To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Lecznica - Fikus retusa - opadanie liści

peper50 - 2012-10-24, 20:12

Żeby ukatrupić ligustra to trzeba być naprawdę zdolnym i bardzo chcieć.

3 lata nie przesadzany, nie wiemy do czego, gruba warstwa mchu która ogranicza dostęp tlenu do korzeni, ułatwia podlewanie ale utrudnia odparowanie nadmiaru wody z ziemi którą dostarczałeś każdego dnia.

Co mnie ciekawi to te zielone długie pędy bez liści. Jakby światło omijało go przez te 5 lat.

Rady ode mnie: zdejmij mech, podlewaj przez zanurzanie po 10 min na kąpiel a następne nurkowanie jak ziemia lekko przeschnie. Postaw przy oknie. Sprawdzaj ziemię patyczkiem.

Ligustra raczej nie atakują robale więc najprawdopodobniej problem z gospodarką wodną i brak światła.

Pozdrawiam.

barklejek - 2012-10-28, 20:22
Temat postu: Opadanie liści
Witam ponownie wysyłam kilka następnych fotek do komentarzy co dalej ?? ?????
Mam nadzieję że zostanę poprawnie naprowadzony na drogę do odżycia tego wspaniałego drzewka.
Drzewko od miesiąca zaczęło gubić liście.

barklejek - 2012-10-28, 20:26

peper50 ty to jesteś jednak DEBEŚCIAK
:jupi:

seedkris - 2012-10-28, 20:57

Co mają te korzenie do opadających liści fikusa?
lukipela - 2012-10-28, 21:37
Temat postu: Re: Opadanie liści
barklejek napisał/a:
Mam nadzieję że zostanę poprawnie naprowadzony na drogę do odżycia tego wspaniałego drzewka

Rady, radami, a Ty i tak zrobisz swoje - nie mam pojecia co Cię podkusiło do przycinania korzeni o tej porze roku, a przede wszystkim przy tak złym stanie drzewka... brak słów