To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - Sosna

Anonymous - 2009-08-31, 20:54

:) To tylko nozyczki do bonsai będą mi potrzebne?

Polskie drzewka nie mogą być indoor? Np. jałowiec to outdoor?

Anonymous - 2009-08-31, 21:12

Zdecydowanie jak na początek nożyczki to maks tego co potrzebujesz. A z drugiej strony skoro chcesz sie cieszyć drzewkiem to po co Ci outdoor. Zewnętrzne drzewko 9czli outdoor posadzisz sobie jak będziesz miał własny dom żonę i dwójkę dzieciaków wtedy będziesz ich wprowadzał w arkany zewnętrznego bonsai. A moze teraz lepiej pomyslec nad czymś co w porze wiosennej letniej i jesienniej będzie w domu a w zimę w piwnicy:-)
Anonymous - 2009-08-31, 21:23

Ale czy Polskie drzewka czyli sosna itd. nie mogą być indoor?
Anonymous - 2009-08-31, 21:28

ZDECYDOWANIE TAK. A jeśli potrzbujesz potwierdzenia tych słów to spójrz po prostu na noworoczną choinkę................ Widziałeś kiedyś żeby choinka stała cały rok w domu???? Bo ja nigdy. Nawet tą w doniczce po sylwestrze wynoszę do wegetacji na dwór i muszę się pochwalić miałem 3 w doniczka i każda teraz rośnie od kilku lat w polu. Więc sam sobie odpowiedz na postawione przez Ciebie pytanie:-)
pawel18 - 2009-09-01, 02:02

"Ja zdecydowałem sie an jałowca i jutro ide na połczynską"
jalowiec to dobry material na poczatek , jest wytrzymaly wiec na poczatek nie ma nic lepszego jesli chodzi o outdoora .
Sverre napisał/a:
Polskie drzewka nie mogą być indoor? Np. jałowiec to outdoor?
a wiec tak w skrocie , indoor to drzewka pochodzace z cieplejszego klimatu , dla ktorych wiosna , jesien i zima sa zbyt zimne by przetrwaly na zewnatrz jedynie w cieple lata mozna je trzymac je na zewnatrz . outdoory to wszystkie drzewa rodzime ktore u nas wystepuja w parkach lasach i ogrodach , ktore musze calu rok stac na dworze a w zimie musza przejsc okres spoczynku .
co do narzedzi to na poczatek wystarcza ci jakies tam ojca klesze ktorymi obetniesz galazki i przetniesz drut , na poczatek prowizorka zdecydowanie wystarczy , choc powiem ci ze nic nie zastapi profesjonalnych japonskich narzedzi ale to trzeba byc juz pewnym ze bonsai to wlasnie to hobby na ktoro die czekalo i bedzie sie go kontynuawac przez dlugi czas , bo inwestycja w japonski sprzet nie jest za tani .
m@rio napisał/a:
A z drugiej strony skoro chcesz sie cieszyć drzewkiem to po co Ci outdoor. Zewnętrzne drzewko 9czli outdoor posadzisz sobie jak będziesz miał własny dom żonę i dwójkę dzieciaków wtedy będziesz ich wprowadzał w arkany zewnętrznego bonsai. A moze teraz lepiej pomyslec nad czymś co w porze wiosennej letniej i jesienniej będzie w domu a w zimę w piwnicy:-)
mario co ty za bzdety wypisujesz prosze cie jesli nie jestes czegs pewny to po co piszesz ?? od kiedy to outdoor sadzi sie w glebie ?? wtedy to nie bedzie bonsai tylko tzw bonsai ogrodowe a to wielka roznica . do tego outdoory sa o wiele pocieszne niz indoory zwlasza lisciaki gdy zrzucaja na zime liscie i doskonale widac uklad galezi . i od kiedy to indoory trzyma sie zima w piwnicy ?? po za wiazem ktorego nalezy przezimowac ale to nie jest tak do konca taki indoor .
m@rio napisał/a:
ZDECYDOWANIE TAK. A jeśli potrzbujesz potwierdzenia tych słów to spójrz po prostu na noworoczną choinkę................ Widziałeś kiedyś żeby choinka stała cały rok w domu???? Bo ja nigdy. Nawet tą w doniczce po sylwestrze wynoszę do wegetacji na dwór i muszę się pochwalić miałem 3 w doniczka i każda teraz rośnie od kilku lat w polu. Więc sam sobie odpowiedz na postawione przez Ciebie pytanie:-)
chyba sam sobie zaprzeczasz , nie uwazasz ??
wracajac do tematu , skoro zdecydowales sie juz na jalowca , to u p Marka kupisz cos na pewno w granicach 30-40 zl i to naprawde niezle materialy , ale do tego bedziesz musial kupic tez druty bo bez nich nic nie uksztaltujesz . kupujac tam drzewwko nie bedziesz musial czekac pol roku by go ksztaltowac tak jak pisal kolega , drzewko mozesz spokojie przywiezc do domu i od razu brac sie za ksztaltowanie , ale taka moja propozycja , nabierz moze najpierw troche dosciwadczenia teoretycznego a dopiero pozneij bierz sie za wiedze praktyczna .

Anonymous - 2009-09-01, 07:11

To raczej indoor kupię...Jakie są gatunki indoor prócz tych na stronie?

Edit: Widziałem w necie drzewka indoor. Kupię albo wiąz drobnolistny albo karmonę drobnolistną...co mi polecacie?

Anonymous - 2009-09-01, 10:23

Racje pawle - mój błąd i jeszcze zbyt mała wiedzie (po prostu nie doczytałem a chciałem byc mądrzejszy) Przepraszam i dziękuje za zwrócenie uwagi.:-)
pawel18 - 2009-09-01, 10:56

jak na twoj "stadium" wiedzy to fikus bylby najleprzym rozwiazaniem , zreszta poczytaj na forum jest mase pytan typu co najlepsze na poczatek , tylko trzeba troche poszukac
Anonymous - 2009-09-01, 11:10

Jakos mi sie fikus nie podoba...zdecydowałem się na wiąza drobnolistnego. Dzięki za wszystko...