To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - sosenka goyo

SirDejw - 2010-05-27, 20:25

Bardzo ciekawa przemiana. Czytałem że wszystkim się podoba nowe oblicze rośliny. Nie widziałem jej na żywo i moge komentować tylko na podstawie, w zasadzie jednej fotki (1 profil). Teraz jest lekka, zgrabna, ale moim skromnym zdaniem szkoda tych dolnych konarów. Osobiście widziałem troszkę inna drogę, bardziej dojrzałego drzewa. Nie mniej jednak gratuluję, bo bardzo ładny okaz i pień pięknie się zwęża, co u naszych sosen stanowi rzadkość. Zapewne mieliście z Panem Włodkiem mnóstwo koncepcji, a że materiał nie wymagał jakiś ogromnych przeobrażeń to łatwo było przewidzieć efekt końcowy.

Dopiero raczkuję w tej dziedzinie wiec moja opinia nie jest tak wartościowa jak np. Bolka, który z pewnością wie co mówi, a skoro wszyscy sa zachwyceni to powinno Ci być błogo :]

Pozdrawiam i mam nadzieje do zobaczenia rośliny gdzieś na żywca

Daniel J. - 2010-05-27, 20:57

roslina wyglada tak a nie inaczej poniewaz nie wszystkie galazki konary byly tam gdzie mialy by byc wiec musialy wyleciec . w brew pozora na pierwszy zut oka wydawalo by sie ze wiadomo jak mniej wiecej ja ulożyć ale przy drutowaniu i rozkladaniu pieterek roslina sie zmienia polozenie galezi i nie ktore pieterka wchodzily na siebie z racii zageszczenia rosliny co wygladalo nie ciekawie , wrecz prawie jak brokuł ita o w taki sposób roslina doczekala sie takiego wygladu ja sam jestem bardzo szczesliwy ze juz jest u mnie teraz czeka mnie jeszcz przesadzenie do innej donicy i zmiana podloza .
Wiec jak macie pomysl czy tez sugestie co do donicyto moze podajcie jakies przyklady :spoko:

Daniel J. - 2011-03-31, 22:23

no i nowy domek
i jak sie Wam podoba

peper50 - 2011-04-01, 10:43

Według mnie donica wogóle nie pasuje do rośliny, w poprzedniej było o niebo lepiej... ale ja się nie znam :P

Pozdrawiam.

TigerStyle - 2011-04-01, 13:49

Według mnie donica jest zbyt gładka i nie gra najlepiej z drzewem. Sama sosna jest super, zdecydowanie bardziej mi się podoba, bez tych poziomych konarów. Dobra robota.