Początki - Moje nowe drzewko :)
Anonymous - 2010-02-24, 09:04
Ee mam go od poniedziałku i od wczoraj rano listki niektóre żółkną . To z winy aklimatyzacji ? jeśli tak to kiedy to minie ?
dextrosse - 2010-02-24, 09:30
To Aklimatyzacja, musisz odczekac kilka tygodni zanim drzewko przyzwyczai sie do nowych warunków, moze w tym czasie kilka listkow zrzucic wiec nie przejmuj sie
Anonymous - 2010-02-24, 09:33
Dzień po zakupie byłem w biedronce zobaczyć czy coś jeszcze jest. Wiecie co ujrzałem ? około 30 drzewek . wszystkie schorowane , żółte , obeschnięte .... Dobrze, że poszedłem dzień wcześniej zaraz po otwarciu. Były one ułożone centralnie pod wentylatorem z którego buchało gorące powietrze ... nawet mi było duszno do tego stopnia , że czapkę zdjąłem
slowikp - 2010-02-24, 10:47
to masz 20 dychy w plecy
Anonymous - 2010-02-24, 11:48
slowikp,
czemu ? poprostu tamte miały złe warunki
Anonymous - 2010-02-25, 12:46
Nowe zdjęcia :
Stoi w tym oknie po lewej
Zraszam liscie , pień i korzenie raz dziennie psikadłem wklejonym wyżej
slowikp - 2010-02-26, 06:31
Jak na biedronkę to fajne drzewko. U mnie takie się nie trafiają.
Anonymous - 2010-03-03, 16:42
Witam jestem nowy i od razu mam problem niestety tak jak inni w tym temacie kupilem 2 drzewka w biedronce z tego co poczytalem to carmona drobnolistna (charakterystyczne liscie) drzewka w biedronkach pojawily sie od poniedzialku pierwsze kupilem we wtorek i wszysto z nim okey ale drugie kupione niestety juz w sobote od poniedzialku gubi liscie na potege co zrobic pomocy!! oba stoja w jasnym pokoju ale nie na oknie bo boje sie ze beda mialy za cieplo bo pod parapetami sa kaloryfery czy moze jednak ustawic na oknie?? mam do wyboru okno zachodnie i poludniowe. z gory dzieki za pomoc:) prosze szybko bo w koncu padnie
Anonymous - 2010-03-03, 17:28
Mexyk ja też zakupiłem drzewko w biedronce Karmone drobnolistną (dokładnie w czwartek) liście opadają na potęgę. Jednak zauważyłem iż pojawiły się nowe
Dlatego myślę, że jak tu inni piszą na forum jest to kwestia aklimatyzacji (czyli dostosowania się drzewka do nowych warunków).
Anonymous - 2010-03-03, 17:41
no zobaczymy co z tego bedzie:/ a moglby mi ktos napisac jak z miejscem co opisalem wczesniej??:)
Anonymous - 2010-03-04, 19:30
Ja również kupiłem w biedronce bonsai. Jakoś to było 22 lutego.
Też zrzuciło dużo liści, ale już widać, że wypuszcza nowe. Trzymam je narazie na biurku od strony wschodniej, spryskuję destylką i podlewam przez podsiąkanie co jakieś dwa dni. Mam mały problem z ziemiórkami, ale rosiczki sobie z nimi poradzą.
Anonymous - 2010-03-04, 23:04
No ja tez juz zauwazylem ze sa nowe zielone listki:) na szczescie:) ale jak myslicie okno wschodnie czy poludniowe?? i czy bliskosc grzejnikow pod parapetem nie zaszkodzi??:) i jak najlepiej podlewac?? poprzez zanurzanie ( jaki czas??) czy prosto do doniczki?? Sory za takie pytania ale zielony jestem z tym tematem a od zawsze chcialem miec bonsai i chce zeby mialo jak najlepiej;) i dzieki za pomoc:)
t4ras - 2010-03-05, 07:37
Okno południowe, co do grzejników to pod drzewkiem postaw tace z keramzytem i bedzie dobrze, podlewanie: przez zanurzenie, podlewaj gdy wierzchnia warstwa przeschnie.
Anonymous - 2010-03-06, 08:54
Delete napisał/a: |
Też zrzuciło dużo liści, ale już widać, że wypuszcza nowe. Trzymam je narazie na biurku od strony wschodniej, spryskuję destylką i podlewam przez podsiąkanie co jakieś dwa dni. Mam mały problem z ziemiórkami, ale rosiczki sobie z nimi poradzą. |
Ziemiórki jeśli zostaną zwalczone dorosłe osobniki to ok, ale trzeba pamiętać, że ich larwy przeważnie siedzą w ziemi i potem przeobrażają się w dorosłe osobniki czyli latajace gdzieś w pobliżu rośliny muszki, tak więc problem nie lezy tylko w zwalczeniu dorosłych osobników ale także ich larw w ziemi. Bo problem będzie się powtarzał jesli nie dobije się też larw.
Anonymous - 2010-03-09, 20:04
Wiem, wiem. Na larwy też mam sposób. Wsadzam doniczkę do pudełka po lodach, zalewam po brzegi wodą. Larwy wychodzą na wierzch i je zbieram pęsętą. Efekty już widać. Mniej larw, mniej muszek.
|
|
|