimniejszego pomieszczenia ? Nie rozumiem tego zimowania jak kupowalem to powiedziano mi ze to drzewko jest to chodowania w pomieszczeniu i ze tylko straci liscie w zimie a teraz to juz sie pogubilem i z sosna tak samo czy jak |
|
|
|
|
seedkris
seedkris
Pomógł: 28 razy Wiek: 63 Dołączył: 01 Gru 2007 Skąd: Podlasie
|
Wysłany: 2008-10-28, 21:32
|
|
|
Chyba nie trzymasz tej sosny w mieszkaniu? Na temat zimowania wiązu drobnolistnego znajdziesz na forum moc info. |
_________________ Pozdrawiam Krzysztof |
|
|
|
|
grzesiq
Grzegorz Kapica
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Cze 2008 Skąd: Kettering Anglia
|
Wysłany: 2008-10-28, 21:52
|
|
|
Na temat wiazu znalazlem i wstawilem go do nie ogrzewanego pomieszczenia gdzie jest teraz jakies 13 stopni jak przyjda mrozy to i tam temperatura spadnie mam nadzieje ze wystarczy nie mam mozliwosci wystawienia go na dwor. Sosenke trzymam na parapecie mysle ze zostalem wprowadzony w blad sprzedawca twierdzil ze to drzewko jest do chodowania w domu wstawilem ja razem z wiazem. A na wiosne sosenke na dwor tak |
|
|
|
|
seedkris
seedkris
Pomógł: 28 razy Wiek: 63 Dołączył: 01 Gru 2007 Skąd: Podlasie
|
Wysłany: 2008-10-29, 06:20
|
|
|
Do wiosny może być martwa. Sosna raczej nie przetrwa zimy w ogrzewanym pomieszczeniu. To typowy outdoor. |
_________________ Pozdrawiam Krzysztof |
|
|
|
|
|