Początki - Wiąz Drobnolistny. Ciąg dalszy
Anonymous - 2008-03-21, 17:40
ta co teraz to wydaje sie zwykla ziemia, z roznymi grubosciami piasku. a chce przesadzić z częsciowym `rozczesaniem` korzeni, i obsypaniem tej ziemi co jest. WIem, tez czytaem ze Akadma jest najlepsza dla wiązów.
powiedzcie mi, patrząc na tego wiąza, jaki styl był by najlepszy w tym bonsai?
Anonymous - 2008-03-21, 22:12
I jeszcze jedno pytanie. Jak ustrzec się marchewki.?
pozdrawiam
Ronin - 2008-03-21, 22:24
To jest wiąz, a z tego co mi wiadomo, to nie jest możliwe takie zjawisko u wiązów. Marchewka to domena fikusów.
Anonymous - 2008-03-22, 10:18
Kupiłem te drzewko juz odrutowane, powiedzcie mi, za ile bede miał sciagnac te druty? biorąc pod uwage to ze nie wiem ile są na drzewku. pozdrawiam
ps. Wiąz puszcza nowe listki, i wygląda całkiem okej:)
Anonymous - 2008-03-22, 10:26
Obserwuj czy drut nie wrasta w drzewko, jeżeli tak jest to ściągaj drut jak najszybciej. Teoria mówi, iż na młodych roślinach drut pozostawiamy od trzech do czterech miesięcy a na starszych od sześciu do ośmiu miesięcy.
pawel18 - 2008-03-22, 10:26
musisz kontrolowac druty . jezeli zobaczysz ze druty zaczynaja sie wrastac to bedziesz musial usunac drudy mimo wszystko , bo jezeli druty sie wrosna to bedziesz te rany goil przez nastepne kilka lat . co do ziemi to ja wiaza trzymam w samej akadamie i jest nawet spoko . to w czym siedzi twoja roslinka to tak jak piszesz zwykla ziemia z domieszkiem piasku . prze przesadzaniu zrob tak jak koledzy mowia rozczesz korzenie , przytnij i przesadz . zostosuj przepuszczalne podloze . ziemia + piasek +zwirek roznej grubosci . taka mieszanka powinna byc odpowiednia . aha wymieniajac podloze zostaw przy nasadzie pnia troche starego .
Anonymous - 2008-03-22, 10:51
a czy wlasnie sama akadama nie bedzie odpwiednia? jak by to powiedziec, mniejsze prawdopodobienstwo ze cos zrobie nie tak, przy przesadzaniu, niz przy mixowniau ziemi z piaskiem i żwirkiem ^^
jako iz moja przygoda z bosai dopiero sie zaczyna i nie chce kupowac narzęci po 100 zł za kazde, to czy sekator mały z cienkim ostrzem za 20 zł, i szczypce do drutu za 7,5 ze sklepu `z narzędziami` bedza okej?:P w sensie czy zdadza swoj egzamin na bonsai
Ronin - 2008-03-22, 10:57
Jako docelowe narzędzia do bonsai to nie zdadzą egzaminu, ale na sam początek będzie ok. Przecież nie chodzi o cenę a efekt, prawda Co do akadamy to musisz polegać na doświadczeniu Pawła, ale w czym widzisz problem w mieszaniu ziemi z piaskiem i żwirem
pawel18 - 2008-03-22, 11:14
w akadami bvedzie ci sie troche wolniej rozwijal i jego rozwoj zalezy tylko od odpowiedniego nawozenia drzewka . mieszanie skladnikow nie jest trudne . wez np jedna szklanke ziemi , jedna piasku i jedna zwirku i wymieszaj wszystko razem w ten sposob uzyskasz mieszanke w proporcjach 1:1:1 i bedzie ok . im przepuszczalniejsze podloze tym lepiej dla drzewka .
Anonymous - 2008-03-22, 11:17
okej, czyli tak, kupie zwykłą ziemię ogrodową, a czy w takich sklepach tez kupie piasek i żwirek? czy to musze szukać gdzies indziej?
Ronin - 2008-03-22, 11:28
Najlepiej w zoologicznych poszukaj żwirku. Albo sam przesiej piasek i te drobne kamyczki to jest właśnie żwir, lub płukanka jak kto woli. Piachu możesz na budowach poszukać i sądzę, że ci szklankę piachu odstąpią
Tylko ziemię ogrodową też przesiej żeby nie miała syfów w postaci trocin czy jakichś włókien.
pawel18 - 2008-03-22, 11:31
co do tego zwirku i piasku z budowy to najlepiej jeszcze go wygotuj w wodzie przez chwile .
Anonymous - 2008-03-22, 11:39
pawel18 napisał/a: | co do tego zwirku i piasku z budowy to najlepiej jeszcze go wygotuj w wodzie przez chwile . |
Oo normalnie wsypać do garnka, zalać wodą i gotować?
...
pawel18 - 2008-03-22, 11:46
tak, to zniszczy czesc bakteri i mikroorganizmow , ktore maga miec negatywny skutek dla rozwoju drzewka
Anonymous - 2008-03-22, 11:49
no ale pozniej bedzie takie...bagienko z tego piasku:P
a nie piasek xP
|
|
|