To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Lecznica - Opadanie młodych zielonych listków- wiąz drobnolistny

Anonymous - 2010-05-23, 09:52

ja jak swojego przesadzalem to dalem 1 porcja ziemi uniwersalnej, 1 porcja ziemi do kwiatow, 2 porcje akadamy poniewaz akadama dobrze trzyma wilgoc z ziemia.
prezesik125 - 2010-05-23, 10:23

to się daje jakoś warstwami czy miesza wszystko razem? i w jakich ilościach?
wog - 2010-05-23, 13:22

Napisze, bo trafia mnie.... Prezesik rośliny podlewamy gdy przeschnie wierzchnia warstwa ziemii!!!. Wbijasz palec w ziemie, gdy na glebokosci 2 cm jest sucho podlewasz.Zraszac mozesz nawet kilka razy dziennie, ale tu tez trzeba miec umiar- grzyby, wszystko zalezy od stanowiska.absolutnie nie przesadzaj teraz , nie nawoź. jak masz mozliwosc zapewnij stanowisko na zewnatrz osloniete przed ostrym sloncem- polcien.mieszanki glebowe do ewentualnego przesadzania ( teraz kondycja drzewka na to nie zezwala) bezsensem jest mieszanie akadamy z ziemia, a jakims dziwnym i bezsensownym jest mieszanie ziemii kwiatowej z uniwersalna-PO CO?
jezeli uzywasz ziemii zmieszaj ja ze zwirem gradajcje nalezy dobrac do wielkosci drzewka, jezeli uzywasz aki domieszaj bims. Cały problem Twojej rosliny polega na bledach w podlewaniu i stanowisku, uwazam ze roslina da rade w tej donicy i z ta ziemia do wiosny , jesli bedzie miala odpowiednie warunki.

prezesik125 - 2010-06-13, 21:26

Witam dosypałem troche ziem kwiatowej na góre... pogoda sie zrobiła i drzewko też sie odbija puszcza ładne zielone listki:) dzieki wszystkim za pomoc