Kształtowanie drzewek - Buk
Arrrr - 2010-04-26, 18:14
kavala napisał/a: | A można wiedzieć jak zimujesz swojego buka? Zacząłeś go kształtować jako siewkę? Bardzo mi się podoba |
można.
Zimuję go tak jak inne drzewka w pudle styropianowym. Donica jest zasypana korą a góra owinięta włókniną.
Drzewko trzy lata temu zostało pozyskane z lasu. Pozdrawiam
Arrrr - 2010-06-21, 16:18
Buczek troszkę zmienił swój wygląd. założyłem odciągi no i skróciłem pień w miejscu wskazanym przez Kamila z innego forum .
Na wiosnę na warsztaty może coś z tego będzie.
Uploaded with ImageShack.us
Pit-B - 2010-06-21, 17:59
Drzewko sympatyczne choć wszystkie liście z zeszłorocznych pąków. Szkoda że na wiosnę nie było mocniejszych cięć, poza zdaje się jednym. Myślę że mógł by wyglądać znacznie efektowniej , na przyszłą wiosnę raczej o tym nie zapomnisz, da to więcej możliwości pracy nad koroną.
Arrrr - 2010-06-21, 18:44
Drzewko bardzo późno ruszyło z wegetacją. Dopiero ostatnie pąki zakończyły puszczać liście. Przyciąłem każdą gałązkę o dwa liśie. W tej chwili na każdej gałązce pojąwiają sie malutkie pąki bliżej pnia. Wiec trzeba czekać i będą nowe przyrosty.
KRZYCHOO - 2010-06-30, 15:47
Arrrr, mój buk po naszej ostatniej rozmowie lekko ruszył tzn speczniały mu paki i lekko sie otwarły i nic więcej. Czy jest nadzieja? Praktycznie od miesiąca nic sie nie zmieniło.
Anonymous - 2010-06-30, 20:32
Arrr:
A zastanawiałeś się nad puszczeniem dwóch dolnych gałęzi luzem na dwa lata? Pień nabrał by kształtu.
Arrrr - 2010-06-30, 22:28
Maciej Chochla napisał/a: | Arrr:
A zastanawiałeś się nad puszczeniem dwóch dolnych gałęzi luzem na dwa lata? Pień nabrał by kształtu. |
Co rozumiesz pod pojęciem puszczenia luzem???
Przecież na gałęziach są tylko założone odciągi.......
Anonymous - 2010-07-01, 14:13
Żeby pozwolić im swobodnie rosnąć. Odciągi odciągami - mogą zostać, ale chodzi o to, żeby ich nie przycinać przez dłuższy okres. Wtedy wszystko co ciągnie się od czubka gałęzi w dół nabierze masy znacznie szybciej.
Arrrr - 2010-11-29, 13:53
Sezon sie skończył buczek nabrał trochę gałęzi. Niestety w tym roku nie zdecydowałem sie na mocne ciecie ponieważ nie wiedziałem zabardzo co i jak więc wolałem poczekać. Na przyszłą wiosnę toszkę drzewko oskubie.
Na razie wygląda tak
Arrrr - 2011-06-13, 18:37
Rok minął od ostatniej aktualizacji. Wreszcie dzięki pomocy Kamila i innych kolegów z innego forum udało sie zrozumieć jak cofnąć zieleń no i jak zagęścić buka.
Drzewko wygląda teraz tak. Niestety nie udało mi sie z nim wybrać na warsztaty może kiedyś sie uda
TigerStyle - 2011-06-17, 13:34
Według mnie to drzewko już jest bardzo fajne. Ale przydałyby się fotki z każdej strony.
Arrrr - 2011-06-22, 10:34
Przepraszam że tak długo ale drzewka miały przeprowadzkę z Lublina na wieś (wreszcie)
Zdjęcie z przodu
Prawa strona
Lewa strona
Tył
TigerStyle - 2011-06-22, 17:05
Bardzo fajne drzewko. Wdług mnie niech sobie na razie rośnie i starzeje się a będzie wszystko fajnie.
PS
Swoją drogą bardzo fajna okolica i prezentacja drzewek. Podoba mi się.
Pozdrawiam
|
|
|