Historie naszych drzewek - Komentarze: Ficus Benjamina wro_bel
armin - 2013-05-26, 08:10
wog napisał/a: | wszystkiego cięcia na roślinach jak i inne zabiegi wykonujemy gdy roślina jest w doskonałej kondycji:-( ja na tej roślinie nic bym nie robił,no poza przesadzeniem do większej donicy z bardziej przepuszczalnym podłożem, dwa lata podlewania nawożenia przy ewentualnych przyrostach delikatne cięcia. ficusy mają to do siebie że nie zawsze rosną jak szalone życzę dużo cierpliwości. |
Przemku, nie wiem dlaczego, ale zrobiłeś na odwrót. Grzesiek jest na tyle doświadczonym bonsaistą, że powinieneś go posłuchać. Miałeś za mało zieleni, a i tak defoliowałeś. Roślina pewnie przeżyje, ale straciłeś co najmniej sezon na przyrośnięcie masy zielonej. Więcej cierpliwości.
wro_bel - 2013-05-26, 09:10
Piotrze - dzięki za słowa uznania
Arminie - ostatnie zdjęcie z zielenią jest sprzed dwóch miesięcy i zieleni na nim jest ledwie połowa tego co było przed defoliacją (tamte zdjęcia zresztą przedstawiały gorszą niż w rzeczywistości kondycję drzewka). Na początku kwietnia jak zacząłem nawozić, drzewko ruszyło pełną parą i rosło jak szalone (jak co roku zresztą ), więc drzewko na 100% było w bardzo dobrej kondycji i dlatego zdecydowałem się na defoliację i ułożenie gałęzi.
wro_bel - 2013-08-21, 16:56
Fikus 3 miesiące po defoliacji i drutowaniu
TigerStyle - 2013-08-25, 20:33
Ogólnie wygląda nieźle. Przeczytałem wątek i widać, że obawy co do defoliacji były bezpodstawne. Dla mnie jednak drzewko wydaje się zbyt wysokie.
Tak czy inaczej podoba mi się jak je prowadzisz.
Pozdrawiam
wro_bel - 2013-08-26, 14:00
Dzięki za miłe słowo. Po części wg mnie też jest za wysokie i nawet rozważałem czy nie skrócić go o połowę i budować koronę od początku, ale póki co zrezygnowałem i spróbuję mocniej rozbudować koronę i ograniczyć wzrost na wysokość. Mam też nadzieję, że szczepienie dwóch gałązek zakończy się powodzeniem i wyeliminuję wtedy pustą przestrzeń między dolną a górną częścią drzewa.
TigerStyle - 2013-08-28, 23:20
Czekam w takim razie na uaktualnienia. Potencjał jest
Pozdrawiam
MaciekMM - 2016-02-27, 08:06
Ho, ho 2 latka z okładem a tu żadnych nowych foci nie widać Udało się może z tym szczepieniem? No chyba, że jest o połowę mniej "przystojny"
Jacek Grzelak - 2016-02-28, 01:08
2 lata a ja myślałem że za długo już zwlekam z tego rocznymi fotkami
|
|
|