To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Początki - Chciałbym rozpocząć przygodę z bonsai

Anonymous - 2009-06-28, 22:42

Endik napisałeś, że wiele osób wybiera indoor zamiast naszych rodzimych drzew. A jakie drobnolistne (bo na tym wielu myśle początkującym zależy) gatunki rodzime polecasz? chętnie bym sobie sprawił jakieś drzewko na balkon
EnDiK - 2009-06-29, 11:04

Grim_Ripper Rozumiem, żę chcesz kupić zwykłą roślinę (nie formowaną) do wnętrza tak? Powinieneż zwrócić uwagę min. na: stan zdrowia czyli czy nie ma brunatnych liści, suchych gałęzi, czy nie jedzą ją jakieś robale, roślina powinna mieć dobrze zapowiadające się neabari, układ gałęzi też jest bardzo ważny, oczywiście pień powinien zwężać się ku górze, warto jest też obejżeć ziemię w jakiej roślinie, jeśli kupisz wyższą rośline będziesz mógł ją skrócić co spowoduje wybicie nowych pąków. A cena rośliny to już zależy od jej wieku i sklepu, w którym chcesz kupić. Jednak nie nastawiaj się na to że znajdziesz idealną rośline. :-P

wolf88 Niektóre gatunki klona mają względnie małe liście lub można je zmniejszyć. A po za tym to np: brzoza, wiąz, berberys, głóg dwuszyjkowy, irga, miłorząb, pięciornik krzewiasty i oczywiście ligustr pospolity (powszechnie używany na żywopłoty). Ligustr jest bardzo wytrzymały i mało wymagający więc dla początkującego dość dobry a po za tym to łatwo go zagęścić. Na początek nie polecam z tych roślin co wymieniłem brzozy i miłorzębu. A reszte można dobrać już pod własny gust. :roll:

Anonymous - 2009-06-29, 20:31

Dziękuję za rady.W co powinienem się jeszcze zaopatrzyć wraz z nowym drzewkiem? Jakie są niezbędne narzędzia i akcesoria jakie powinienem kupić?
Ile lat zajmie mi wstępne kształtowane drzewka zanim będę mógł go nazwać bonsai?

EnDiK - 2009-06-30, 08:59

Na razie nie pchaj kasy w porządne narzędzia bo jak się kiedyś rozmyślisz i nie będziesz chciał uprawiać Bonsai to szkoda będzie tej kasy. Dla małej kolekcji wystarczy Ci jakiś lepszy sekatorek/norzyce żebyś mógł nim ciąć cienkie pędy jak i grubsze gałązki i chyba tyle. Podlewać możesz choćby butelką po jakimś napoju. Jeśli nie masz to kup sobie jakiś nawóz i spryskiwacz. Jeśłi będziesz formował to przyda Ci się drut, można kupić albo jeśli masz jakieś stare silniki elektryczne czy kable to ten drut też możesz wykorzystać. I to chyba tyle. Jeśli roślin będzie Ci przybywać to będziesz potrzebował innych narzędzi i porządnych doniczek.
Ile lat? . . . tego nie można tak poprostu napisać. Zależy jak będziesz się zajmował rośliną i jaki materiał wstępny kupisz.

P.S. I zdobądź dobrą książke jeśli jeszcze nie masz. :roll:

Anonymous - 2009-06-30, 22:45

Czyli z narzędziami jak się spodziewałem :) Mój plan jest taki żeby naczytać się ile tylko dam radę z internetu i z książek i kupić drzewko młode. Może ficus może wiąz, kto wie :)
Co do książek to mam narazie kilka pozycji z "ogólnodostępnych" źródeł, a mianowicie:
1.Bonzai z naszych drzew
2.Bonsai 101 Praktycznych Porad (Tomlinson)
3.Gardening - The Ancient Art Of Bonsai
4.Bonsai - to może być proste

Próbuję załatwić dużego Tomlinsona. Jak co to kupię :) ale poczekam na używanego :)
Do kiedy jest sens kupować drzewko? Do końca sierpnia? Lepiej kupić od razu kilka?
CO do nawozu i mieszanki glebowej, jakieś specjalne są potrzebne?

Anonymous - 2009-07-01, 07:45

Mi na początku strasznie oklepane wydawały się sentencje na tym forum "zacznij od literatury" oraz "obserwuj drzewko". No bo co tutaj można oberwować? Rośnie i tyle!Okazuje sie że z ta obserwacją to jednak świeta prawda. Ale o tym trzeba przekonać się samemu.
Anonymous - 2009-07-01, 22:48

Zaopatrzyłem się jeszcze dzisiaj dodatkowo w dwie pozycje:
1.H.Tomlinson "Bonsai"
2.Bonsai - Andrzej Płochocki

Po 40zł za książkę.Używane w dobrym stanie.Chyba nie przepłaciłem zbytnio.
Poczytam coś niecoś i pod koniec miesiąca wybiorę się na polowanie na drzewko :D
Narazie najbardziej podobają mi się wiązy, ale zobaczymy.
Czy warto wiedzieć w jaki styl się pójdzie przed zakupem drzewka?
Czy donica ma jakieś znaczenie na wstępie? To znaczy czy taka bo bonsai może być czy jakaś robocza... ??

Anonymous - 2009-07-02, 08:40

Po co kupować. Ściągnij sobie http://chomikuj.pl/pinezk...*c5*bcki+bonsai musisz skopiować link i wkleić
Anonymous - 2009-07-02, 19:46

Co się dało pościągałem ale zakupiłem dwie super pozycje o bonsai :) Te warto mieć w orginale ponoć :) Okaże się...