To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Lecznica - LIGUSTR UMIERA POMOCY

peper50 - 2012-12-31, 00:02

Jak tak przenosisz roślinę z tarasu do domu to się nie dziwię, że dogorywa. Masz zdjęcia liści czy faktur pni i możesz je porównać ze swoją rośliną. I sageretie i ligustra trzyma się zimą w domu więc nie wiem po co roślina stoi na tarasie a na noc wnoszona jest do domu... Nie widzę w tym żadnej logiki. U mnie w nocy wczoraj bylo -8 a dzisiaj rano -5 a to dla ligustra/sageretii niezbyt korzystne warunki.

Najpierw wklej zdjęcia i opisz dokładnie problem zamiast pisać 100 postów. My nawet nie wiemy co to za roślina a temat rozwija się bez sensu w niewiadomym kierunku.

Jacek Grzelak - 2012-12-31, 02:22

Bartku koleżanka mieszka na południu Francji !! ! :idea:
Catino wydaje mi się , podkreślam wydaje , bowiem mamy tu dość mało danych że przesadzenie było by dla niego najlepszym wyjściem , dodatkowo dobrze było by podczas przesadzania wykąpać drzewko w roztworze środka grzybobójczego , a porą roku się nie martw , tam już macie przecież wiosnę i nie przenoś drzewek z miejsca na miejsce , w przypadku nieco chłodniejszej nocy , lepiej drzewku zarzucić kapturek z agrowłókniny .
A krótkotrwały lekki mróz ok. -2 może jedynie przysmalić kilka młodszych listków , lecz nie narobi wielkich szkód , ale zdrowej roślinie :-) ;-)

Anonymous - 2012-12-31, 09:19

Alez ty Bartek zlosliwy jestes!!!!!!!odsylam do artykulu Armina,ktory pisze ze swojego Ligustra zabiera do domu kiedy temperatuta spada ponizej 5C masz slabe informacje co do tego gatunku wszedzie sa informacje ze to gatunek zewnetrzy ktory mozna trzymac nawet okolo 0C.

Jacku dziekuje za konkretne informacje i za uwazne czytanie :-D zrobie jak mowisz,sadzisz ze powinnam zrobic mieszanke z akadamy i zwyklej ziemi do bonsai?mam taka informacje ze powinno byc akadamy kolo 60% do Ligustra?korzonki tez przyciac czy zostawic do wiosny?
Wielkie dzieki zaraz zabieram sie za przesadzanie!
Szczesliwego Nnowego Roku i udanego sylwestra!

peper50 - 2012-12-31, 10:01

CATINA napisał/a:
Alez ty Bartek zlosliwy jestes!!!!!!!odsylam do artykulu Armina,ktory pisze ze swojego Ligustra zabiera do domu kiedy temperatuta spada ponizej 5C masz slabe informacje co do tego gatunku wszedzie sa informacje ze to gatunek zewnetrzy ktory mozna trzymac nawet okolo 0C.

:cry: :shock: :-o

Anonymous - 2012-12-31, 11:06

;-) Szczesliwego Nowego Roku Bartek.
Dobrego sylwestra :beer:

Jacek Grzelak - 2012-12-31, 18:20

Bartek ws Catina ;) nigdy nie dojdziecie do porozumienia w tym temacie , bowiem każde z Was odbiera go subiektywnie , stosownie do panujących warunków w miejscu zamieszkania :beer:
Catino nie obawiaj się cięcia korzeni , ligustry znoszą to doskonale . Musisz przede wszystkim uwolnić drzewko z okowów plastikowej doniczki wewnątrz i tyle .
Co do mieszanki to doskonale radzą sobie w akadamie , ale z doświadczenia wiem że dobrze jest dodać do niej nieco torfu , lub zeolitu , ale przede wszystkim humusu , one lubią żyzne i wilgotne gleby :-)
Dziękuję za życzenia , ja również , tak Tobie , jak i wszystkim czytelnikom tego forum życzę wszystkiego najlepszego w nadchodzącym Nowym 2013 Roku :drunk:

peper50 - 2013-01-01, 19:06

Zbyt chaotyczne wypowiedzi jak dla mnie :) . Nie lubię tłumaczyć z polskiego na polski :D .

Nie mniej jednak życzę powodzenia ^^.

Pozdrawiam.