Kształtowanie drzewek - fikus mumia
paula91 - 2013-03-14, 17:22
Witam. Wiem, że post jest dość przestarzały, ale może ktoś tu jeszcze zaglądnie Na zdjęciach widzę, że liście fikusa znacznie się zmniejszyły. Jak uzyskać taki efekt? Należy usunąć wszystkie liście, czy tylko te większe? Czy w każdym fikusie benjamina można uzyskać taki efekt?
nandu - 2013-03-14, 20:26
To jest akurat fikus benjamina 'natasha' i jak pisali koledzy w innych postach ma najmniejsze liscie wśród benjaminów. Na początku nie martw się zmniejszaniem liści. Po prostu unikaj tych z większymi liśćmi. Mój fikus ma trochę mniejsze liście niż na początku swojej drogi ale zasadniczo jest tylko przycinany i czasami usuwam pojedyncze, najwieksze liście, które nie pasują do reszty. Tylko jeden raz przeprowadziłam na nim defoliację. Moi domownicy wszczęli alarm, że drzewko mi uschło Nie mam niestety doświadczenia z innymi fikusami.
wro_bel - 2013-03-15, 08:15
Nie mówiąc o tym, że chyba przez te 3 lata fikus podrósł co optycznie też sprawia wrażenie, że liście się zmniejszyły
nandu - 2015-10-31, 21:21
Wrzucam zdjęcia z czerwca tego roku. Fikus jest po defoliacji. Jedynie dolna gałąź została z liśćmi ponieważ zamierzałam ją zapuścić w celu pogrubienia i ogólnego wzmocnienia. Dzisiaj obcięłam wierzchołek. W wolnej chwili postaram się wrzucić aktualne zdjęcia. No i szukam donicy dla fikuśnego
MaciekMM - 2015-11-02, 10:26
Czekamy na foty w takim razie. Ciekawi mnie czy po pozostawieniu liści na dolnej gałęzi dało to zamierzony efekt? Co do donicy - masz jakieś pomysły?
nandu - 2015-12-25, 22:36
Z małym opóźnieniem ale wrzucam zdjęcia fikusa. Zapuszczanie dolnej, prawej gałęzi wzmocniło ją i mam wrażenie, że jest nieco masywniejsza. Będę ją trzymać do wiosny może dłużej, zobaczę jeszcze. Z całą pewnością nie jest już taka słaba i nie muszę się martwić, że roślina ją odrzuci.
Jeśli chodzi o donicę to miałam kilka pomysłów, nawet porobiłam virty ale gdzieś mi się zapodziały.
Pit-B - 2015-12-26, 13:18
Tak, tak ,tak.Ja też uwielbiam te rośliny, osobiście trzymałbym go jeszcze w dużej donicy ale reszta jest bardzo fajna, no i to że te fikusy tak super reagują na wydłużający się dzień.
MaciekMM - 2016-02-27, 07:59
Wiosna, wiosna (dla fikusów w szczególności) jak się miewa Twoja mumia?
Może jakaś nowa fota się znajdzie.
nandu - 2016-02-29, 20:28
Obecny wygląd raczej bez zmian. Prawdopodobnie będzie przesiadka do nowej, troszkę nietypowej donicy... ale to niespodzianka
nandu - 2016-05-23, 17:54
Niestety niespodzianki z donicą nie będzie. Nietypowa donica miała za małe otwory odpływowe, wypukłe dno. Po przesadzeniu oczywiście bunt i katastrofa... zrzucił prawie wszystkie liście, część gałązek uschła. Obawiałam się, że fikus się w niej utopi. W związku z tym, znalazłam mu bardziej tradycyjną donicę i jak dla mnie, to będzie już donica docelowa. Po tych ciężkich przeżyciach, muszę mu chyba pozwolić na swobodny wzrost, żeby się zregenerował, bo wygląda okropnie
MaciekMM - 2016-05-24, 11:57
Całkiem zacna ta donisia. Kształt i wielkość mi pasuje. Może kolorek jak byłby odrobinę bardziej szary (jaśniejszy), to jeszcze lepiej by (jak na moje niewprawne oko) wyglądał.
PS Fikuśnemu powrotu do kondycji życzę.
nandu - 2016-05-30, 19:37
Całkowicie zgadzam się co do koloru. Mógłby być trochę jaśniejszy, ale w sumie nie miałam wyboru, więc się zdecydowałam na tą. Zresztą, to i tak za wiele jak na takiego nieprofesjonalnego bonsaja... ale mam do niego sentyment . Niech ma i cieszy oko.
MaciekMM - 2016-07-08, 15:19
Jak tam rekonwalescencja przebiega
nandu - 2016-07-09, 22:06
Bardzo dobrze . Siedzi sobie w podłożu z piasku wulkanicznego, granulatu lawy, torfu, elementów organicznych i zeolitu i mam wrażenie, że jest zadowolony. Ma nowe przyrosty i wygląda już trochę lepiej.
MaciekMM - 2016-07-10, 17:33
No to focie prosimy
|
|
|