To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Lecznica - Wiąz drobnolistny i ficus retusa

Anonymous - 2009-07-06, 22:21

Hmmm, co tydzień ? Mi sprzedawczyni w sklepie powiedział że co 4 dni, ale lepiej co 3... hyh chociaż w sumie nie wiem czy była pojęta ^^
Anonymous - 2009-07-07, 16:49

zraszaj co 3 dni bo masz w miare zdrowe drzewka... mój wiąz jest kompletnie (!) łysy i nie chcę go bardziej uszkodzic, wolę bezpieczniejszą zabawę :D i dlatego zamiast magusa zroszę tym alkoholem (naturalne metody najlepsze ^^)
PZD

Anonymous - 2009-07-12, 20:49

Witam! Chciałbym odnowic temat. Po przesadzeniu moje drzewko ma tą samą sytuację co wcześniej, tzn. wypuszcza nowe listki ale wciąż po paru dniach więdną. Od dwóch tygodni jak go podlałem ma dalej ziemię wilgotną, czy to ma tak byc? Proszę o szybką odpowiedź! :!:
Anonymous - 2009-07-15, 14:39

HEJ,
Miałem dać znać jak się coś poprawi, no więc daje, aczkolwiek nie wiem czy poprawa mojego drzewka jest stała czy tylko chwilowa. Mówiłem, że zraszam drzewko preparatem karate 050 i zrobiłem to tylko raz, gdyż jak dotąd nie dostrzegam żadnych przędziorków może spryskam je jeszcze w poniedziałek, jak już świeże listki wyjdą do końca. Właśnie chciałem powiedzieć że na wielu gałązkach pojawiają się nowe pąki, na niektórych urosły już świeże listki, więc wygląda mi to na znaczną poprawę, gdyż moje drzewko utraciło praktycznie 95% ulistnienia.

Jedyne co mnie teraz niepokoi to, to że te listki które przeżyły "najeźdźcę" teraz zaczynają usychać i to nie w sposób taki jak przy ataku przędziorków, że powstawała jasnozielony witrażyk, a usychają tak jakby naturalnie. Domyślam się, że może drzewko w procesie regeneracji chce pozbyć się całkowicie starych liści.

Zobaczymy co będzie dalej, póki co nie nawożę, podlewam tak, aby wierzchnia warstwa gleby była ciągle wilgotna... w okresie obfitych opadów jakie miały miejsce teraz w Warszawie, podlewałem średnio raz na 2-3 dni. W okresie mocnego nasłonecznienia wychodziło mi ok. raz na 1-2 dni... W ostatnim tygodniu przed wyjazdem podlałem obficie w piątek, a gdy przyjechałem w niedzielę miał jeszcze wilgotno, aż do poniedziałku wieczorem. Wydaje mi się że wilgoć która utrzymuje się dwa tygodnie to trochę długo. Ale widzę że przesadzałeś drzewko, nie wiem czy to dobre w czasie choroby. Ale mogłeś zauważyć czy z korzeniami wszystko w porządku. Ciekawe czy zrobiłeś dobrą mieszankę gleby, może to też od niej zależy, to czy jest długo utrzymywana wilgoć.

Anonymous - 2009-07-15, 16:15

kupiłem gotową ziemię do bonsai. Przesadziłem bo tak mi zalecono, z korzeniami wyglądało wszystko ok, skróciłem je o 1/3 (chyba) i jak było tak dalej jest :-?
Anonymous - 2009-07-29, 16:55

Nie chcę zakładać nowego tematu. Też mam problem z wiązem drobnolistnym. Od mniej więcej 3 miesięcy rósł ładnie, bez zarzutu, co dzień wieczorem spryskiwałam go wodą. Nie było mnie miesiąc w domu, więc drzewko zostawiłam pod opieką kogoś innego, wiem, że na pewno było podlewane, ale nagle w ciągu kilku dni zupełnie uschło - wszystkie zielone listki są uschnięte, nie zmieniły koloru, wciąż są zielone... Nie wiem co teraz zrobić, czy jest szansa, że jeszcze odżyje?