To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - pseudolarix-modrzewnik

Anonymous - 2008-06-14, 17:32

ale mnie nie chodzi o to jak go mam przycinac i formowac tylko kiedy czy teraz czy jak stwardnieja galezie i zrzuci igly...szczerze mowiac to szukalam dlugo jakiej literatury dotyczacych modrzewnika i nie znalazlam nic:(
Anonymous - 2008-10-01, 11:30

Witam mamy juz jesien a moje drzewko troszke sie zmienilo i rozroslo... nie przesadzilam go wtedy po kupieniu i mysle nad tym teraz czy to dobry pomysl?? czy czekac do marca?

Kolejne pytanko gdzie go przezimowac?? i jak?? Jakbyscie mi doradzili?? pytam bo to pierwsza zima moich drzewek i nie zabardzo wiem jak sie do tego zabrac czy drewniane pudelko bez gory wypelnione styropianem na dole a donica otulona np folia babelkowa dodatkowo a potem przyspane kora wystarczy czy jeszcze cos???

Kolejne pytanko chcialabym go przyciac i uformowac..ktos powiedzial ze najlpiej formowac iglaki jak straca igly..czy teraz moge drezwko przycic?? i jak byscie mi doradzili przyciecie??

Tak wyglada drzewko doradzice ktore galezie obciac

Anonymous - 2008-10-02, 16:11

doradzcie mi cos ..prosze
Anonymous - 2008-10-02, 18:06

daj mu porosnąć.
teraz nie ma sensu i tak nic robić.
masz całą zimę na szukanie informacji.

Anonymous - 2008-10-02, 19:48

no wlasnie szukam.w interenecie nic na ich temat nie ma wiec dlatego pytam Was
Anonymous - 2008-10-03, 17:15

zreszta gdzie ja mam go zimowac?? na balkonie wytrzyma czy jednak wniesc do domu??
Anonymous - 2009-06-28, 20:02

armin napisał/a:
Nadiu. Skoro czuć stęchlizną, to znaczy, że ma za mokro. Bez zdjęcia robali nie da się ustalić co to jest (może zwykłe dżdżownice). Nalot na korzeniach to może być grzyb, z którym modrzewnik żyje w symbiozie i bez którego (w skrajnych przypadkach) może nawet zginąć. Tyle, że bez zdjęcia nikt Ci nie pomoże. Za dużo postów, za mało treści. A w ogóle, to rośliny lubią spokój, a nadgorliwość je zabija. Weź to pod uwagę. I ćwicz cierpliwość. A drzewko zostaw na razie w spokoju i oprócz normalnej pielęgnacji nie rób nic. Za miesiąc - dwa się odezwij.

Witam! Pozwolę się dołączyć do wątku, bo właśnie otrzymałam w prezencie pięknego modrzewnika w formie lasku i niestety widzę, że w internecie się o nim zbyt wiele nie dowie. Dlatego prośba do autora powyższej odpowiedzi i innych zorientowanych o informację, skąd można się takich ciekawych rzeczy dowiedzieć o tej roślinie, czy jest jakaś pozycja książkowa w której można znaleźć szersze omówienie wymagań tego gatunku?

A wracając do oryginalnego wątku, może Nadia mogłaby opisać w jaki sposób w końcu przezimowała modrzewnika i jakie to przyniosło rezultaty?

Pozdrawiam!