To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Przyjaciół Bonsai
!!! WITAMY NA FORUM POŚWIĘCONYM PIĘKNEJ SZTUCE BONSAI !!! Bonsaiści całego Świata! Łączcie się ! :-)

Kształtowanie drzewek - Czym drutować?

Anonymous - 2008-05-24, 12:52

No dobrze.
W poniedziałek postaram sie kupić drut miedziany.
Wielkie dzięki za pomoc :)

ogrodnik - 2008-05-24, 13:01

Kupowanie drutu miedzianego moim zdaniem nie ma snesu, bo wyjdzie drożej niż aluminiowy oksydowany... a trzebo go jeszcze dobrze wyrzażyć-co nie jest takie łatwe.
Ronin - 2008-05-24, 13:12

"To w sumie niema znaczenia w temacie ale na moje oko jak coś jest ocynkowane to jest pokryte cynkiem nie cyną"

"fakt ocysnkowane znaczy pokryre cynkiem a nie cyną, bo jak jest cos ocynkowane to cynk mozna zdrapać łatwo a cyna by się raczej nie dało za miękka jest"

Ludzie, a czy to coś zmienia, wnosi do tematu :?: Zwykła literówka a znów robi się dyskusja nie związana z problemem. Wiem czym się różni cyna od cynku. Czy dziewczyna wyniosła coś z tego, że łatwiej się zdrapuje :?: To jest forum o bonsai a nie metalurgii, prawda :?: Jeżeli już poprawiacie kogoś, to zwróćcie uwagę na swoje posty i na literówki i błędy ortograficzne zawarte w nich, ok :?:

Swoją drogą Trium, jak już wszedłeś na ten temat to idź i sobie podrap siatkę OCYNKOWANĄ albo blachę OCYNKOWANĄ. Jak się dodrapiesz to napisz. Miłego drapania. A może chcesz porozmawiać na temat "Saressy" albo "Okładów" powietrznych :?:

Anonymous - 2008-05-24, 13:44

Wiem że aluminiowy jest tanszy i nie trzeba wypalac, ale rodzice mi mowili ze aluminiowy jest trudniej dostepny.
Sie zobaczy najwyzej poprosze tate ( jak ktos tak wspominal :) ) zeby mi wypalil :P
Ale mam tez nadzieje ze aluminiowy bedzie dalo sie kupic.
p.s. Wczoraj wieczorem pomyslalam ze moze moglabym odrutowac pien, ale o tym za duzo nie wiem ( pien jest dosc gruby a to co chce krztaltowac ma ok 3 cm grubosci)
Najbardziej stoi mi pytanie czy taki pien moge ksztaltowac drutem...
Pozdrawiam.

Ronin - 2008-05-24, 14:04

Margoś, w Warszawie na ulicy Polczynskiej 120 A znajdują się "Japonskie Ogrody Bonsai" gdzie możesz z pewnością kupić potrzebne Ci druty. Ponadto sądzę, że jeżeli zabierzesz drzewko ze sobą to pomogą Ci w drutowaniu albo chociaż wytłumaczą i doradzą jekiej średnicy druty potrzebujesz. Poza tym odbywają się tam warsztaty na których możesz się wielu ciekawych rzeczy dowiedzieć i nauczyć. Najlepiej zadzwoń albo wejdź na stronę http://www.ogrodybonsai.pl/site.php?action=4 i dowiedz się o cenę takich warsztatów, bo niestety, ale nie wiem ile wynosi ich koszt.
Anonymous - 2008-05-25, 09:39

Wielkie dzięki!!
Ja jużdawno chciałam czegoś takiego znaleść :) ale nigdy nie mogłam( to zburzone, to nie ma )
Choć teraz mieszskam 70 km od warszawy (stary profil) to myśle że nie powinnam mieć kłopotów, a jak przynajmniej nie bede mogla brac ze soba bonsai to jakies zdjecie sie zrobi...
Jeszcze raz dzieki! :)