To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Poznajmy się - Witajcie :)

Anonymous - 2007-04-16, 21:53

Siemka jestem Michał z Częstochowy, mam 22 lata. Niedawno zaczołem interesować sie sztuką bonsai. Posiadam w sumie 3 drzewka ale narazie pozwalam im rosnąć sa to sosna pospolita modrzew europejski i ficus benjamin Pozdrawiam Was Wszytkich serdecznie
Anonymous - 2007-07-03, 17:36

Witam.
Na imię mam Marcin i mieszkam w Szczecinie.Niedawno zainteresowałem sie sztuka bonsai i narazie zbieram wiedzę teoretyczna :] Aha i mam 18 latek.

Anonymous - 2007-07-08, 11:16

Również witam ;) .

Jestem z Rzeszowa (studia). Mam 22 latka. Dosc mocno ostatnio zainteresowało mnie bonsai (mam nadzieje ze już na dobre). Dopiero zaczynam sie "wkręcać", więc nie mam czym sie pochwalic jeżeli chodzi o bonsai. Oprocz bonsai interesuje się terrastyką - zajmuję się hodowlą modliszek.

I od razu pytanko do Rzeszowiaków i okoliczniakow - może ktos by jakies spotkanko zaingerował? Z chęcią człek by się czegoś dowiedział od bardziej doświadczonych bonsaistów;). Ew. może ktoś wie gdzie w naszej okolicy mozna dostać jakieś ciekawe drzewka (narazie typu indoor), lub jakieś inne gadzety - odpowiednie ziemie, nawozy, moze jakieś donice.. wszystko oczywiscie w studenckich cenach ;) . Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Anonymous - 2007-07-12, 19:56
Temat postu: Powitanko
Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Mam na imię Tomek. Jestem z Krakowa. Na codzień pracuje w branży widowiskowo - wybuchowej. :-D Ale nie bójcie się... nic wam nie grozi... :lol:

Dołączyłem do Was ponieważ od 3 dni jestem szczęśliwym posiadaczem drzewka BONSAI.
Jeszcze nie wiem jaki to "model" (gatunek) ale zawsze chciałem się zająć takim drzewkiem i ... żona sprawiła mi prezencik na urodzinki. ;-)

Mam nadzieję, że uzyskam u was fachową pomoc i poradę na każdy temat.
Oczywiście najpierw wszystko sobie dokładnie przeczytam, co już zostało poruszone na forum.

Tymczasem pozdro 4 all.

Może juz niebawem "skrobnę" pierwszy pościk...

Anonymous - 2007-07-20, 14:39

HEJKA
JESTEM JAREK Z WARSZAWY CHCIALEM WAS WSZYSTKICH MIłOSNIKOW BONSAI POWITAC I BARDZOS ERDECZNIE POZDROWIC
DOSTALEM NIEDAWNO SWOJE PIERWSZE DZRZEWKO BONSAI ZAWSZE CHCIAłEM SIE ZAJMOWAC TA WSPANIAłA ROSLINKA ALE NIE MOGłEM SIE ZEBRAC ALE TERAZ JUZ MOGE :-D
MAM NADZIEJE ZE WY STARZY WYJADACZE BONSAI POMOZECIE MI W TYM I KIEDYS BEDE DZIEKI WAM MOGL SIE POCHWALIC MOIM WłASNYM PIEKNYM BONSAI :spoko:
POZDRAWIAM

Anonymous - 2007-08-07, 19:14
Temat postu: Siemanko wszystkim!
Hello :-) Nazywam się Karolina i drzewka bonsai od dłuższego czasu budziły moje zainteresowanie - oczywiście nie interesują mnie ,super gotowce, z hipermarketów, to zgroza i kicz totalny :-x Wolę sama wytworzyć jakiś ciekawy okaz, od dłuższego czasu hoduję grubosze, jednego mam już nieco podrośniętego i ostatnio ,opitoliłam, go ze zbędnego listowia i gałązek:) Ale to mi już nie wystarcza - pozatym z drzewka szczęścia nie uzyska się bardzo ciekawych efektów, może być ładne ale to jednak nie to samo... W końcu nie posiada on drewna - nie da się formować jest dość elastyczny i rośnie sobie jak sam chce Ehh tak więc myślę, że zacznę swoją przygodę od fikusów, myślałam również o wierzbie - takiej zwykłej ,parkowej, jakich dużo u nas. Fikusa zamierzam zwyczajnie kupić w jakiejś kwiaciarni - mały raczej nie powinien być drogi, a następnie go odrutować i poskręcać pnie. Mam tylko wątpliwości jak zakorzenić wierzbę... Czytałam u was na forum, że jest to dość prosty zabieg, że wierzba szybko się przyjmuje, jednak proszę o radę. Czy wsadzić do wazonu witkę, czy też grubszą gałązkę? Z tamtego forum, nie uzyskałam jednoznacznej odpowiedzi, mam nadzieję, że mi pomożecie:)

Tak więc pozdrawiam wszystkich bonsaistów :* :drunk: Od dzisiaj będę co jakiś czas was męczyć swoimi długimi wypowiedziami, bo jeżeli doczytaliście do tego momentu zauważyliście, że uwielbiam paplać;)

A tutaj fotki mojego gruboszka przed i po operacji;) Myślałam czy by nie uciąć tych sięgających do dołu, jednak pomyślałam, że może póżniej fajnie wyglądać kiedy się rozrośnie

http://img519.imageshack....dkuracjawv5.jpg

http://img239.imageshack....rzycietyqn4.jpg

Anonymous - 2007-08-14, 16:44

Witam wszystkich bonsaistów. ;-) Moja przygoda z bonsai zaczęła się niedawno i dość nietypowo, po prostu przez przypadek natrafiłam na tę stronkę i mnie to wciągnęło. Mojego pierwszego bonsaja dostałam od brata, po tym jak widział moje zainteresowanie tematem. Jest to fikus beniamina. Myślę, że na nim nie poprzestanę. Jeszcze raz wszystkich pozdrawiam i życzę powodzenia w hodowlach Waszych drzewek. :jupi:
Anonymous - 2007-08-16, 06:33

Witam wszystkich :-D :-D :-D
Anonymous - 2007-08-21, 16:26

Witam Was, niedlugo przedstawie swoje pierwsze nabyte drzewko SAGERETIA :-)
Anonymous - 2007-08-25, 18:46

Witajcie!
Właśnie się zarejestrowałam a stronkę znalazłam bo szukałam :lol:
Nie posiadam jeszcze żadnego bonsai ale mam nadzieję,że to się wkrótce zmieni ;-) ,póki co to mam trochę kwiatów doniczkowych i postępującą chorobę-jak mawia mój mąż,czyli kwiatomanię!
Na razie to czytam o bonsai i się zaznajamiam z tym wszystkim,bo jestem zielona w tym temacie 8-) .

Anonymous - 2007-08-27, 16:32

Hej mam na imie Agata. Moja przygoda z bonsai zaczela sie w podstawówce (wtedy dostalam pierwsze drzewko), niestety brak wiedzy o pielegnacji spowodowalo ze drzewko w ciagu miesiaca bylo łyse( przez nadmierne obcinanie). Teraz jestem posiadaczka nowego drzewka, prawdopodobnie karmony drobnolistnej zakupionej w ikea w Leeds. Pochodze z Łodzi, ale obecnie przebywalm na terenie Uk. Drzewko zakupiłmw Ikea było ostatnie i marnie wygladalo, dzis wypuszcza nowe listki (stare odlecialy prawdopodobnie przez nie podlewanie).

Moje bonsai

Anonymous - 2007-08-27, 18:35

Witam mam na imię Beata

Jestem 23-letnią studentką Politechniki Łódzkiej, swoje pierwsze drzewko mam od bardzo dawna :) parę latek pracowałam nad pieńkiem, który był kilkumilimetrowym badylkiem :-D
od niedawna pracuję nad jego formą ..
dziś zdobyłam klonik hehe myślę, że to dopiero początek :evil:
mam nadzieję, że bedę mogła liczyć na wasze wsparcie i radę
z góry dziękuję :prosze:

Anonymous - 2007-08-27, 20:58

cześć, mam na imię Kasia, ale znajomi mówią do mnie Molly :-)

moja przygoda z bonsai rozpoczeła się w 2006 roku. wtedy zakupiłam karmonę drobnolistną, jednakże drzewko od samego kupna było chore - opadły wszystkie listki i uschło - mimo pielegacji i podlewania.
w miesiąc później zakupiłam jeszcze raz podobne drzewko i jak do dnia dzisiejszego trzyma się całkiem nieźle.
kolejnym zakupem było drzewko ficus retusa. z początki nie miało żadnego kształtu, jednak po odpowiedim drutowaniu korona bardzo się wzmocniła i nabrała ładnego kształtu.
kolejnym zakupeł był wiąz drobnolistny oraz grab.
jak narazie moja mała kolekcja bonsai ma się dobrze - drzewka sie rozwijają i cieszą swoim kształtem i urokiem.

Anonymous - 2007-08-28, 11:41

Czesc! Ja mam dzrewko dokladnie od wczoraj i szczezre to nie bardzo wiem co to jest za gatunek. Dopiero zaczynam ie tym interseowac choc juz wczesniej marzylam by kupic sobie drzewko.
Anonymous - 2007-09-27, 21:37

Witam wszystkich serdecznie z zielonego i drzewiastego Podlasia. Tak samo jak moje województwo w temacie bonsai jestem zupełnie zielony - zaczynam dopiero swoją przygodę - i mam nadzieję, że nie zabiję zbyt dużo drzewek podczas eksperymentów.

pozdrawiam Piotr :drunk: