To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Poznajmy się - Co nieco o sobie...

Anonymous - 2007-08-16, 10:54

Cześć mam na imię Przemek,mam 28 lat, jestem z Sieradza i zajmuję się wszystkimi pozostałymi roślinami doniczkowymi ale z bonsai nie miałem jeszcze kontaktu. :-D :-D :-D
Anonymous - 2007-08-16, 11:57

Witam
Mam na imię Ania
Mam obecnie 29 lat (data urodzenia: 15.12.1978r.).
Jestem z: Gniezna
Bonsai interesuję się od: na poważnie, od paru miesięcy. Mój Ukochany od blisko 4 lat ćwiczy Tai-chi i interesuje się tym, co dotyczy Chin, Japonii itd. to zbyt długa historia by ją opisywać. W każdym razie - obejrzeliśmy parę programów o sztuce bonsai, szperaliśmy w necie itd. Pierwsze drzewko (sosna) Ukochany ususzył (rezultat braku wiedzy, nonszalancji itd.). Od 2 miesięcy mam Ficusa Retusa (dla zainteresowanych: moje z nim przygody są na forum)a od około 4 tygodni: Podocarpusa
Plany: ..obecnie czynne uczestnictwo w forum. Póki co, jako uczeń, który dużo bierze a mało daje. Jestem pełna pokory wobec sztuki bonsai i staram się uczyć jak najwięcej. Dalsze plany to najprawdopodobniej odwiedzanie wystaw krajowych (na razie), w przyszłości być może spotkania z ludźmi zainteresowanymi uprawą bonsai, może uczestnictwo w warsztatach. Wszystko zależy od ilości czasu. Teraz, w okresie wakacji mam go więcej, ale w czasie roku szkolnego (jestem nauczycielem) kiepsko, zaczynam staż, poza tym piszę doktorat. Z pewnością będę często odwiedzać forum i prosić o rady ;-) . Pozdrawiam serdecznie :-)

Anonymous - 2007-08-17, 01:29

Witam
1. Krystian
2. lat 32 (2007)
3. Mieszkam w miejscowości, gdzie trykają się koziołki a w herbie mamy Picia i Pawełka
4. Nie liczę ile to już lat interesuję się bonsai ale jeżeli Daleki Wschód jest mi bliski od 16 roku życia, to bonsai interesuje się już chyba z 10 lat
5. robiłem bonsai dla znajomych, doradzam im jak pielęgnować roślinki, itp.
6. Dwa drzewka można zobaczyć w galerii "Przyjaciół Bonsai". Nie nalezą już do mnie (drzewka).

Anonymous - 2007-08-17, 17:07

jestem goska, mam 18 (2007) lat i mieszkam w sosnowcu. tak naprawde nie wiedzialam nawet czym jest bonsai .. az do wczoraj ;-)
mam nadzieje, ze dzieki wam dowiem sie wiecej, pozdrawiam :-)

Anonymous - 2007-08-20, 19:40

Imię Anula
wiek - co rok starsza :(
zainteresowanie bonsai... hmmm od momentu jak z mojego małego, zielonego kwiatka wyrosła duża gałąź z dużymi liśćmi

Pozdrawiam wszystkich :-)

Anonymous - 2007-08-28, 22:48

Witam serdecznie, jestem tutaj całkiem nowa, a oto kilka informacji o mnie :) :
imię: Karolina

'lokalizacja': Szczecin

moja historia z bonsai: Bonsai podobały mi się zawsze. Planowałam kupno, ale nic z tego w końcu nie wyszło. Kilka dni temu dostałam jedno drzewko od chłopaka, jako prezent na urodziny. Jestem zachwycona... a to dopiero początek :)

moje cele: Drzewko jest trochę biedne... więc moim pierwszym celem jest przywrócenie mu pięknego, zdrowego wyglądu. Bardzo chciałabym również nauczyć się rozmnażać drzewka, ale to kiedyś ;) Póki co stawiam pierwsze kroki w pielęgnacji i zabiegach przy drzewku, które mam :)

Mam nadzieję, że szybko zadomowię się na tym forum :)

Anonymous - 2007-09-10, 22:52

Nazywam się: Kamil

Mam obecnie: 18 lat

Jestem z: okolic Płocka

Bonsai interesuję się od: niedawna :mrgreen:

Plany: własne drzewko :)

pozdro

Anonymous - 2007-09-25, 22:27

jarek
23
dabrowa gornicza
od miesiaca
dzrewko od sadzonki do doroslego okazu / mazry mi sie styl w ktorym drzewo jest uformowane przez wiejacy wiatr ewent. styl kaskadowy)
peace

Anonymous - 2007-10-05, 16:09

Mam na imię Elżbieta Chciałabym zacząć "przygodę" z bonsai. W mojej lodówce czeka na swój wielki dzień klonik palmowy. Na parapecie benjaminek. Mam nadzieję, że to wszystko będzie przy wsparciu PRZYJACÓŁ BONSAI.
Anonymous - 2007-10-08, 17:36

Mam na imie Konrad. Mieszkam w Radomiu a lat mam 16 :-D Samym Bonsai interesuje sie od niedawna.... ale już od kilku dobrych lat uwielbiam klimaty japońskie ( także chińskie i perskie :) ) zawsze lubiłem podziwiać piękno bonsai ale dopiero jakiś miesiąć temu zaczołem sie tym bardziej interesować. Moje drzewko kupiłem 3 tyg. temu jest to Kormona Drobnolistna. O sztuce hodowania tych drzewek niestety nie wiem nic... Zarejestrowałem sie tu z myślą i zarazem pewnością że sie dużo naucze :) Z miejsca chciałbym pozdrowić wszystkich użytkowników a widze że jest was naprawde sporo :)
Anonymous - 2007-10-11, 09:04

mam na imie Michał
mam 16 lat
jestem z Wrocławia
moja przygoda z bonsai zaczeła się pare miesięcy temu kiedy w Auchanie kupiłem ficusa rotusa
mam tylko to jedno drzewko i ograniczam sie do jego pielęgnacji...z czym mam problem i dlatego zawitałem na to forum

Anonymous - 2007-10-14, 11:36

Witam
Mam na imię Michał
urodziłem się w 1981r - czyli 26 lat
Warszawa
Bonsai - dziś kupiłem pierwsze drzewko więc mam nadzieję , że przygoda dopiero się zaczyna. Narazie nie mam zielonego pojecia na ten temat. Skąd zainteresowanie akurat bonsai?? Bardzo mi się podobają drzewka bonsai , a pozatym Lubie stawiać sobie nowe wyzwania ,a slyszałem , że jest to roślinka którą trzeba starannie pielęgnować - mam nadzieję , ze pomimo braku wolnego czasu uda mi się wychodować piękny okaz :-)

Anonymous - 2007-10-15, 14:07

Witam wszystkich!

Jestem tak zwaną świeżyzną więc wypadało by się przedstawić na początku.
Mam na imię Magda. Lat 24. Pochodzę, mieszkam i pracuję w Płocku.
Sztuką bonsai interesuję się od niedawna, kiedy to zakupiłam pierwsze drzewko. Z pomocą waszego forum zorientowałam się że jest to wiąz drobnolistny. Często czytałam wypowiedzi użytkowników, próbując nauczyć się tej zakręconej (jak się okazało ) hodowli drzewka. Aż wkońcu dziś postanowiłam dołączyć do szacownego grona.
Mam nadzieję że z Waszą pomocą zdobędę odpowiednią wiedzę i doświadczenie aby drzewko utrzymać w dobrej kondycji a potem z czasem móc podzielić się swoimi doświadczeniami z innymi.
Na chwilę obecną skupiam się na razie na Tośce ( bo tak pieszczotkiwie nazwałam swoje drzewko) ale kto wie co się z tego wszystkiego wykluje........ Podobno bonsai uzależnia ale ja na szczęscia nie mam nic przeciwko takiem nałogom

Pozdrawiam wszystkich gorąco :brawo:

Anonymous - 2007-10-23, 18:19

hej,

nazywa sie Jacek, pochodze z Poznania, mam 21 lat. moja przygoda z bonsai zaczela sie od kupna wiazu drobnolistnego, ktory dobrze zadomowil sie u mnie. niedawno kupilem mniejsze drzewko, jakas sosna ale nie wiem jaka.

na chwile obecna chcialbym samodzielnie stworzyc bonsai. kupilem na allegro nasiona klonu palmowego, bede je stratyfikowal tak by na marzec/kwiecien moc je siac. chce rowniez sprobowac wysiewu jakis polskich drzew, wykorzystam jesien i pozbieram nasiona. moim marzeniem bylby dab (do malych debow akurat mam bardzo dobry dostep, rozsialy sie na ogrodku mojej dziewczyny), brzoza (tu chcialbym miec drzewko w stylu hokidashi). obecnie prowadze pierwsza probe samodzielnego ksztaltowania drzewka na irdze (odmiana pstra). chce zrobic z niej kaskade (zamierzam puscic w dol dwie galezie, jedna nizej od drugiej).

tak poza tym to zamierzam wykonac sobie komplet narzedzi do pielegnacji z damastu.

Anonymous - 2007-11-03, 17:19

Hej! Na imię mi Karolina i wydaje mi się, że jestem tu najmłodsza :] . Niedawno zaczęłam swoją przygodę z bonsai. Na parapecie w moim bardzo zielonym (dzięki roślinom) pokoju stoi serissa Ela. Jest to moje pierwsze drzewko bonsai. Interesuję się bonsai (mam 1), koszatniczkami (mam 2: Puszysława i Okruszysława), końmi (jeżdżę od 5 lat), bambusami (mam 2), kaktusami (mam 3) i cytrusami (mam roczną cytrynę).