Strona Główna Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy próbować ... ?
Autor Wiadomość
Nemo7
[Usunięty]

Wysłany: 2007-12-08, 10:58   Czy próbować ... ?

Przede wszystkim chciałem się przywitać ponieważ jest to mój pierwszy post.

Drzewka Bonsai od zawsze mnie się podobały i myślałem tak jak większość że to specjalny gatunek. Pamiętam że pierwszy raz zobaczyłem drzewka o takich kształtach na bajkach gdy byłem mały, chyba nawet na Królu Lwie ;) . Potem widziałem je na filmach ale dalej nic o tej sztuce nie było mnie wiadomo.
Cztery miesiące temu spróbowałem akwarystykę ale niestety rozstałem się z nią bo okazało się że to jednak nie dla mnie. Po części spowodował to wypadek który miałem dosyć poważnie uszkodziłem układ nerwowy i oko. Leżąc w szpitalu postanowiłem sobie że jak wyjdę to rezygnuje z akwarystyki. Lecz teraz zacząłem myśleć nad spróbowaniem się z Bonsai. I teraz nie wiem co robić, czy ktoś taki jak ja się nadaje do tego, a co jak po 4 miesiącach to też mnie się znudzi. Czy wy też się nad tym zastanawialiście kiedy zaczynaliście ... ? I czy powinienem jednak spróbować ?
Ostatnio zmieniony przez Nemo7 2007-12-08, 11:01, w całości zmieniany 2 razy  

ogrodnik 
Michał Krzyścin

Wysłany: 2007-12-08, 11:22   

Zawsze warto spróbować. Nie musisz od razu inwestować w to kilkaset złotych. Na początek wystarczą chęci i kilkadziesiąt złotych. Masz w miarę blisko do Sosnowca, gdzie spotykają sie członkowie Śląskieg Grupy Entuzjastów Bonsai. Informacje o spotkaniach tej grupy zamieszczamy w odpowiedznim dziale na forum. Teraz niestety nie mamy spotkań, ale wiosną na pewno kilka będzie (i latem też kilka). Na takim spotkaniu możesz dużo się dowiedzieć, podpatrzeć co robimy z drzewkami i dzięki temu powinieneś mieć ułatwiony wybór czy sie w to bawić czy nie.

Olon 
Olek Ochlak

Wysłany: 2007-12-08, 14:05   

Z pewnością na początku zainteresowania nie powinieneś się zastanawiać i obawiać się czy ci się nie znudzi. To normalne że próbujemy różnych rzeczy w życiu. Jeśłi nie spróbujesz z obawy że ci się znudzi, to nigdy się nie dowiesz jak mocno może cię coś wciągnąć. Gorąco zachęcam do czynnych prób !
...i przyjedź , jeśli możesz... na najbliższe spotkanie do Sosnowca :]
Póki co, masz czas na poczytanie forum i wybór swojej pierwszej rośliny do kształtowania.

Nemo7
[Usunięty]

Wysłany: 2007-12-08, 22:19   

No to chyba mnie przekonaliście ... :)

@ Ogrodnik
No jeżeli tylko będę dał rade to przyjadę, ale to wszystko będzie zależeć od pracy. Chwilowo nie pracuje musiałem się zwolnić z powodu wypadku i będę musiał nadrabiać spore dziurę budżetową.

@ Olon
Napisałeś że się "przekonam jak mocno coś mnie może wciągnąć", ja bardzo dobrze wiem bo mam jedną pasje od bardzo dawna, która mnie łapła i nie puszcza konkretnie MTB - kolarstwo górskie.
Przez rower prawie uszkodziłem poważnie wzroku, ale mimo to nie zrezygnuje z tego i mam plany w lato przejechać całe wybrzeże. Z tymi pasjami jest tak że człowiek w pewnym momencie zaczyna zauważać że nasze hobby daje nam coś więcej niż się tego spodziewaliśmy. No ale nie będę się rozpisywał bo co to pasja to wy doskonale wiecie.

@ Topic
Co do naszych drzewek to na pewno bym chciał drzewka trzymane w domu ponieważ mieszkam w bloku. Dysponuje małym balkonem, a w pokoju mam słońce tylko rano.
Mam natomiast dylemat nad wyborem drzewka, a mój problem nie dotyczy wyboru gatunku lecz tego czy wybrać liściaste, czy iglaste. Nie wiem też czy dobrym posunięciem było by spróbować jedno iglaste, drugie liściaste ?! Postaram się zdecydować na style które mnie interesują i do tego dobrać odpowiednie drzewa.

mexicoman
[Usunięty]

Wysłany: 2007-12-09, 07:01   

na początek lepiej jest jakiejś liściaste i w domu, bo jak się nie mylę, to iglaste to głównie same outdoory:) na początek najlepszy jest ficus:) powodzenia w wyborze :)

Nemo7
[Usunięty]

Wysłany: 2007-12-09, 09:28   

Fikus ?! Nawet jeżeli nie mam słońca w pokoju ? A co myślicie o tym żeby sprubować jeno drzewko liściaste drugie iglaste ?

Style które mnie się podobają to:
- Chokkan
- Moyogi
- Ikada
- Sokan
- Yuse-uye

Co to są za gatunki drzew ?
Drzewo
Drzewo 1

ADMIN jr: Zadbaj o to aby w każdym Twoim wątku poruszyć jedno wąskie zagadnienie. Nie pytaj o wszystko w jednym miejscu. Pierwsze drzewko - klon palmowy, drugie - azalia.

ogrodnik 
Michał Krzyścin

Wysłany: 2007-12-09, 09:32   

Na parapecie zawsze jest go trochę. Masz północne czy okno :?: Ono jest najgorsze, al jak masz okno wschodnie to już jest dobre :)

Nemo7
[Usunięty]

Wysłany: 2007-12-09, 09:52   

Tutaj bardzo prowizorycznie narysowałem jak to jest z tym słońcem w moim pokoju. Tam jest że mam północny wschód ale to jest bardziej na wschód.

Pokój

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2007-12-09, 10:35   

mnie sie wydaje ze troche kiepsko z tymi promieniami slonca . bedzie ich tam za malo musisz przestawic drzewko na inny parapet . zwlaszcza zima gdzie slonca prawie wcale nie ma .

Nemo7
[Usunięty]

Wysłany: 2007-12-09, 10:39   

A sztuczne oświetlenie było by dobrym rozwiązaniem ?

mexicoman
[Usunięty]

Wysłany: 2007-12-09, 12:01   

nemo7, wyszukiwarka ci powie wszystko. te tematy nie raz były poruszane. wystarczy chcieć, a znajdziesz. jeszcze raz - wyszukiwarka

PatrykRadulak
[Usunięty]

Wysłany: 2007-12-09, 12:12   

Kupujesz roślinę, której możesz zapewnić prawidłowe warunki wzrostu a nie taką, która ci się podoba (oczywiście nie trzeba rezygnować ani z tego ani z tego), w twoim przypadku najlepszym będzie ficus, nad stylem to się zastanawiaj przy zakupie.

pawel18 
Paweł Głowiak

Wysłany: 2007-12-09, 14:52   

kazdy pisze ze gdy jest malo swiatla to fikus bedzie najlepszy i spokojnie da sobie rade , wcale bo tak nie jest .on tez potrzebuje sporo swiatla zwlaszcza zima . nawet fikus po dluzszym czasie zacznie szfankowac . co do sztucznego oswietlania to owszem mozna je zastosowac , ale czy warto ?? bowiem nie jest to zbyt tanie .lepiej chyba zmienic parapet .

PatrykRadulak
[Usunięty]

Wysłany: 2007-12-09, 15:30   

pawel18 napisał/a:
malo swiatla to fikus bedzie najlepszy i spokojnie da sobie rade

bo tak jest, trzeba tylko dostosować inne czynności pielęgnacyjne do natężenia światła i tyle. Są rośliny światłolubne, światłożądne, cieniolubne, cienioznośne itp. Ficus jest rośliną cienioznośną, tzn, że najlepiej rośnie w miejscu dobrze oświetlonym ale z cieniem daje sobie rade. Nie widze innej lepszej rośliny dostępnej w sprzedaży, jako Bonsai ,najlepiej się nadająca na to stanowisko.
Ostatnio zmieniony przez PatrykRadulak 2007-12-09, 15:31, w całości zmieniany 1 raz  

Jacek Grzelak 
Honorowy Członek Mod-Team'u

Wysłany: 2007-12-09, 22:53   

To wschodnie okno nie jest wcale zbyt mocno skierowane na Północ , ja mam podobny kierunek okna wschodniego , i trzymam na nim rośliny najstarsze , i najlepiej rozwinięte i doskonale dają sobie tam radę , oczywiście są to fikusy , ale beniaminy :roll: :-) ;-)

Odpowiedz do tematu