|
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)
|
Fikus |
Autor |
Wiadomość |
czarnyfm
Józek Blak
Pomógł: 7 razy Wiek: 42 Dołączył: 12 Gru 2012 Skąd: Sułkowice
|
Wysłany: 2013-09-07, 19:21
|
|
|
Zdecydowanie nie ma co drutować gałąź nie masz pewności czy ci się przyjmie a chcesz drutować
poczekaj i poczytaj dużo poczytaj |
|
|
|
|
Ciacho [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-09-07, 19:58
|
|
|
Nie napisałem, że chce tylko zapytałem czy mógłbym to już od początku robić. Przyjąć się przyjęły, przecież puściły korzenie i rosną w górę. Ta środkowa sadzonka była połowę mniejsza jeszcze miesiąc temu. A tak patrząc na nią pomyślałem sobie czy nie ciąć góry, żeby nie rosła wzwyż tylko wszerz. |
Ostatnio zmieniony przez Ciacho 2013-09-07, 20:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
wro_bel
Przemysław Gąsior
Pomógł: 4 razy Wiek: 41 Dołączył: 30 Sie 2010 Skąd: Rokietnica
|
Wysłany: 2013-09-08, 09:18
|
|
|
Spokojnie poczekaj ze dwa latka aż porządnie podrośnie. Co do cięcia to poszukaj postu Jacka Grzelaka, w którym opisywał swoje poczynania z fikusem - ładnie ukształtował drzewka przez samo przycinanie. |
_________________ Mój blog |
|
|
|
|
Ciacho [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-09-08, 17:05
|
|
|
O,super.Chętnie popatrzę do postów p. Jacka. Dzięki. |
|
|
|
|
Ciacho [Usunięty]
|
Wysłany: 2014-04-15, 07:33
|
|
|
Cześć
Niemal pół roku temu się odzywałem w sprawie zakupionego bonsaia, który ostatecznie okazało się, że z tą sztuką nie ma za wiele wspólnego i pozyskiwałem z niego sadzonki. Na poprzedniej stronie załączyłem, jak wyglądały na początku. Tak to wygląda obecnie:
1.
2.
Nie wiem czemu to wychodzi tak obrócone, ale jak się kliknie bezpośrednio w zdjęcie to otworzy się normalnie.
I powiedzcie mi proszę, czy nie przydałoby się coś tutaj przyciąć lub usztywnić,odrutować? Ten pierwszy w sumie rośnie prosto i może nawet by go jeszcze nie tykać; chyba że macie pomysł. Natomiast ten drugi myślałem, żeby skrócić na czubku i tę gałąź dłuższą na dole. Myślałem też o jakimś usztywnieniu podstawy, i teraz nie wiem, czy na tym etapie mam to usztywniać w pionie czy już temu jakiś kształt nadawać? Mogę liczyć na jakąś podpowiedź? |
|
|
|
|
TigerStyle
Piotr
Pomógł: 11 razy Wiek: 44 Dołączył: 24 Sie 2010 Skąd: Bournemouth
|
Wysłany: 2014-04-15, 20:13
|
|
|
Kolego to są bardzo młode sadzonki, możesz z tym zrobić co chcesz. Za kilka lat może być wstępna forma, za kilkanaście bonsai.
Pozdrawiam |
_________________ "You must think first, before you move"
www.piotrluczak.pl |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|