Początki - carmona microphylla i opadające liście/pojawiające się kwiat
TigerStyle - 2010-11-08, 20:00
Drzewko się aklimatyzuje na razie. Wybierz dla nie miejsce jak najbardziej nasłonecznione, dobrze podlewaj i poczekaj aż się zaaklimatyzuje. Do tego czasu wymieni sobie listki i jej przejdzie.
Anonymous - 2010-11-08, 22:36
a czym może stać przy telewizorze, czy to może jakoś źle oddziałuje na nie?
co do światła, to nie chcę go stawiać bezpośrednio na parapecie. jak coś to zostaje mi biurko, bo jak na razie stoi na komodzie na końcu pokoju {od okna}. okno mam od zachodu.
TigerStyle - 2010-11-09, 15:01
Telewizor wydziela duzo ciepla, przez co szybciej wszystko wysycha. Roslinka wlasnie powinna stac jak najblizej okna, ale tez nie takiego, ktore jest grzane przez kaloryfer. To jest gatunek indoor, gdyz jest tropikalne, lubi cieplo, swiatlo i wilgoc.
sain1 - 2010-11-09, 16:51
ja rowniez mam podbny problem, moja carmona stoi przy oknie pod ktorym jest grzejnik. w sumie nie stoi tam sama bo stoi tam tez ligustr, ale jest to jedyne miejsce gdzie jest w miare dobre swiatlo bo w dalszej czesci pokoju jest juz dosc ciemno.okno jest od strony polnocnej. czy uwazacie ze to zle powinienem ja przestawic i kosztem swiatla oddalic ja od grzejnika? dodam ze 2 razy dziennie zraszam liscie roslinki i regularnie podlewam jak przyschnie wierzchnia warstwa ziemi, akadamy.
TigerStyle - 2010-11-09, 18:46
sain1 - trudno powiedzieć, jest to według mnie obawa, że albo przesuszysz roślinkę, albo będzie miała mało światła. Jak podlewasz ją jak piszesz od dłuższego czasu i wszystko gra to ja bym już nic nie kombinował.
sain1 - 2010-11-09, 23:19
powiem tak na poczatku myslalem ze bylo cos nie tak bo gubila strasznei duzo listkow, opadaly i zolte i zwykle, ale stwierdzilem ze to przez aklimatyzacje bo drzewko jest u mnie do miesiaca.na ta chwile jest wszystko w porzadku, opada max 1 dziennie, jedyne co mi sie przytrafilo to mszyce ale juz sie ich pozbylem.tak tylko obawialem sie tego grzejnika ale z drugiej strony mowi nie moglem rezygnowac z braku swiatla.
TigerStyle - 2010-11-10, 11:55
Ogólnie mona postawić na podstawku dość dużym, gdzie będzie parowało dużo wody gdyby się zrobiło sucho. To powinno zapewnić drzewku ochronę, nawet gdyby się zrobiło gorąco.
Ja osobiście trzymałbym jak najbliżej okna, a jeżeli jest grzejący kaloryfer, wtedy duża tacka, wydzielająca dużo wilgości i częste sprawdzanie czy drzewko nie ma za sucho.
Anonymous - 2010-11-10, 12:00
no właśnie stała blisko tv, ale ją już przestawiłam na biurko jednak i ma zdecydowanie jaśniej niż miała wcześniej. teraz stoi niecałe 2 metry od okna zachodniego. mam nadzieję, że się niedługo zaaklimatyzuje, bo dzisiaj znowu zrzuciła 8 listków. a mam ją 12 dni. ^^
ItalianCopper - 2010-11-10, 12:52
Małe sprostowanie co do podstawki - musi być wypełniona keramzytem(można go kupić w większości kwiaciarni i ogrodniczych) i lustro wody nie może zatykać otworów drenażowych. Żeby nie było nieporozumień, że ładujemy roślinę bach do miski z woda...
Anonymous - 2010-11-10, 13:15
jak ktoś trochę czytał już na forum, to powinien to wiedzieć. ^^
ja właśnie będę zamierzała kupić. ^^
tylko jakąś fajną podstawkę muszę wyhaczyć.
lukipela - 2010-11-10, 16:35
nisiiaaa napisał/a: | stoi niecałe 2 metry od okna zachodniego |
2 metry od zachodniego okna to (zwłaszcza jesienią i zimą) ciemnia straszna - postaw na parapecie bo może zimy nie przeżyć. Co do kaloryferów pod parapetem to nie ma co dramatyzować - ludzie od baaardzo dawna trzymają kwiaty doniczkowe na parapetach pod którymi zazwyczaj są kaloryfery i jakoś te rośliny nie padają masowo po włączeniu ogrzewania.
sain1 - 2010-11-10, 18:43
italiancooper - masz moze gdzies zdjecia jak to powinno prawidlowo wygladac?
Anonymous - 2010-11-10, 23:43
lukipela napisał/a: | postaw na parapecie bo może zimy nie przeżyć. |
tylko nie wiem czy takie przestawianie go co chwile dobrze na niego będzie działać?
lukipela - 2010-11-11, 05:20
Przestawianie MOŻE na drzewko źle podziałać ale trzymanie w ciemności NA PEWNO źle podziała więc chyba nie m się co zastanawiać
Anonymous - 2010-11-11, 10:36
tylko, ze moja okna nie są nie wiadomo jak szczelne i nie chcę go przewiać.
potrzymam do poniedziałku tutaj... jak nie będzie lepiej trochę, to przestawię.
|
|
|