To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - Wiąz Drobnolistny. Ciąg dalszy

Anonymous - 2008-03-21, 17:40

ta co teraz to wydaje sie zwykla ziemia, z roznymi grubosciami piasku. a chce przesadzić z częsciowym `rozczesaniem` korzeni, i obsypaniem tej ziemi co jest. WIem, tez czytaem ze Akadma jest najlepsza dla wiązów.

powiedzcie mi, patrząc na tego wiąza, jaki styl był by najlepszy w tym bonsai?

Anonymous - 2008-03-21, 22:12

I jeszcze jedno pytanie. Jak ustrzec się marchewki.?

pozdrawiam :D

Ronin - 2008-03-21, 22:24

To jest wiąz, a z tego co mi wiadomo, to nie jest możliwe takie zjawisko u wiązów. Marchewka to domena fikusów.
Anonymous - 2008-03-22, 10:18

Kupiłem te drzewko juz odrutowane, powiedzcie mi, za ile bede miał sciagnac te druty? biorąc pod uwage to ze nie wiem ile są na drzewku. :) pozdrawiam :D

ps. Wiąz puszcza nowe listki, i wygląda całkiem okej:)

Anonymous - 2008-03-22, 10:26

Obserwuj czy drut nie wrasta w drzewko, jeżeli tak jest to ściągaj drut jak najszybciej. Teoria mówi, iż na młodych roślinach drut pozostawiamy od trzech do czterech miesięcy a na starszych od sześciu do ośmiu miesięcy.
pawel18 - 2008-03-22, 10:26

musisz kontrolowac druty . jezeli zobaczysz ze druty zaczynaja sie wrastac to bedziesz musial usunac drudy mimo wszystko , bo jezeli druty sie wrosna to bedziesz te rany goil przez nastepne kilka lat . co do ziemi to ja wiaza trzymam w samej akadamie i jest nawet spoko . to w czym siedzi twoja roslinka to tak jak piszesz zwykla ziemia z domieszkiem piasku . prze przesadzaniu zrob tak jak koledzy mowia rozczesz korzenie , przytnij i przesadz . zostosuj przepuszczalne podloze . ziemia + piasek +zwirek roznej grubosci . taka mieszanka powinna byc odpowiednia . aha wymieniajac podloze zostaw przy nasadzie pnia troche starego .
Anonymous - 2008-03-22, 10:51

a czy wlasnie sama akadama nie bedzie odpwiednia? jak by to powiedziec, mniejsze prawdopodobienstwo ze cos zrobie nie tak, przy przesadzaniu, niz przy mixowniau ziemi z piaskiem i żwirkiem ^^ :P

jako iz moja przygoda z bosai dopiero sie zaczyna i nie chce kupowac narzęci po 100 zł za kazde, to czy sekator mały z cienkim ostrzem za 20 zł, i szczypce do drutu za 7,5 ze sklepu `z narzędziami` bedza okej?:P w sensie czy zdadza swoj egzamin na bonsai

Ronin - 2008-03-22, 10:57

Jako docelowe narzędzia do bonsai to nie zdadzą egzaminu, ale na sam początek będzie ok. Przecież nie chodzi o cenę a efekt, prawda :?: Co do akadamy to musisz polegać na doświadczeniu Pawła, ale w czym widzisz problem w mieszaniu ziemi z piaskiem i żwirem :-| :?:
pawel18 - 2008-03-22, 11:14

w akadami bvedzie ci sie troche wolniej rozwijal i jego rozwoj zalezy tylko od odpowiedniego nawozenia drzewka . mieszanie skladnikow nie jest trudne . wez np jedna szklanke ziemi , jedna piasku i jedna zwirku i wymieszaj wszystko razem w ten sposob uzyskasz mieszanke w proporcjach 1:1:1 i bedzie ok . im przepuszczalniejsze podloze tym lepiej dla drzewka .
Anonymous - 2008-03-22, 11:17

okej, czyli tak, kupie zwykłą ziemię ogrodową, a czy w takich sklepach tez kupie piasek i żwirek? czy to musze szukać gdzies indziej?
Ronin - 2008-03-22, 11:28

Najlepiej w zoologicznych poszukaj żwirku. Albo sam przesiej piasek i te drobne kamyczki to jest właśnie żwir, lub płukanka jak kto woli. Piachu możesz na budowach poszukać i sądzę, że ci szklankę piachu odstąpią ;-)
Tylko ziemię ogrodową też przesiej żeby nie miała syfów w postaci trocin czy jakichś włókien.

pawel18 - 2008-03-22, 11:31

co do tego zwirku i piasku z budowy to najlepiej jeszcze go wygotuj w wodzie przez chwile .
Anonymous - 2008-03-22, 11:39

pawel18 napisał/a:
co do tego zwirku i piasku z budowy to najlepiej jeszcze go wygotuj w wodzie przez chwile .

Oo normalnie wsypać do garnka, zalać wodą i gotować? :-o

...

pawel18 - 2008-03-22, 11:46

tak, to zniszczy czesc bakteri i mikroorganizmow , ktore maga miec negatywny skutek dla rozwoju drzewka
Anonymous - 2008-03-22, 11:49

no ale pozniej bedzie takie...bagienko z tego piasku:P
a nie piasek xP