świerk, pierwsze kształtowanie |
Autor |
Wiadomość |
p_rzemek [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-06-30, 14:33 świerk, pierwsze kształtowanie
|
|
|
Drzewko było kupione w szkółce, było przesadzane, przyjęło się. I mam pytanie jak zrobić wstępne kształtowanie. Do tej pory nic z nim nie robiłem, a nie chciałbym uciąć czegoś niepotrzebnie itd.:)
[img] http://img444.imageshack....=drzewkojn0.jpg [/img]
[img] http://img247.imageshack....drzewko2iy1.jpg [/img]
zdjęcia z komórki dlatego słaba jakość.
Jestem totalnie początkującym i nie chciałbym na samym początku zniszczyć drzewka:)
jest to Świerk kłujący:) przynajmniej tak na etykiecie było napisane:) |
Ostatnio zmieniony przez p_rzemek 2007-06-30, 14:41, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
 |
Qbik [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-06-30, 15:32
|
|
|
To drzewko jest zbyt młode i rzadkie żeby zacząć je kształtować. Potrzebuje jeszcze parę lat aby zagęściła się korona, bo jak na razie to nie ma co kształtować. A kiedy było przesadzane A i z tego co widzę to to przesadzanie było dużym błędem ponieważ drzewko powinno mieć duży pojemnik aby dobrze rosło. Wydaje mi się że wcale nie przyłożyłeś się do lektury forum i przez to popełniłeś wiele błędów. |
|
|
|
 |
p_rzemek [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-06-30, 23:07
|
|
|
Na wiosnę było przesadzane ok. 3 miesiące temu. Nie myślałem o jakimś poważnym kształtowaniu. Myślałem, że należy jakieś wstępne cięcia itp rzeczy zrobić:>
czyli zostawić drzewko w spokoju na kilka lat?:> |
Ostatnio zmieniony przez p_rzemek 2007-06-30, 23:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mateoosh [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-07-01, 13:03
|
|
|
w doniczce ktora umiżliwi wzrost roślinie, a ty chyba troche zamala masz albo je w glebe |
Ostatnio zmieniony przez mateoosh 2007-07-01, 13:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Jacek Grzelak
Honorowy Członek Mod-Team'u
Pomógł: 115 razy Wiek: 53 Dołączył: 01 Lip 2006 Skąd: Żabin gm. Wierzchowo
|
Wysłany: 2007-07-01, 15:44
|
|
|
nie koniecznie w glebę , pozatym ta donisia i tak jest dość spora w stosunku do roślinki , przecież nie każdy bonsai , to musi być grubaśny karzeł , po prostu niech rośnie sobie jeszcze kilka lat , lecz nie zupełnie swobodnie , bowiem zrobi Ci się z niego zwykła choinka , postaraj się zagęścić roślinkę , bardzo ważnym zabiegiem podczas hodowli świerków jest uszczykiwanie młodych przyrostów , jednak jak widać na to już za puźno ,lepiej będzie dla rośliny jak wszystkie zabiegi rozpoczniesz dopiero od przyszłego sezonu |
_________________ Pozdrawiam z Pojezierza Drawskiego
Jacek G. - "qercus4"
http://www.uslugiogrodniczezabin.pl/ |
|
|
|
 |
p_rzemek [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-07-01, 22:24
|
|
|
Ta doniczka nie jest aż taka mała. Drzewko ma całkiem sporo miejsca do rozrostu korzeni. Uszczykiwanie tzn? przycinanie przyrostów? I jaką wysokość to drzewko powinno osiągnąć? ok 50 cm?
I ostanie pytanie: czy każde drzewko należy zagęszczać? planuję posadzenie jeszcze kilku drzewek i nie chciałbym znów błędu zrobić:> |
|
|
|
 |
Senemorion [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-07-04, 19:46
|
|
|
Ta doniczka jest mała. Do "tycia" używa się nawet 50L donic, czy raczej beczek. Porównaj swoją doniczkę z doniczką opisaną przeze mnie. Dobra jest 5-10l, bo chyba nie zależy Ci na dai (1,2m). Chyba jest nawet teraz czas na przesadzanie iglaków. (jeśli źle mówię to mnie poprawcie). Lepiej nie ruszaj bryły i co najważniejsze zostaw trochę podłoża przy korzeniach (grzybnia). Odpowiednią mieszankę znajdziesz na forum. Wysokość drzewka jest tylko twoim (i po części drzewka) wyborem. Warto zagęszczać każdą roślinę, w zasadzie trzeba. |
|
|
|
 |
ogrodnik
Michał Krzyścin

Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 12 Lis 2006 Skąd: Knurów k. Gliwic
|
Wysłany: 2007-07-04, 20:29
|
|
|
Na razie niech rośnie w tej doniczce póki korzenie nie przerosną w niej ziemi. A w przyszłym roku lub za dwa lata przesadzisz go do większej. Przesadzanie co 3 miesiące to jednak dla outdoora dosyć często. |
_________________ www.mojerosliny.prv.pl |
|
|
|
 |
AnnaDorota [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-07-05, 08:57
|
|
|
Michale, jeśłi nie będzie rozbijał bryły korzeniowej to może przenieść outdoora do większej donicy. |
|
|
|
 |
ogrodnik
Michał Krzyścin

Pomógł: 20 razy Wiek: 35 Dołączył: 12 Lis 2006 Skąd: Knurów k. Gliwic
|
Wysłany: 2007-07-05, 09:15
|
|
|
No właśnie. A jak korzenie nie przerosły gęsto całej ziemi to są one pojedyncze dłuższe i troszkę rozgałęzione na końcach. Gdy próbujemy taką roślinę wyciągnąć z ziemią w pewnych miejscach ziemia nie chce się posuwać razem z rośliną i urywamy przy tym pare korzonków, a to już jest naruszenie bryły korzeniowej. |
_________________ www.mojerosliny.prv.pl |
|
|
|
 |
AnnaDorota [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-07-05, 12:16
|
|
|
Jeżeli łapiemy roślinę "za łeb" i ciągniemy, to pewnie. Natomiast jeśli się ją odpowiednio podleje i ostrożnie wyciagnie z doniczki po wcześniejszym "ostukaniu", to nic się nie stanie. |
|
|
|
 |
p_rzemek [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-07-16, 00:35
|
|
|
heh ja tą bryłę korzeniową już naruszyłem bo w końcu przesadziłem do obecnej doniczki. Trochę "starej" ziemi zostawiłem i przemieszałem z akadamą. Póki co to nic z tym iglakiem nie robię oprócz podlewania i nawożenia co jakiś czas.
Za rok przesadzę go do większej skoro to konieczne:>
po prostu myślałem że drzewko należy od samego początku kształtować, a nie dopiero jak już podrośnie:>
mój błąd, z następnymi drzewkami postąpię inaczej^^ |
|
|
|
 |
Senemorion [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-07-19, 15:35
|
|
|
Sadzenie do docelowej doniczki nie jest zabiegiem formującym ... Formowanie zaczyna się bardzo szybko. Tego świerka już można formować (najlepiej jak będziesz go przesadzał w przyszłym roku) ... A podstawowe przycięcia można wykonywać jak tylko dojdzie do siebie w tej doniczce ... |
|
|
|
 |
p_rzemek [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-07-21, 22:07
|
|
|
hmmno i zgłupiałem:) to mam go zostawić w spokoju czy coś jednak przycinać?:> |
|
|
|
 |
Senemorion [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-07-22, 15:27
|
|
|
Po prostu możesz wykonywać cięcie pielęgnacyjne, natomiast w przyszłym roku, podczas przesadzania, cięcie główne. |
|
|
|
 |
|