To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - Dobrze to robię ?

Herpestes - 2010-06-10, 16:41

Radzę żebyś ułożył tą koronę,czyli im niżej tym dłuższe gałęzie.Ztego co widzę to nie będzie łatwe,ponieważ dwa wierzchołki kture rosną równolegle oddalają się od siebi i chyba tu tkwi problem w koronie.Myślę że jeden z wierzchołków powinien być dominujący a drugi trzeba by skrucić,to napewno pomoże w ułożeniu tej rośliny.
Anonymous - 2010-06-10, 19:03

Czyli w skrócie przewodnik jeden. I dążyć do kształtu storzka. moge spróbowac jeden z konarów skrócić i odgiąć na pojedyńczą gałąź. Co o tym sądzisz??
Herpestes - 2010-06-10, 20:47

Najpierw określ gdzie ma być front rośliny i nie musisz zgadzać się z moim zdaniem.Zdjęcia są niewyraźne a nawet jakby były wyraźne to i tak ciężko cokolwiek zrobić na ich podstawie.Ty masz tą roślinę i powinieneś widzieć co mozna wyciąć a co zostawić.Jeśli obawiasz się formowania korony to radziłbym wybrać sie z nią na warsztaty jasli możesz.Nie zapomnij żeby po ułożeniu korony dobrze wyglądała z karzdej strony.
peper50 - 2010-06-13, 18:02

Pomysł jest ale widać, że brak doświadczenia. Ja wiem co bym z nim zrobił ale na odległość tylko zaszkodzę niż pomogę. Co do oplatania kamienia korzeniami wydaje mi się, że powinny zostać trochę dłużej w ziemi żeby korzenie jeszcze bardziej się rozrosły i oplotły kamyczek bo tak trochę ubogo na tym kamieniu.

To co psuje widok drzewka to z pewnością dwa wierzchołki na tym samym poziomie. Jeden bym usunął lub przekształcił tak żeby wyglądał jak gałąź.

Najlepiej jak pooglądasz sobie kilkaset drzewek prowadzonych na kamieniu czy jakkolwiek inaczej i zobaczysz o co w tym chodzi. Pewne schematy się powtarzają więc powinieneś szybko załapać.

Pozdrawiam i życzę powodzenia!

Anonymous - 2010-06-16, 08:55

Hej

przeprowadziłem pierwsze zmiany co o nich sądzicie?? koncentrujcie się głównie na dwóch pierwszych piętrach i kształcie gdyż u góry jest jeszcze ogólny chaos nie ma wyodrębnionych pięter . Znaczy są ale zlewają się w jedno jest ich za dużo muszę któreś usunąć po prostu.

Tak nawiązując do wcześniejszych postów roślina miała 3 przewodniki... jeden przekształciłem na gałąź uzyskując w ten sposób kształt stożka. Pochyliłem również drzewko odciągiem.

na 3 zdjęciu przedstawiam jak by to wyglądało bez tego drugiego przewodnika zastanawiam się nad usunięciem go i rozbudową tego co zostanie. Co sądzicie o tym??

Anonymous - 2010-06-18, 17:38

powinieneś ustalić stronę frontową bo zdjęcia robisz z różnych stron a nie wiadomo która jest tą główną. Moim zdaniem fajnie wygląda na tym 3 zdjęciu ale to Twoje drzewko i musisz sam zadecydować.
Anonymous - 2010-06-18, 17:47

Pierwsze i trzecie to ta sama strona jedynie na trzecim zasłonięta jest część którą chyba usune:)
Anonymous - 2010-06-19, 16:06

według mnie lepiej bez tej gałęzi wygląda
loongi - 2010-06-19, 17:36

mi tez sie wydaje ze lepej bez taj gałązki ale zrób jak uważasz, a co z wierzchołkiem? troche takie nie poukładany jest :-) :-P
Anonymous - 2010-06-21, 18:47

jest do przebudowy wierzchołek na pewno ale puki co gałązki boczne są jeszcze za wątłe jedynie dwa dolne piętra są w miarę uformowane(czekają na zagęszczenie) pozostałe są za małe jeszcze i kształt stożka jest mocno zaburzony. Trzeba dodać sporo wyobraźni puki co;)

Ale formowany jest z kilku cienkich gałązek od zera właściwie więc jest już dobrze:)

Anonymous - 2010-06-21, 19:04

mi się podoba to jak powyżej tych dwóch najniższych gałęzi jest mocno skręcony pień i bardzo fajnie to wygląda. Teraz niech nabiera masy i będziesz miał bardzo fajne drzewko. Pozazdrościć :)
lukipela - 2010-06-21, 19:30

Jak dla mnie fajnie wygląda tak jak jest na ostatnim zdjęciu. Oczywiście dużo pracy przed Tobą ale zapowiada się fajnie.
Jedno co mnie razi to że drzewko przewraca się.Moim zdaniem dobrze byłoby wygiąć całą koronę.Nie mówię żeby była idealnie w pionie,ale przynajmniej bardziej zbliżyć ją do pionu:

wog - 2010-06-21, 21:14

:jupi: :spoko:
Rośline można wyważyc tez ukladem galezi, mi nie pasuje donica( rozumie , ze ta jest robocza) i ta odmiana ficusa, nie lubie ich , nie mniej robota dobra. Generalnie kazdemu moze cos nie pasowac, a to donica, kamien odmiana , :lol:

Herpestes - 2010-06-22, 17:52

Bardzo ładnie,wcześniejsze ułożenie a teraz to niebo a ziemia.Właśnie o to chodzi,to ma przypominać drzewo nie kszak czy bardzo młodą siewkę.Drzewko faktycznie za bardzo ucieka w lewo i potrzebna jest korekta.Pień bym zostawił a poprowadził odpowiednio młodą gałąź ktura wywarzy koronę.Wyciął bym to co zamazałem,zostawił bym tą młodą gałązkę i w tym roku już nie męczył rośliny.Niech się zagęszcza a na następne zabiegi przyjdzie jeszcze czas :spoko:
Anonymous - 2010-06-22, 22:12

Ale mimo wszystko fajnie ci wyszło:) ciekawe kiedy ja się tak naucze;)