To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - ficus benjamin

Anonymous - 2007-09-01, 14:22

delete
Anonymous - 2007-10-19, 10:23

Ogrodniku, Pawle18 dziękuję za odpowiedź i przepraszam, że długo nie odpisywałam. Postaram się w tym tygodniu połączyć pędy. Pytanie tylko na jakiej wysokości od ziemi zacząć je owijać plastrem? I czy podciąć gałązki znajdujące się najniżej rośliny. Dziękuję i pozdrawiam,
Beata

pawel18 - 2007-10-19, 14:14

bea napisał/a:
Pytanie tylko na jakiej wysokości od ziemi zacząć je owijać plastrem?
po pierwsze nie plastrem . do tego służy rafia . jest łatwo dostępna i pamietejaj żeby przed założeniem ją namoczyć , wtedy po wyschnięciu jeszcze lepiej ściśnie . co do tego w którym miejscu zacząć to najlepiej by było od samego dołu .
Anonymous - 2007-10-22, 16:03

W takim razie rafią będę owijać, dzięki WIELKIE! Z drugim benjaminem postąpię troszkę inaczej tzn. chciałabym spleść pędy w nieregularny warkocz, rozumiem, że w tej sytuacji też mam pomagać sobie rafią? I czy ficusowi nie zaszkodzi jeśli oderwę dolne gałęzie?Pozdrawiam,
B.

pawel18 - 2007-10-22, 16:10

bea napisał/a:
rozumiem, że w tej sytuacji też mam pomagać sobie rafią?
to zależy jak ma to wyglądać . jeżeli ma to być zrośnięty warkocz to czymś musisz ucisnąć żeby doszło do połączenia pni . natomiast jeżeli mają być wolne przestrzenie między splotami to rafia jest zbyteczna
bea napisał/a:
I czy ficusowi nie zaszkodzi jeśli oderwę dolne gałęzie?
nie powinno mu to zaszkodzić . jeżeli te gałązki sa dość grube to lepiej zabezpiecz je twardo pastą na rany
Anarhis - 2007-10-22, 17:46

Jeszcze dodam, że lepiej je odciąć niż odrywać ;)
Anonymous - 2007-10-23, 15:59

Dziękuję za cenne wskazówki i pozdrawiam ciepło :-)