Początki - Fikus Retusa XeoProduction
Anonymous - 2008-05-02, 22:07
Ronin napisał/a: | Jaką formę Z czego Jak go zetniesz to zostaną Ci same kikuty. Poczekaj na nowe pędy, połącz następnie pnie tak, aby każdy z tych pni, bądź jakaś odchodząca z nich gałąź była w przyszłości gałęzią drzewka. To już zależy od rośliny gdzi wypuści. Zobacz na pracę Qbika, jak połączył pnie, chyba materiał wzorcowy, na którym powinieneś się oprzeć. |
Łączenie pni? Hmm... A jak to się robi? I w jakim celu?
Ronin - 2008-05-02, 23:33
Jak to się robi: pleciesz kilka pojedynczych sadzonek w jeden nieregularny warkocz, a całość następnie owijasz rafią. Nie możesz w dowolnym (dowolnym w znaczeniu jak roślina pozwala) miejscu możesz odgiąć jeden z pni w celu stworzenia gałęzi. Łączyć pnie możesz na roślinach o gładkiej korze i z tendencjami do zrastania się. Jedne rośliny będą potrzebować więcej czasu, inne mniej. Omawiany tutaj fikus jest akurat gatunkiem o tendencji do szybkiego zrastania się i dzięki temu możesz w szybkim czasie uzyskać gruby pień. Ponadto ciężko jest dostać fikusa z prostym pniem i taka metoda jest niekiedy jedyną na stworzenie np. formy wzniesionej nieregularnej. Na forum masz chociażby wymienioną już przeze mnie pracę Qbika.
Anonymous - 2008-05-03, 09:28
Oglądałem kilka prac Qbika w Galerii. Niestety, nie jestem pewien czy pośród tamtych zdjęć jest drzewko, o którym mówisz, Ronin. Czy możeasz podać mi bezpośredni link? Z góry dziękuję.
Ronin - 2008-05-03, 09:38
Wedle życzenia:
http://www.przyjacielebon...p?p=21750#21750
Anonymous - 2008-05-04, 22:57
Dzięki za link do wzorca, napewno się przyda.
Dzisiaj znalazłem trochę czasu i przesadziłem 3 z 8 drzewek...na resztę nie starczyło mi ziemii ale jutro dokupię i przesadzę resztę poczekam sezon i zacznę mysleć jak je kształtować bo i tak część zmieni niebawem właściciela bo zaszczepiłem zainteresowanie sztuką bonsai mojego teścia i chciał sadzonki pod swoją opiekę
Wracając do łączenia pni to poczekam z miesiąc po przesadzeniu, ostrzygę i zacznę proces łączenia wg schematu Qbika, bo prawie idealnie odwzorowuje proces jaki muszę przeprowadzić na moim drzewku
Anonymous - 2008-06-16, 14:35
Mam pytanko co mogę zrobić aby rozwinąć i zagęścić koronę koronę mojego Ficusa bo od kiedy go posiadam to nic się nie zmieniło...na wiosnę go przesadziłem i miałem nadzieję że zacznie się zagęszczać natomiast on wydłuża gałęzie i jedynie na samych końcach wyrastają nowe listki....
Dajcie jakąś mądrą radę co mam czynić dalej
pawel18 - 2008-06-18, 21:46
a nie wiesz o tym ze zageszcza sie po przez ciecie rosliny czekasz az galazka bedzie miala tak z 7-8listkow i tniesz do 2-3
Anonymous - 2008-06-18, 21:51
tylko że gałązki mają po 2-4 listki....powiedzmy masz gałązkę długa na 5cm i na końcu jedynie 5 listków....
Jacek Grzelak - 2008-06-18, 21:54
Jeśli to retus ., to takie pstrykanie nie wiele tu da , , niekiedy trzeba urzyć radykalnych cięć , czyli pozwalasz drzewku rosnąć , a potem mocne cięcie , nawet do stanu bez listnego to po to by nie wydłużał gałązek stale z ostatniego liścia , (przez co uzyskał byś mizernie ulistnione , długie gałęzie)
Anonymous - 2008-06-18, 21:59
właśnie taką formę ma teraz i chcę ja zmienić....zakupie nawóz i za jakiś czas przytnę go radykalnie i zobaczymy co z tego wyjdzie
THX za pomoc
|
|
|