To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Lecznica - Buk problem

Arrrr - 2010-09-07, 19:37

Przeszukałem internet i znalazłem cos takiego
Ciemnobrązowe okrągłe lub owalne plamy na liściach o średnicy kilku milimetrów

Powodowane są przez grzyby z rodzaju Colletotrichum, Cercospora i Phoma. Często nekrotyczne plamy obumarłych tkanek rozszerzają się wzdłuż nerwów głównych, a ich środek ma jasnopopielatą barwę. Niekiedy plamy pojawiają się również na pędach, powodując ich obumieranie.

Recepta

Aby nie dopuścić do zakażenia roślin, należy jesienią usuwać i palić opadłe liście, bo grzyby te właśnie na nich zimują, porażając wiosną kolejne krzewy. Nie powinno się też zwilżać roślin podczas podlewania. Chore egzemplarze trzeba opryskiwać 2-3-krotnie co 7 dni, stosując przemiennie dwa z podanych fungicydów: Benazol 50 WP (0,1%), Bravo 500 SC (0,2%), Domark 100 EC (0,05%), Sarfun 500 SC (0,1%), Score 250 EC (0,05%), Sportak Alpha 380 EC (0,05%), Topsin M 500 SC (0,1%). Zamiast preparatów chemicznych można stosować biopreparaty, np. Biochikol 020 PC, Bioczos BR lub Biosept 33 SL (0,1%).

Anonymous - 2010-09-08, 01:24

Chodzi mi o mech w doniczce. Masz całą powierzchnię ziemi zarośniętą. "tak nawiasem mówiąc", chyba wyraźnie wskazuje odskoczenie od głównego wątku.
Arrrr - 2010-09-08, 05:59

MACIEJ daj już spokój z tym mchem mam ten sam problem na innym buku gdzie nie ma mchu.