To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - Pięciornik - co z nim zrobić ?

Anonymous - 2008-06-09, 13:32

DZIĘKI ! :-D

Bardzo Wam dziękuję za zaangażowanie i pomoc - czegoś takiego właśnie szukałem na forum ! DZIĘKI !

Wiem, że wygląda to na upór maniaka, ale ciągle mi szkoda drugiego pnia - może jednak da się go jakoś wykorzystać?
Ten prawy pień wbrew pozorom jest cieńszy ponieważ składa się także z kilku martwych (patrz zdjęcie wyżej).
Lewy zaś ma więcej żywych pędów, wyrastających z góry i jeden, który wyrasta u podstawy rozwidlenia.
Choć prawda, że wykorzystując prawy kształt pnia byłby ciekawszy.
Lewy jednak jest pniem głównym.

Co i jak wybrać?

Bunny - 2008-06-09, 13:36

Nie stosuje się bo są trudne w wykonaniu i często nietrwałe. Jiny i Shari dobrze wychodzą np na bukszpanach które mają twarde i mocne drewno.
a Virt jest mocno poglądowy. poza tym przy tym gatunku inne kombinacje mogą nie wyjść lub wyjść nienaturalnie....
Można poprowadzić gałęzie z dołu by tworzyły obramowanie tej "kopuły" a środek będą stanowiły gałęzie z wyższych partii pnia. moim zdaniem jest to wykonalne chociaż doświadczenia z tym gatunkiem nie mam :-/

Ronin - 2008-06-09, 14:55

Nic nie rozumiem, ale mniejsza z tym. mediocris, powycinaj martwe gałęzie, odkop nieco nebari i porób foty zarówno nebari jak i całej rośliny po oczyszczeniu. Wtedy możemy zweryfikować poglądu. Ale dla mnie i tak oba do wycięcia. Przy żadnym roślina nie wygląda stabilnie, zero ruchu-tego pozytywnego. W bonsai nie ma pojęcia szkoda, tniesz i nie płaczesz. Jak wykorzystać :?: Możesz użyć jako podpałkę do ogniska, do biczowania, żeby pogrzebać w mrowisku. Odetnij i spróbuj ukorzenić, czy się uda, nie pytaj mnie, ale zawsze większy pożytek niż z innych moich propozycji ;-)
Anonymous - 2008-06-18, 00:28

Nie było mnie tydzień - przepraszam !

Co powiecie teraz?

A może trochę go pochylić?

Z boku wyglądałoby to tak:

Albo może tak zrobić przód?

Anonymous - 2008-06-20, 00:04

Naprawdę nikt nie odpowie? :cry:

Tylko jedno zdanie - jakiś z tych moich pomysłów jest do zaakceptowania, czy ciąć przy samym pieńku?

armin - 2008-06-20, 07:06

Ostatnie zdjęcie to dobry pomysł. Z tym, że po pojawieniu się w tym miejscu zieleni. Przy odrobinie szczęścia i ogromnej cierpliwości może się to udać. Skróć większość pędów, ale w ten sposób żeby zostało sporo zieleni. Potem zaczekaj na odbicie świeżych odrostów i znowu to samo, aż do obniżenia masy zielonej. Po zagęszczeniu części pokazanej na ostatnim zdjęciu możesz przystąpić do formowania. Jeśli są jeszcze druty, to je zdejmij.