To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - problem z bonsai!!!!pomocy

Anonymous - 2009-12-02, 15:05

Mi się wydaje, że żeś to drzewko przełał. Miałem kiedys taką samą sytuacje. Trzeba dużo o tym czytac, a po tem zabrać się chociażby za tak z pozoru błache rzeczy jak podlewanie. Każdy gatunek posiada inne zapotrzebowanie na wodę. Nie odlepoaj sie od komputera jak jestes w domu i dużo czytaj bardzo dużo na ten temat. Ja tak robie i mam nadzieje ze da to jakies efekty przy wysianiu nasionek na wiosne. ;-)
Anonymous - 2009-12-02, 19:39

ja mam karmionke i co kilka dni 1 lub 2 listki robia sie brazowe i spadaja? czym to moze byc spowodowane?
t4ras - 2009-12-02, 21:11

możliwe ze ma za mokro....
Anonymous - 2009-12-03, 21:43

podlewam rzadko dopiero wtedy kiedy jest już sucho więc myślę że to raczej jakaś inna przyczyna ale jaka?
Anonymous - 2009-12-03, 22:41

witam ja mam podobna sytuacje tylko liscie wygladaja tak jak by wiedly wiec jak mozecie to pomozcie bo nie chcial bym zeby mi sie zmarnowalo:( a moze to byc spowodowane ze stoi blisko modemu i rutera??
Anonymous - 2009-12-04, 11:57

To, że stoi blisko modemu czy rutera nie ma znaczenia (chyba, że starasz sie podlączyć je do internetu ;-) ) A tak calkiem serio to bez zdjęć nawet najlepszy hodowca ci nie pomoże. Wstaw jakies zdjęcia. ;)
Anonymous - 2009-12-04, 12:54

z jednej strony pospadaly liscie a z drugiej polowa jest albo sucha albo wyglada tak jak by wiedla;(
Anonymous - 2009-12-05, 22:48

coraz gorzej wyglada:(( jak mozecie to pomozcie:((
Anonymous - 2009-12-05, 23:27

Powiedz ile masz to drzewko? Czy zmieniłeś ostatnio miejsce? Jak często podlewasz? Nie zauwazyłej jakiegoś białego nalotu na drzewku?
Anonymous - 2009-12-06, 00:05

drzewko dostalem jakies tydz temu i zadnego nalotu nie widzialem a przewiozlem je samochodem z wloclawka do poznania a podlewam co jakies dwa jak tylko widze ze sie troche sucha ziemia wydaje ale bardzo slabo bo nie chce je przelac:((
Anonymous - 2009-12-06, 13:38

nie jestem ekspertem ale myślę że przyczyną może być podlewanie. Pytanie jak podlewasz? Podlewa się dopiero wtedy gdy jest prawie suche. a podlewa się najlepiej przez zanurzenie gdyż ta ziemia ze sklepu jest słabo-przepuszczalna.
Anonymous - 2009-12-06, 15:51

podlewam je strzykawka bo nie chcialem je za mocno przelac a czytalem ze nie dobrze jest jak sie je przeleje a jak je zanurzyc??
lukipela - 2009-12-07, 15:25

A powiedz jeszcze czy nawozisz drzewko?Bo mi to wygląda albo na przenawożenie albo przesuszenie (w gruncie rzeczy wychodzi na to samo - susza fizjologiczna czy normalna,skutek taki sam)
Anonymous - 2009-12-07, 17:43

nie nawozilem jeszcze drzewka a mozna je jeszcze odratowac??
Anonymous - 2009-12-07, 22:34

trzeba wyczuć kiedy podlewać. jak już wyżej napisałem myślę, że podlewanie przez zanurzenie może coś pomóc. jak już widzę że jest sucho to dopiero. Myślę, że lukipela ma racje z tym przesuszeniem. nie wiem czy da się to drzewko uratować (jestem początkującym) ale ja na Twoim miejscu jak najszybciej podlewałbym przez zanurzenie i czekał na efekty.