To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - Pytania laika

Anonymous - 2010-02-08, 12:17

A teraz już ostatnie, mam nadzieję 2 pytania :)

1) Po przycięciu korzeni o 1/3 trzeba je w jakiś sposób zabezpieczyć przed np. wtargnięciem czynników chorobotwórczych np. grzybów, bakterii podlewając drzewko lub mocząc jego korzenie w jakimś środku grzybobójczym, czy sadzimy takie drzewko z podciętymi korzeniami bezpośrednio do ziemi?

2) Siatkę do zabezpieczenia otworu drenażowego trzeba kupić w sklepie, czy można ją pozyskać z jakiegoś materiału dostępnego w warunkach domowych?

Mam nadzieję, że nie zanudzam Was moimi pytaniami ;-)

JurasM_PL - 2010-02-08, 15:17

ad. 1 Po cięciu korzeni powinno się zabezpieczyć miejsce ich cięcia - szczególnie tych grubszych korzeni. Jednym ze sposobów jest użycie do tego celu węgla drzewnego którym "smaruje się" miejsce cięcia (można też je posypać drobno pokruszonym węglem). Przy drobnych korzeniach moim zdaniem można sobie to podarować. Nie słyszałem natomiast o "moczeniu" korzeni w roztworze.

ad. 2 Oczywiście siatkę można wykorzystać z zapasów domowych jeżeli tylko odpowiada wymaganiom - nie może gnić (rdzewieć), oraz musi mieć odpowiedniej wielkości oczka. Jeżeli będziesz w Castoramie to zapytaj w dziale ogrodniczym. O ile dobrze pamiętam to w zeszłym roku cena takiej siatki była ok. 5 - 8 zł za 1 m kw. w zależności od wielkości oczka.

Anonymous - 2010-02-08, 17:34

JurasM_PL napisał/a:
Nie słyszałem natomiast o "moczeniu" korzeni w roztworze

Jeśli chodzi o moczenie chodziło mi o zaprawę "KAPTAN ZAWIESINOWY 50 WP" można w niej zaprawiać np. cebule tulipanów na mokro lub sucho, a do podlewania podciętych korzeni i ochrony ich przed grzybami chodziło mi o środek "Previcur Energy 840 SL". Ja się za bardzo nie znam i pomyślałem, że Bonsai z podciętymi korzeniami można zamoczyć lub podlać środkiem grzybobójczym w celu ochrony korzeni.

Jeszcze dopytam:
- czy przycięte gałązki też się w jakiś sposób zabezpiecza, jesli tak to w jaki?
- czy dobry będzie węgiel drzewny taki, którego uzywa się do grilla?
- czy plastlikowa siatka też może być?

No i jeszcze będę wdzięczny za "przepis" na mieszankę glebową dla Karmony :-D

Dzięki JurasM_PL za odpowiedź :-)

SirDejw - 2010-02-08, 17:54

ad.1. Oczywiście węgiel drzewny to dobry pomysł, mozna go swobodnie dodawać do mieszanek. Słyszałem także o moczeniu/obmywaniu korzeni w roztworze nadmanganianu potasu 0,5%, ponoć ma działanie grzybobójcze. Sam jednak nie sprawdzałem tej metody w praktyce.
JurasM_PL - 2010-02-09, 09:10

Kasjus:

1. Tak cięte gałęzie powinno się zabezpieczyć przed wirusami itp. Robi się to maścią na rany którą możesz kupić w każdym sklepie ogrodniczym lub przez internet. Po wycinaniu grubych gałęzi przy pniu (usuwanie sęków) najlepiej użyć specjalnej japońskiej pasty do ran. Ma ona konsystencje plasteliny. Zakleja się nią miejsce odcięcia i pasta ta po jakimś czasie sama odpada.

2. Ja używałem węgla z przepalonego drewna np. z ogniska. Nie wiem czy taki do grila nie jest nasączany jakimiś chemikaliami.

3. Siatka może plastykowa. (najlepiej jak taka będzie)

4. Składu mieszanki musisz poszukać w dziale "Przesadzanie i Podłoża"
Pozdrawiam

Anonymous - 2010-02-09, 10:20

Bardzo dziękuję Juras za odpowiedzi :-D .
slowikp - 2010-02-09, 13:11

Czytam wasze posty i nie za bardzo wiem o co chodzi zabezpieczać gałązki, korzonki. PO Co 5 mm nie potrzeba zabezpieczać samo wyschnie.
kk89 - 2010-02-10, 10:25

t4ras napisał/a:
całą ziemię. tylko nie zwykłą uniwersaną ziemię a odpowiednią mieszankę. ja w swojej karmonie mam mieszanke akadamy, kompostu i piasku w proporcjach (2:1:1) i ładnie mi rośnie.
. Dlaczego nie może być zwykła uniwersalna ziemia. Ja swoje trzymam zwykłej ziemi i trzyma się dobrze.
t4ras - 2010-02-10, 11:59

a dlatego że zwykła ziemia nie jest wystarczająco przepuszczalna. a jeśli zdecydujesz sie na zwykłą ziemię to wymieszaj ją ze żwirkiem
Anonymous - 2010-02-15, 11:00

Czy może ktoś się orientuje, czy jako siatkę do zabezpieczenia otworu drenażowego można wykorzystać siatkę do styropianu?
I cały czas nurtuje mnie pytanie, że przycina się korzenie drzewkom Bonsai, a się ich w żaden sposób nie zabezpiecza. Tak jak napisał Juras, do grubszych korzeni można uzyć węgla drzewnego, a do małych? slowikp napisał, że "5 mm nie potrzeba zabezpieczać samo wyschnie", ale czy korzenie narażone na wilgoć mogą same wyschnąć? ięciu. SirDejw pisze o moczeniu/obmywaniu korzeni w roztworze nadmanganianu potasu 0,5%, ale to jest metoda nie sprawdzona. Może rzeczywiście małych korzeni się w żaden sposób nie zabezpiecza? Nie wiem co robić :-( Nie mam odwagi wszadzić drzewko z podciętmymi, nie zabezpieczonymi korzeniami do ziemi :-(

slowikp - 2010-02-15, 11:53

kasjus siatka do styropianu można jak masz donicę nie "popielniczkę" (nazwana doniczka przez moja żonkę), przy małych doniczkach drenaż ci przeleci a co mówić o mieszance, no to się baw w zabezpieczanie korzonków 0,5 mm GRATULACJE

pozdrawiam