To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - Początek ;)

peper50 - 2010-11-24, 20:13

Oczywiście, że jest drzewko iglaste które można trzymać w domu - podocarpus.
sain1 - 2010-11-24, 21:52

hmm nienazwalbym go takim iglakiem o jakiego chodzilo autorowi postu, ale zwracam honor chociaz dla mnie to taki naciagany iglak :P pozdrawiam
radosai - 2010-11-24, 23:00

Witam
Tylko w kwestii podocarpusa. Podkarpus należy gromady nagonasiennych, klasy iglaste, rzędu zastrzalinowate. Może być drzewem lub krzewem wiecznie zielonym.
Pozdrawiam Radek K.

Anonymous - 2010-11-26, 21:29

Dobra nie kłócić się :p A powie mi ktoś co sądzicie o gruboszach?? bo ma takie malutkie "drzewko szczęścia" lecz jego forma... szkoda gadać lecz można ułamać jedną gałązkę i włożyć do ziemi i szybko zapuszcza korzenie, a i w jakim tępię taki grubosz rośnie??
Anonymous - 2010-11-27, 11:12

według mnie grubosz to słaby materiał na bonsai w pełnym tego słowa znaczeniu, bardziej dla początkujących uczących się opieki nad drzewkiem. No ale jeśli chcesz to możesz spróbować
peper50 - 2010-11-27, 11:50

Grubosza można formować jedynie przez przycinanie bo gałęzie są zbyt miękkie i za bardzo elastyczne, żeby je drutować. Nie zmienia to jednak faktu, że coś z takiej rośliny zrobisz.