Początki - Mój Modrzew Japoński
Anonymous - 2012-06-08, 14:20
slam666, właśnie tata mi też o tym wspominał bo mi to tam właśnie jeszcze koty po tym balkonie chodzą jakieś propozycje czym go unieruchomić? Sznurkiem czy drutem doniczkę wraz z tą półeczką czy jakoś inaczej?
slam666 - 2012-06-09, 07:02
Hmmm... drucikiem miedzianym, doniczkę razem z podstawką, po bokach, na ciasno złapać. Powinno wystarczyć.
Anonymous - 2012-06-09, 15:07
Ok A dręczy mnie nadal jedna rzecz, czy to już pewne że to jest Modrzewnik Chiński a nie Modrzew Japoński? I po czym to wgl poznać? Dodam że kupiłem go z tej strony: http://swiat-bonsai.pl/se...ce&orderway=asc
fiedler1 - 2012-06-10, 11:57
Zaraz wiedzialem ze masz z tej strony drzewko
i faktycznie opisany jest jako modrzew japonski...
Moje modrzewie maja teraz nowe "pedzelki" i sa niemal identyczne jak u Twojej rosliny
Anonymous - 2012-06-10, 12:51
Dzisiaj mama znalazła dla mnie dosyć fajną doniczkę i zabrałem się do przesadzania. Zrobiłem to tak jak mi kazaliście tzn nic nie rozczesywać tylko przełożyć i dosypać ziemi. Wyczytałem że Modrzewie Japońskie lubią lekko kwaśną ziemię dlatego zmieszałem torf z zwykłą czarną ziemią w stosunku 1:1. mam kilka zdjęć oraz kilka wątpliwości co do mojego drzewka.
Użyłam takiej doniczki. Oczywiście od spodu kawałek siateczki i na nią małe kamyczki z poprzedniej doniczki.
I to co mnie zaniepokoiło to prawie że brak korzeni. Wiem że się nie znam ale wiem że to jest chyba trochę za mało, gdzie są te cieniutkie świeże korzonki? nawet moi rodzicie się trochę zdziwili.
Tu jest ta moja mieszanka torfu i zwykłej ziemi.
Tutaj przymierzanie drzewka.
Ktoś mi napisał że ziemia w moim modrzewie to jest akadama ale tym było posypane podłoże mojego Modrzewie i moim zdaniem jest to po prostu nawóz bo pod nim była gleba.
Tutaj już drzewko posadzone.
Potem go zrosiłem i postawiłem na balkonie.
slam666 - 2012-06-10, 15:10
Wygląda na to że drzewko miało już wcześniej przycinane korzenie, zapewne przy przesadzaniu do doniczki ekspozycyjnej. W takim wypadku, raczej nie ma powodu do zmartwień, ale napewno wstrzymałbym się z jakimkolwiek cięciem, drutowaniem, przynajmniej do wiosny, gdyż po takim cięciu korzeni drzewko musi nabrać sił, zregenerować się. Nowa doniczka nawet fajna Dobrze że trochę głębsza, w większej ilości ziemi korzenie lepiej i szybciej się zregenerują.
peper50 - 2012-06-10, 15:58
slam666 napisał/a: | w większej ilości ziemi korzenie lepiej i szybciej się zregenerują. |
Nie w większej ilości ziemi a w dobrej mieszance ziemi.
Już pomijając w postach wyżej, że to nie nawóz a akadama oraz, że bryła korzeniowa jest bardzo ładna, widać piękne i zdrowe korzenie włośnikowe. A ziemia jaką zastosowałeś... no cóż...
Anonymous - 2012-06-10, 16:15
peper50, to podał byś jaką konkretnie ziemie dać do tego drzewka? Do wiosny już go nie będę ruszać ale tylko dla wiadomości żebym na przyszłość wiedział
Pit-B - 2012-06-10, 16:49
Akadama w takim podłożu było drzewko i w takim najlepiej będzie je trzymać.
peper50 - 2012-06-10, 17:52
Z mieszankami można kombinować i dopasowywać wedle uznania ale tak jak Piotr Ci doradził będzie dobrze.
Pozdrawiam.
fiedler1 - 2012-06-10, 21:12
Ladnie drzewko przesadziles teraz juz tylko dbaj o nie i daj mu rosnac... w przyszlym roku mozesz zaczac je formowac.
Z ta podstwka pod doniczka musisz uwazac zeby roslina nie stala w wodzie... chociaz jak tak patrze to ta podstawka plytka jest
Anonymous - 2012-06-10, 21:41
fiedler1, dopilnuje żeby się tak nie stało
peper50 - 2012-06-11, 08:28
Szkoda tylko, że nie przymocowałeś rośliny drutem.
Anonymous - 2012-06-11, 14:22
peper50, przymocowałem tylko jest lekko pod ziemią
Anonymous - 2012-06-11, 21:45
Jak myślicie chyba dało by się osiągnąć taki efekt moim Modrzewiem?
|
|
|