Kształtowanie drzewek - Dobrze to robię ?
Jacek Grzelak - 2007-05-13, 22:18
Raczej nie ma nic zastępczego , owszem rużni bonsaiści czasem stosują jakieś tam własne wynalazki , ale na dłuższą metę nic się nie przyjmuje
ogrodnik - 2007-05-13, 22:22
A jak ja kupowałem w kwiaciarni rafię to pani się spytała czy dać rafię czy sizal (chyba tak to było), to chyba jest we florystyce sztuczny zamiennik rafii. Ale jednak lepiej stosować naturalne materiały jeżeli mamy do nich dostęp
Anonymous - 2007-05-14, 08:52
Sizal jest NATURALYM włóknem, robi się to z włókien uzyskanych z liści agawy. Dobrze byłoby sprawdzić, zanim się coś napisze...
A rafia jest po prostu szersza niż włókna sizalowe, w związku z czym lepiej zabezpieczy i nie pokaleczy kory.
Anonymous - 2007-09-01, 06:30
sizal jest bardzo sztywny ok. 10 razy sztywniejszy od lnu często robią z niego wypełnienie do materacy
dodatkowo rafia jest płaska i po namoczeniu łatwo układa się na pniu z sizalem ten numer nie przejdzie jest wąska i zdrewniała
Anonymous - 2009-05-13, 18:54
Witam dawno mnie nie było na forum ale to nie znaczy że zaprzestałem zajmować się drzewkami:) przedstawiam efekty pracy od mojej ostatniej wizyty na tym egzemplarzu. I proszę o jakieś rady sugestie krytykę ale konstruktywną;)
z góry dzięki;)
P.S rafia bęidze jeszcze raz założona zeby ładniej sie zlało drzewko;)
Anonymous - 2009-05-17, 18:02
Mi sie tam podoba... Ale jestem początkujący. Na 3 zdjęciu dziwnie wygląda nie podoba mi sie z tej strony, skała taka prosta a te drzewko nie pasujące jak dla mnie
Pozdrawiam i życzę miłej pracy
Anonymous - 2009-05-17, 20:35
Jakbys wstawił do wiekszej donicy lepiej by to wygladał, przynajmniej ja widze to w wiekszej donicy. Jakoś za duzo tego w tak małej doniczce. Ale to moja "wizja" mnie się tez podoba tez chce cos takiego zrobic ale to na klonie burgera... pozdrawiam
__Alien__ - 2009-05-18, 15:36
Dla mnie rewelacja. Bardzo ładny kształt kamienia, ładnie go oplotły korzenie.
Anonymous - 2009-05-19, 15:35
Korzenie wyglądają ładnie, ale korona chyba potrzebuje nieco formowania...
slowikp - 2009-05-19, 15:43
Wyszło bardzo ciekawie. Teraz małe cięcie korony jakaś doniczka a najlepiej "taca" i będzie ok. Gdzieś w książce widziałem coś podobnego kurde. Obrałeś już front drzewka, bo nie wiem dlaczego na niektórych zdjęciach drzewko jest przyklejone do skałki a na innych nie.
Anonymous - 2009-06-21, 14:33 Temat postu: 1 ficus początkującego zapaleńca Witam
Przedstawiam moje pierwsze 3 ficusy. Jeśli wierzyć naklejce na doniczce jest to ficus benjamina wiandi. Kupiłem je 2 tyg temu, póki co nic poza podlewaniem z nimi nie robie (wg tego czego dowiedziałem się na forum trzeba dać im 3 tyg na aklimatyzację) w tym czasie zgubiły kilka listków, ale raczej nic niepokojącego na razie się nie dzieje.
Zainspirowała mnie metoda wiązania pniów rafią(ukszu1500 dobra robota ), tak żeby kilka drzewek zrosło się szybko w jedno potężniejsze, jednak po pierwszych próbach naginania gałązek ułamałem jedną . Wtedy wziąłem na wstrzymanie (ułamane miejsce zapaćkałem pastą na rany do drzew, uciąć ładnie jeszcze nie mam czym).
Czas na pokazanie krzaczków światu
drzewko 1- przód
|
drzewko 1-tył
|
drzewko 1- prawa strona
|
drzewko 1- lewa strona
|
drzewko 2- przód
|
drzewko 2-tył
|
drzewko 2- prawa strona
|
drzewko 2- lewa strona
|
drzewko 3- przód
|
drzewko 3-tył
|
drzewko 3- prawa strona
|
drzewko 3- lewa strona
|
Co zamierzam
Złączenie tych pieńków na całej długości jest raczej nierealne (zbyt kruche i grube) moim zdaniem, poprawcie jeśli się mylę.
Chciałbym natomiast osiągnąć formę o połączonych korzeniach i wielu pniach. Marzy mi się żeby się zrosły na samym dole na odcinku ok 5 cm, a następnie pnie żeby rozchodziły się na wszystkie strony. Powiedzmy tak jak tu:
źródło: http://walter-pall.de
Pytania:
1. Z racji tego że drzewko jest bardzo kruche po przesadzeniu, zamiast wiązać cały łączony odcinek rafią - chcę związać tylko u samego dołu, natomiast wyżej założyć plastikową opaskę zaciskową, napiąć ją na tyle na ile się da i z czasem zaciskać coraz bardziej. Gdy pnie będą już blisko siebie obwiąże rafią (ok 5 cm)
2. Jakiej wielkości powinna być doniczka? Wiaderko 5l będzie ok? Na tym etapie nie chyba co się silić na piękne doniczki.. Rozumiem że na kilka lato powinien wylądować w głębokiej.
3. Czy po przesadzeniu mogę obciąć niektóre gałązki i wstępnie uformować drzewko czy lepiej odczekać z tym zabiegiem 3-4 tygodnie? Z tego co wyczytałem na forum, to gdy skraca się korzenie, trzeba również podciąć cześć zieloną.
Mam nadzieję że nie oberwę za tego posta w miarę możliwości starałem się wyłuskać z forum wszystko na temat ficusów Bonsai Tomlinsona z grubsza również przerobiłem, niestety nie wspomina nic on o łączeniu pni.
Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na odpowiedzi
Anonymous - 2010-06-09, 20:56
Witam
Dodaje kojejną aktualizację zdjęć popracowałem troszke nad koronką Dajcie jakieś sugestie. Wskazówki. Zawsze przydaje sie inny punkt widzenia.
Od razu mówie drzewko jest zaraz po cięciu i formowaniu gałązek dlatego wygląda troszke łysawo ale prznajmniej lepiej widać pieniek i jego kształty.
wszelkie sugestie mile widziane z góry dzięki pzdr
Anonymous - 2010-06-09, 20:58
aaaa doniczka jest tylko przejściowa znalazłem ją na strychu tak docelowo ma być zmieniona;)
Herpestes - 2010-06-09, 21:42
Jedyne co może mi sie podobać to oplatające kamień korzenie,choć myślę że i tak za szybko je odkryłeś.Pień skręcony bez sensu a wkoronie bajzel.Masz tam dwa wierzchołki ale powinny one przypominać stożek a nie prostokąt.
Anonymous - 2010-06-09, 21:54
Jeśli chodzi o koronke tak jak mówie jest zaraz po cięciu dlatego jest troszke zniekształcona sam szczyt jest jescze do korekty zgadzam się...
Co Herpestes radzisz w sprawie uporządkowania tego "bajzlu"
|
|
|