To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - carmona microphylla i opadające liście/pojawiające się kwiat

lukipela - 2010-11-11, 11:17

Jak chcesz,Twoje drzewko. Tylko pamiętaj że to roślina i na efekty trzeba troche poczekać - do poniedziałku raczej nie zauważysz różnicy.
Anonymous - 2010-11-11, 11:36

no właśnie tak szczerze, to nie wiem sama co mam robić. na razie to chyba przesadzam z nadopiekuńczością. xD
ItalianCopper - 2010-11-11, 16:04

@sain1
np tak:

Anonymous - 2010-11-13, 14:31

czy jak jest kermazyt, to też trzeba zraszać go wodą czy wręcz przeciwnie?
i czy jak lekko podwiewa z okna {zamknięte}, to czy to może jakoś źle wpłynąć na niego?
niestety muszę mojego przestawić jednak na parapet, bo robią się blade listki. :(

lukipela - 2010-11-13, 14:43

Nie koniecznie z tym zraszaniem. Choć moim skromnym zdaniem lepiej jest spryskiwać...taki keramzyt nie wygląda zbyt estetycznie a poza tym jak stoi na słońcu to mogą się rozwijać glony (u mnie tak było). Osobiście swoje drzewka spryskuję (od przypadku do przypadku,czyli niezbyt często) i mają się dobrze,choć zdaję sobie sprawę że każdy może mieć inną wilgotność powietrza w mieszkaniu.
Co do przestawiania na parapet to jak mówiłem - zrób to jak najszybciej.
U mnie wszystkie drzewka stoją na parapecie i przez całą zimę okno jest rozszczelnione odrobinę i nic złego się nie dzieje.

Anonymous - 2010-11-13, 15:24

a można czymś zastąpić keramzyt? czymś co 'estetyczniej' wygląda?
ItalianCopper - 2010-11-13, 20:49

Jeszcze możesz postawić elektryczny nawilżacz powietrza
Anonymous - 2010-11-13, 23:26

na razie chyba zaopatrzę się jednak w keramzyt. xP
Anonymous - 2010-11-18, 16:53

teraz jak na złość pojawiają się brązowe plamki, co niby oznacza, że jest źle podlewany. jak powinnam prawidłowo podlewać? zawsze w sobotę podlewam przez zanurzanie i raz w tygodniu tak normalnie od góry. nie piszcie żebym sprawdzała palcem ziemie czy jest wilgotna czy nie, bo jak dla mnie zawsze od góry jest wilgotna. xP macie jakieś rady?
lukipela - 2010-11-18, 18:01

nisiiaaa napisał/a:
nie piszcie żebym sprawdzała palcem ziemie czy jest wilgotna czy nie, bo jak dla mnie zawsze od góry jest wilgotna

Jeśli podłoże jest słabo przepuszczalne a Ty podlewasz dwa razy w tygodniu w tym raz przez zanurzenie,to bardzo prawdopodobne że cały czas jest wilgotne. Spróbuj ograniczyć podlewanie,zwłaszcza że jest jesień i rośliny nie potrzebują już tak dużo wody.

sain1 - 2010-11-18, 18:29

czego oznaka mzoe byc u carmony lekkie zwianie sie mlodych listkow i wlasnei nieszczesne male brazowe plamki na czesci listkow?
Anonymous - 2010-11-19, 11:17

sain1 brązowe plamki tak jak u mnie teraz, to albo za dużo wody albo za mało.
a pomarszczone i blade to prawdopodobnie oznaka za małej ilości światła lub braku azotu.
tak kiedyś przeczytałam. ^^

lukipela czyli mówisz żeby tylko raz w tygodniu przez zanurzanie? ogólnie też zraszałam wcześniej, ale teraz na razie tego nie robię i zobaczę jak się będzie czuć.

lukipela - 2010-11-20, 07:56

nisiiaaa napisał/a:
czyli mówisz żeby tylko raz w tygodniu przez zanurzanie?

Absolutnie nic takiego nie mówię. Nie oczekuj że ktoś napisze Ci "podlewaj co ...dni a wszystko bedzie dobrze",bo tak się nie da. Sama musisz wyczuć jak często trzeba podlewać daną roślinę.

Anonymous - 2010-11-20, 11:36

ok ok... postaram się wyczuć... xP na razie i tu nie szło, ale mam nadzieję, że będzie ok. :]