To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - Mój Modrzew Japoński

Anonymous - 2012-06-08, 14:20

slam666, właśnie tata mi też o tym wspominał bo mi to tam właśnie jeszcze koty po tym balkonie chodzą :D jakieś propozycje czym go unieruchomić? Sznurkiem czy drutem doniczkę wraz z tą półeczką czy jakoś inaczej?
slam666 - 2012-06-09, 07:02

Hmmm... drucikiem miedzianym, doniczkę razem z podstawką, po bokach, na ciasno złapać. Powinno wystarczyć.
Anonymous - 2012-06-09, 15:07

Ok :) A dręczy mnie nadal jedna rzecz, czy to już pewne że to jest Modrzewnik Chiński a nie Modrzew Japoński? I po czym to wgl poznać? Dodam że kupiłem go z tej strony: http://swiat-bonsai.pl/se...ce&orderway=asc
fiedler1 - 2012-06-10, 11:57

Zaraz wiedzialem ze masz z tej strony drzewko ;)

i faktycznie opisany jest jako modrzew japonski...

Moje modrzewie maja teraz nowe "pedzelki" i sa niemal identyczne jak u Twojej rosliny

Anonymous - 2012-06-10, 12:51

Dzisiaj mama znalazła dla mnie dosyć fajną doniczkę i zabrałem się do przesadzania. Zrobiłem to tak jak mi kazaliście tzn nic nie rozczesywać tylko przełożyć i dosypać ziemi. Wyczytałem że Modrzewie Japońskie lubią lekko kwaśną ziemię dlatego zmieszałem torf z zwykłą czarną ziemią w stosunku 1:1. mam kilka zdjęć oraz kilka wątpliwości co do mojego drzewka.
Użyłam takiej doniczki. Oczywiście od spodu kawałek siateczki i na nią małe kamyczki z poprzedniej doniczki.

I to co mnie zaniepokoiło to prawie że brak korzeni. Wiem że się nie znam ale wiem że to jest chyba trochę za mało, gdzie są te cieniutkie świeże korzonki? :wow: nawet moi rodzicie się trochę zdziwili.

Tu jest ta moja mieszanka torfu i zwykłej ziemi.

Tutaj przymierzanie drzewka.

Ktoś mi napisał że ziemia w moim modrzewie to jest akadama ale tym było posypane podłoże mojego Modrzewie i moim zdaniem jest to po prostu nawóz bo pod nim była gleba.

Tutaj już drzewko posadzone.

Potem go zrosiłem i postawiłem na balkonie.

slam666 - 2012-06-10, 15:10

Wygląda na to że drzewko miało już wcześniej przycinane korzenie, zapewne przy przesadzaniu do doniczki ekspozycyjnej. W takim wypadku, raczej nie ma powodu do zmartwień, ale napewno wstrzymałbym się z jakimkolwiek cięciem, drutowaniem, przynajmniej do wiosny, gdyż po takim cięciu korzeni drzewko musi nabrać sił, zregenerować się. Nowa doniczka nawet fajna :) Dobrze że trochę głębsza, w większej ilości ziemi korzenie lepiej i szybciej się zregenerują.
peper50 - 2012-06-10, 15:58

slam666 napisał/a:
w większej ilości ziemi korzenie lepiej i szybciej się zregenerują.

Nie w większej ilości ziemi a w dobrej mieszance ziemi.

Już pomijając w postach wyżej, że to nie nawóz a akadama oraz, że bryła korzeniowa jest bardzo ładna, widać piękne i zdrowe korzenie włośnikowe. A ziemia jaką zastosowałeś... no cóż...

Anonymous - 2012-06-10, 16:15

peper50, to podał byś jaką konkretnie ziemie dać do tego drzewka? Do wiosny już go nie będę ruszać ale tylko dla wiadomości żebym na przyszłość wiedział :)
Pit-B - 2012-06-10, 16:49

Akadama w takim podłożu było drzewko i w takim najlepiej będzie je trzymać.
peper50 - 2012-06-10, 17:52

Z mieszankami można kombinować i dopasowywać wedle uznania ale tak jak Piotr Ci doradził będzie dobrze.

Pozdrawiam.

fiedler1 - 2012-06-10, 21:12

Ladnie drzewko przesadziles ;) teraz juz tylko dbaj o nie i daj mu rosnac... w przyszlym roku mozesz zaczac je formowac.

Z ta podstwka pod doniczka musisz uwazac zeby roslina nie stala w wodzie... chociaz jak tak patrze to ta podstawka plytka jest ;)

Anonymous - 2012-06-10, 21:41

fiedler1, dopilnuje żeby się tak nie stało :D
peper50 - 2012-06-11, 08:28

Szkoda tylko, że nie przymocowałeś rośliny drutem.
Anonymous - 2012-06-11, 14:22

peper50, przymocowałem tylko jest lekko pod ziemią :)
Anonymous - 2012-06-11, 21:45

Jak myślicie chyba dało by się osiągnąć taki efekt moim Modrzewiem?